Bulgaristan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini İliana İotova kazandı

Bulgaristan’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, mevcut Cumhurbaşkanı İlyana İotova oyların yaklaşık yüzde 57,6’sını alarak rakibi Andrey Gurov’u mağlup etti. Bu sonuçla birlikte, Bulgaristan tarihinde ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.
2017 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in yardımcısı olarak görev yapan İotova, Radev’in ocak ayında genel seçimlere katılmak için istifa etmesinin ardından vekâleten cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.
Genel seçimlerden zaferle çıkarak Başbakan olan Radev’in partisi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İotova’yı desteklemişti. Seçimlerin iki turunda da katılım yüzde 20’lerde kaldı.
İotova, Bulgaristan’ın AB ve NATO üyeliğini desteklerken, Ukrayna’da barışın ancak müzakere yoluyla sağlanabileceğini savunuyor ve Kiev’e askeri yardıma karşı çıkıyor.
AB’den tebrik
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İotova’yı tebrik ederek “Güvenlik ve savunmadan rekabet gücü ve enerji bağımsızlığına kadar ortak çalışmalarımızı sürdürmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Güçlü bir Avrupa’da güçlü bir Bulgaristan için” mesajını paylaştı.
TR724 Patreon
Bağımsız haberciliğe destek olun
TR724, okurlarının katkısıyla yayın yapıyor. Patron olarak bu haberi ve yenilerini mümkün kılın.
















