13 yıllık mali röntgen: ‘Vatandaştan çıkan 15,5 milyar TL nereye aktarıldı?’

Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ozan Bingöl TRT’nin 2004-2016 dönemindeki faaliyet raporlarını izleyerek kurumum mali röntgenini çekti. Bu dönemde TRT’ye 15,5 milyar TL’lik gelirin aktarıldığını söyleyen Bingöl, “TRT 2016 sonrasında faaliyet raporu yayımlamadığı için bu tarihten sonrası için veri yok. Veri anlamında karanlık bölge.” dedi.

TRT’nin en önemli gelir kaynaklarının bandrol ücretleri ile TRT payı olduğunu söyleyen Bingöl, “TRT’nin ilan ve reklam gelirleri ile diğer gelir kalemleri yukarıdaki iki gelir kalemi yanında oldukça cüzi kalıyor. TRT 2004-2016 döneminde toplam 15,5 milyar TL gelir elde etmiş. 2004 yılında 496,3 milyon lira olan yıllık gelir rakamı %333,9 artışla 2016 yılında 2 milyar 155,8 milyon liraya ulaşmıştır.” dedi.

‘Vatandaşın parası ile 13 yılda ne yapıldı?’

Bingöl yazısında şu soruları sıraladı: “Çoğu vatandaşın cebinden çıkmak suretiyle TRT’ye 13 yılda aktarılan 15,5 milyar TL ile neler yapılmıştır? Bu kadar büyük kamu kaynağı ile kimlere, hangi bedelle, hangi programlar yaptırılmıştır? Program ve program yapımcısı seçiminde; satın alınan programların bedel tespitinde hangi kriterler esas alınmıştır? Açık rekabet şartları oluşturulmuş mudur? Bankada her yıl 300-600 milyon TL arası parası bulunup yüklü faiz geliri eden TRT neden vatandaşın faturasından pay almaya devam etmiştir? Son iki yıldır TRT faaliyet raporu neden yayımlanmamıştır? Yayımlanmamasının arkasındaki temel neden nedir? Ne zaman yayımlanması düşünülüyor?”

Arşivler silinmiş

Bingöl ayrıca TRT’nin sitesinde yer alan Basılı Yayınlar kısmından faaliyet raporlarının kaldırıldığını ve son üç yıl dışındaki faaliyet raporlarının bulunmadığını söyledi.

HABERİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin