Yakamoz değil biyolüminesans!  

Suda oluşan yakamozlar izleyenleri duygusal olarak etkiler. Ortaya çıkan muhteşem renk gösterisi insanı kendisinden alıp götürür. Uzakdoğuda bazılarının ürkütücü bulduğu bu görüntü, tek hücreli Noctiluca scintillans isimli organizmaların oluşturduğu biyolüminesans (canlı bir organizmanın ışık üretimi) parlaklığından ibaret. Bu canlılar sadece rahatsız edildiklerinde titreşerek parlıyor. Olağanüstü bir güzelliğe sahip bu parlama bizleri etkilese de deniz canlıları için ölümcül olabiliyor. Hong Kong kıyılarında geziyorsanız ve denizde dalga varsa, bir tekne geçtiğinde ya da suya taş atıldığında bu parlak ışığı görebiliyorsunuz.

Bilim insanları, bu eşsiz manzaranın Lusiferaz ve substrat lüsiferin enzimlerini içeren ışık üreten bir kimyasal reaksiyon olduğunu söylüyor. Biyolüminesans adı verilen tepkimenin canlıların avlarına karşı bir saldırı ya da yırtıcılara karşı bir yıldırma olabileceği tahmin ediliyor. Tek hücreli Noctiluca Scintillans isimli organizmalar, bitkiler ve hayvanlar için ölümcül olabiliyor. Bilim adamları, bu türlerin orada yaşayan algleri öldürdüğünde ya da balık nüfusunu tehlikeye attıklarında bir ölü bölge oluşabileceğini düşünüyor.

Nitrojen ve fosfor içeren suni gübreler, çiftliklerden denizlere bırakılıyor. Bu da Noctiluca Scintillans parlamasına yol açıyor ve deniz suyuna amonyak salgılanıyor. Amonyak ise balıkları sinirlendirir ve onların solungaçlarının parlamasına neden oluyor. Bu nedenle balıklar parlayan kabartıların oluştuğu bu yerlerden kaçıyor.

26

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin