Hukuka dönüş iyidir

YORUM | ALPER ENDER FIRAT 

Dünyada bütün ekonomik ve siyasi kredisini bitirmiş hükümetin, ABD başkanlık seçimlerini Demokratların kazanmasından sonra, tek çare olarak yönünü batıya dönmesi bekleniyordu. Bu dönüş tartışmaları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek’in sözlerinden sonra iyice alevlendi.

En baştan söyleyeyim Bülent Arınç’ın çıkışını ve ardından Recep T. Erdoğan’ın “Kendimizi başka yerde değil Avrupa’da görüyoruz, geleceğimizi Avrupa’da tasavvur ediyoruz” sözlerinin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Hangi sebepten olursa olsun Türkiye’nin İran, Çin gibi ülkeler liginden, Ortadoğu bataklığından yönünü tekrar Batıya çevirme çabalarının iyiye işaret olduğu kanaatindeyim.

Bu, elbette ki hükümet doğru yolu buldu, Recep. T. Erdoğan yanlışlarından dönüyor, o zaman kucak dolusu alkış, muhabbetimiz bol olsun anlamı taşımıyor.

50 yıl gibi geçen son beş seneden sonra şüphesiz hepimiz, çok ama çok dersler çıkardık.

Kimlerin ne olduğu ve ne olmadığı konusunda herkese notunu verdik. Herkesin, hepimizin, kalibresi sınandı. Bu sadece AKP ve yöneticileri hakkında olmadı, muhalefetin de çapı, kimliği, maskesinin arkasındaki yüzü bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı. Gördük ki muhalefetin iktidardan geri kalır yanı yokmuş, insan hakları ihlallerinde, hukukun askıya alınmasında gösterdikleri tavır, hükümetten hiç farklı değilmiş. Ve gördük ki ülkede mağdur olanlar kendisinden başka herkesin bu cezayı hak ettiğini düşünüyormuş. Hukuku sadece ve sadece kendisine istediğini bir kere daha gözler önüne serdi.

Muhalefetin dahi böyle olduğu bir ülkede, ne bahane ile olursa olsun, hükümet, 10 kişiyi kurtaracak kadar da olsa hukuka dönse buna kim hayır diyebilir?

Recep T. Erdoğan, suç ortaklarını bırakarak hukuka yeniden geri dönebilir mi bilemiyorum. Şebekenin diğer üyeleri bu geri dönüşe nasıl bir tepki verir onu da tahmin etmek güç. Ama görünen o ki Erdoğan için Batı dünyasına dönmekten ve göreceli de olsa hukuku çalıştırmaktan başka bir çare kalmış değil.

Bu, Recep T. Erdoğan için kaçınılmaz ve tek yoldur. Buradaki kritik nokta ortakların bu evliliği nasıl bitirecekleri meselesidir. Ama buna çok kafa yormayı, bir sürü yorumlar getirmeyi çok gerekli görmüyorum. Çünkü bundan sonra onların meselesi, bizi ilgilendiren tarafı, mazlumları hapisten kurtulması, Türkiye’nin yönünü tekrar Batıya dönmesi, hukukun asgari düzeyde bile olsa yeniden işleyecek olmasıdır.

Tekrar etmiş olayım bu bizim açımızdan, bugünkü hale göre iyi bir süreçtir.

Şimdi Recep T. Erdoğan’ın 7-8 yıl öncesine gitmesi mümkün olsa o gün bütün ikazlara rağmen girdiği bu yollara yeniden girer mi dersiniz?

Türkiye’yi, Avrupa Birliği’ne tam üye olma yolunda, evrensel değerlerin hüküm sürdüğü bir ülke hedefinden geri çevirip gri alanlarla dolu bir Ortadoğu ülkesine dönüştürmekten mutlu mudur?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

  1. Mış gibi yapacak, bakalım Batılılar ne kadarına razı olup paranın ucunu gösterecekler. Şahsen ben Erdoğan’ın son yedi yıldan rahatsız olduğunu sanmıyorum. Şu an tek derdi para ve çöken ekonomi nedeniyle kaybolan halk desteği. Gerisi hikaye.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin