Hakikaten gidiyorlar…

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti yine yaptı yapacağını. Zamlar peş peşe geliyor. Kuru çay, şeker, motorin ve benzin derken elektrik de zamlandı.

Zammı şirin gösterme vazifesi de Saray gazetelerine düştü.

BÜTÇE DELİK DEŞİK: AÇIK YÜZDE 225 ARTTI

Neymiş efendim! Bütçe açığı artmış, onun için zam yapmak mecburiyetinde kalınmış.

Pekâlâ bütçe niye dikiş tutmuyor? Açığın 2019’un ilk beş ayında yüzde 225 artarak 66,5 milyar Türk Lirası’na yükseldiği yeni mi fark edildi?

Koskoca Hazine gelirlerin düşmesi ile kriz arasındaki illiyeti göremeyecek kadar kifâyetsiz bürokratlara kaldı.

Merkez Bankası’ndan gelen 38 milyar lirayı da yiyip bitiren iktidar şimdi 41 milyar liralık ihtiyat akçesine göz diktiyse bütçe disiplininden bahsedilebilir mi? Merkez Bankası’nın temettü takviyesine rağmen bütçe açığındaki artış neyin nesi!

Bütçe açık veriyorsa kamuda niye kemer sıkılmıyor? İlk beş ayda gelirler yüzde 15, giderler ise yüzde 28,4 arttı.

SARAY’DA KRİZ YOK

Bilmem kaçıncı tasarruf senesi daha geride kalırken bütçede giderler yüzde 30’a yakın artıyorsa bir garabet yok mu?

Sadece Saray’ın 5 ayda 2,5 milyar lira harcaması da gösteriyor ki vatandaş evine götürecek ekmek bulamazken Saray’da krizin k’si yok.

Bütçenin niye bu kadar açık verdiğini halka anlatma lüzumu bile görmeyen AKP, 23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı 2’nci defa ağır bir mağlubiyetle kaybedince zam üstüne zam yapmaya başladı.

Seçimi müteakip ilk haftada çay, şeker, motorin, benzin ve elektrik ile zam sağanağı başladı. Bu kalemlerin fiyatının artması haliyle iğneden ipliğe zam manasına geliyor.

ENFLASYON NASIL TEK HANEYE İNECEK?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sorsanız enflasyon tek haneye inecek. Nasıl inecek?

Zam yaparken enflasyon tek haneye iniyorsa geriye bir ihtimal kalıyor. O ihtimal de Albayrak’ın sağ kolu Yinal Yağan’ın başına geçtiği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini manipüle etmesidir.

Elektriğe 2018’de 4 defa zam yapılmıştı. Doğalgaz fiyatı yüzde 50’ye yakın artmıştı.

2019 zammını 31 Mart sonrasına tehir eden, ancak İstanbul’da kaybettiği seçimi tekrar ettirince 23 Haziran’ı bekleyen AKP, 1 Temmuz’dan itibaren elektrik tarifelerini yüzde 15 artırdı. Sırada doğalgaz var.

Enflasyon ve işsizlik cenderesinde kıvranan vatandaşa iktidarın sunduğu çözüm zam oldu.

Zamları vergi artışları takip edecek. Birkaç hafta içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilecek kanun teklifinde sadece Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesini harcamaya imkân verecek madde değişikliği yer almayacak.

Bazı vergi kalemlerinde artışa gidilebilir. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), konut satışlarından alınan Katma Değer Vergisi (KDV) üzerinde çalışılıyor.

Paranın bittiğine ve hükûmetin zam hazırlığı yaptığına 1 Mayıs’ta dikkati çekmiştim… (http://www.tr724.com/para-bitti-gelsin-zamlar/)

ACI REÇETE NİYE SADECE VATANDAŞA?

Bütçeyi har vurup harman savuran AKP hükûmeti sanki vatandaşta para varmış da harcamıyormuş gibi hareket ediyor.

Vatandaş gıda, kira, ısınma ve ulaşım gibi temel harcamalardan arta kalanla hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Halkın gözünün içine baka baka kendi lükslerinden taviz vermeden halktan fedakârlık bekliyorlar.

Eşiniz 50 bin dolarlık çanta ile seyahat ediyorsa gerekçeleri yüzde 100 doğru olsa bile halkı bu zamlara ikna edemezsiniz.

Acı reçeteyi kriz patlak verdiğinde geniş tabanlı bir mutabakat ile kamudan başlayarak yazmış olsalardı ne kriz şartları bu kadar ağırlaşacak ne de bütçe açığı rekor kıracaktı.

YOLSUZLUK VE RÜŞVET DEVAM ETTİKÇE 

AKP’nin yandaşları ile tesis ettiği yolsuzluk ve rüşvet nizamı devam ettiği müddetçe bütçedeki kara delik büyümeye devam edecek.

Zamların neticesi ne mi olacak? Talep daha da düşeceğinden vergi gelirlerinin kâğıt üstünde hesaplandığı gibi artması bir tarafa daha da azalacak.

Halk krize rağmen “İtibardan tasarruf olmaz.” diyen AKP’ye müstehak olduğu cevabı ilk genel seçimde verecek.

İktidar körlüğü böyle olmalı. Akıl ve mantık devre dışı kalıyor, makul ikazlar kale alınmıyor ve hatada ısrar ediliyor…

3 Kasım 2002’de tencerenin devirdiği koalisyon hükûmetinin yerini almışlardı. Kendilerini de tencere ihtilali götürecek.

Kriz varsa, halk desteği azalmışsa ve iniş başladıysa durdurmak mümkün değildir.

Hakikaten gidiyorlar…


2018’DE ELEKTRİĞE 4 KEZ ZAM GELMİŞTİ

2018 senesinde meskenlerde kullanılan elektriğe 4 kez, toplamda yüzde 31 oranında zam yapıldı. Sanayi elektriğine ise yüzde 41.

1 Ocak 2018: Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) meskenlerde kullanılan elektriğe yüzde 8,8, sanayi ve ticarethanelerde elektriğe ise yüzde 8,4 zam yaptı.

1 Nisan 2018: Elektrik fiyatları ortalama 2,89 arttı.

1 Ağustos 2018: Farklı abone gruplarına göre elektrik fiyatları yüzde 9 ile yüzde 14 arasında zamlandı.

1 Eylül 2018: Elektriğe yüzde 9 ila yüzde 14 oranında zam geldi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin