Azerbaycan geri adım atmadı; AKP’de Binali Yıldırım çatlağı

Azerbaycan’daki başörtüsü uygulamalarına yönelik eleştiriler, AKP içinde görüş ayrılığına dönüştü. Oktay Saral’ın tepkisinin ardından Binali Yıldırım, Azerbaycan’ın iç işlerine müdahaleye kalkışanların cezalandırılacağını söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog’un Türk hava sahasını kullanarak Bakü’ye gitmesi de tartışmaya yeni bir boyut ekledi.

Azerbaycan geri adım atmadı; AKP’de Binali Yıldırım çatlağı

Azerbaycan’da başörtülü öğrencilerin eğitim hakkının engellendiği yönündeki haberler üzerine başlayan tartışma, AKP içindeki farklı tutumları ortaya çıkardı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral uygulamaya tepki gösterirken, eski Başbakan Binali Yıldırım Azerbaycan yönetimini savundu.

Saral başörtülü öğrencilerin eğitimden mahrum bırakılmasını kabul edilemez bulduğunu belirterek uygulamanın değiştirilmesini istedi. Azerbaycan’daki iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisi ise Türkiye’den gelen eleştirileri iki ülke arasındaki ilişkilerin ruhuna aykırı bulduğunu açıkladı.

Binali Yıldırım’ın tepkisi ise doğrudan müdahale eleştirisi üzerinden geldi. Yıldırım, “Kimin ne haddine Azerbaycan’ın iç işlerine karışacak?” diyerek bu yönde girişimde bulunanların cezalandırılacağını söyledi.

Bu gerilim sürerken Herzog’un Azerbaycan Havayolları’na ait tarifeli bir uçakla Türk hava sahasından geçerek Bakü’deki CICA zirvesine katılması da gündeme geldi. Azerbaycan Basın Ajansı APA, seyahatin olağan bir ticari uçuş olduğunu savundu ve eleştirileri reddetti.

TR724 Patreon

Bağımsız haberciliğe destek olun

TR724, okurlarının katkısıyla yayın yapıyor. Patron olarak bu haberi ve yenilerini mümkün kılın.

Patron ol

GÜNÜN MANŞETLERİ

Yorum Yap