Kafasına sıkılan mermiler onu durduramadı!

Malala Yousafzai

ÖZEL HABER | YÜKSEL DURGUT

Taliban’ın okul dönüşü otobüste kız çocuklarının okula gitmesini istemediği için öldürmeye çalıştığı genç bir aktivist Malala Yusufzai. Ekim 2012’de Pakistan’ın Swat bölgesinde Taliban’ın bir sınav dönüşü başına sıktığı kurşunlara hedef olan Malala Yusufzai kısa sürede dünyanın gündemine oturmuştu. Ölüm kalım mücadelesi onu durduramadı ve sekiz yıl sonra dünyanın en prestijli üniversitesi olan Oxford’dan Cuma günü mezun oldu. 

Pakistan’ın Afganistan sınırındaki eyaletlerinde etkili olan Taliban, bu bölgelerde kız çocuklarının okula gitmesini engellemek için bir halk üzerinde baskılar kurarak okulları kapatmaya çalışmıştı. Bu baskılara sosyal medya üzerinden etkili bir mücadele veren küçük yaşlarda ki Malala Yusufzai, kızların okula gitmesi gerektiği yönünde birçok dünya liderine mektuplar yazmıştı. Bu mektupların medyada yer almaya başlaması ile Malala ve ailesi Taliban’ın direk hedefi haline gelmiş ve tehditler almaya başlamıştı. Taliban’ın ölüm emrini verdiği Yusafzai için Taliban sözcüsü harekete geçmek zorunda kaldıklarını itiraf etmiş ve Malala ve birkaç kız arkadaşı kurşunlara hedef olmuşlardı. 

“Şimdilik sevincimi ve minnettarlığımı ifade etmem zor” diyen Malala Yousafzai yaşam mücadelesinin yanı sıra kısa sürede elde ettiği başarı hikayesi ile gençlere de ilham kaynağı oldu. Deutsche Welle 2013 yılında Yusufzai’yi dünyanın tanınmış en ünlü genci seçti. Ardından da 2014 yılında dünyanın en genç Nobel Barış Ödülüne layık görüldü. Time dergisi Malala’yı üç yıl üst üste dünyanın en etkili insanları arasında kabul etti. Hakkında belgeseller, kitaplar yazılan Malala Yusufzai’nin mezun olduğu bölüm ise gelecek konusunda kendisinden beklentileri de ortaya koydu.  Pakistan’ın ilk kadın başbakanı Benazir Butto’nun da dahil olduğu Oxford’un Lady Margaret Hall kolejinden Cuma günü mezun olan Malala ile aynı bölümden mezun olan birçok siyasetçinin izinde ilerliyor. 

Koronavirüs salgınından dolayı, mezuniyet töreni internet üzerinden yapıldığı için evde kutlama yapan Yousafzai ailesi pasta keserek fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaştılar. Yousafzai hangi mesleği seçeceğini şu an söylemese de aldığı derece siyasi bir kariyere giriş olarak görülüyor. Malala’nın aldığı derece ise “başbakanlık derecesi” olarak anılıyor. Hem Boris Johnson hem de Pakistan Başbakanı Imran Khan da Oxford’dan aynı dereceden mezun olan birkaç siyasi lider. Taliban tarafından vurulduktan sekiz yıl sonra, İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nden Felsefe, Politika ve Ekonomi derecesini ile mezuniyetini üç milyon sosyal medya takipçisine “Şu anda neşemi ve minnettarlığımı ifade etmek zor,” diyerek yazan Malala, “Oxford’da Felsefe, Politika ve Ekonomi derecemi tamamladım. Sevinç ve şükranlarımı ifade etmek zor. Önümde ne olduğunu bilmiyorum. Şimdilik Netflix, okuma ve uyku zamanı” paylaşımında bulundu. 

Yusafzai’nin hikayesi, okuldan eve dönerken sadece 15 yaşında iken başladı. Kızların okuması gerektiğini savunduğu için Taliban’ın hedefi olan Malala, yaralandıktan sonra İngiltere Kraliçesinin de devreye girmesi ile İngiltere’ye tedavi amacı ile götürüldü. Ardından da burada ailesi ile yaşamaya başladı. 

Babası da bir öğretmen olan Malala 22 yaşında olmasına rağmen, kızların eğitim alabilmesi için küresel alanda konuyu savunmayı sürdürdü. Beyaz Saray’dan mülteci kamplarına kadar dünyanın birçok yerinde dolaşarak kızların fikirlerini ve yaşamlarını savunmaları gerektiğini aktardı. 

Pakistan’ın tek kadın ikonu ve Başbakanı Butto’nun Aralık 2007’de yılında kampanya sırasında hayatını kaybetmesinden sonra ülkesinin ileride ki siyasi bir lideri olarak gösterilen Malala Yusufza’nin bu mutlu gününde politikacılar ve tanınmış birçok kişi telefon ve sosyal medya üzerinden tebriklerini gönderdiler. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Merhaba,
    Yazınızı beğeni ile okudum, tek ricam tekrarlardan kacinirsaniz okuyucu daha merakla okur. Bahsi geçen bayanın başına ne geldiğini 3 kere yazmışsıniz örneğin.

    Saygılarımla

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin