Sonucu deprem etkisi yapacak El Clasico

HABER ANALİZ | HASAN CÜCÜK

Onların buluşmasının adı basitçe ‘derbi’ diye değil, ‘El Clasico’ olarak tanımlandı. Real Madrid-Barcelona buluşması İspanya sınırlarını aşıp, tüm dünyanın merakla beklediği bir müsabaka oldu. Şampiyonlar Ligi finali kadar ilgi çeken El Clasico bugün akşam bir kez daha sahne alacak. Real Madrid’in Barcelona’yı konuk edeceği El Clasico’nun deprem etkisi yapacak sonuçları olacak.

La Liga’da 29. hafta geride kalırken nefes kesen bir şampiyonluk yarışı var. Liderlik koltuğunda ne Real ne de Barcelona oturuyor. 66 puanla lider Atletico Madrid. Barcelona 65, Real ise 63 puanda. Yıllar sonra La Liga’da yeniden kıran kırana bir şampiyonluk yarışı yaşanıyor.

Benzer durumu tam 7 yıl önce yaşamıştık. 2013-14 sezonu 29. hafta itibariyle liderlik koltuğunda Real Madrid otururken, üçüncü sıradaki Barcelona ile puan farkı sadece birdi. Sezonu mutlu bitiren ise Diego Simeone’nin Atletico Madrid’i olmuştu. Atletico’nun şampiyon olduğu 2013-14 sezonunu Barcelona ikinci, Real Madrid ise üçüncü tamamlamıştı.

LİDER PUAN KAYBETTİKÇE

Bu sezon da benzer bir senaryo vardı. 10 hafta önceye gittiğimizde şampiyonluk yarışına havlu atan bir Barcelona görüyorduk. Lider Atletico ile puan farkı 13 olan Barcelona, iç çalkantılarla uğraşmaktan maçlara konsantre olamıyordu. Gözler mart ayında yapılacak başkanlık seçimine odaklanmıştı. Atletico Madrid’in beklenmedik puan kayıpları Real ve Barcelona’yı şampiyonluk potasına soktu. 10 maçta kaybedilen 14 puan Atletico için şampiyonluk yolunun kolay olmadığını ortaya koydu.

Sezonun ilk 9 haftasını 4 yenilgiyle kapatan Barcelona, 10. haftadan itibaren vites yükseltti. Oynadığı 19 maçın 16’sında sahadan 3 puanla ayrılırken, 3 maçta beraberliği bozamadı. Bitti denilen sezonda küllerinden yeniden doğdu. Atletico’nun 14 puan kaybettiği son 10 haftada Barcelona sadece 2 puan bıraktı.

REAL’DE ÇALKANTILAR

Real Madrid, Barcelona’ya nazaran sezona kısmen daha iyi başlamıştı. İlk 10 haftada aldığı 3 yenilgiyi unutturan, El Clasico’da deplasmanda ezeli rakibini 3-1 yenmesi olmuştu. Uzun süre Atletico Madrid’in tek takipçisi olan Real Madrid, son 10 haftada 7 puan bırakınca Barcelona’ya geçildi. El Clasico’da Barcelona’ya yenilirse şampiyonluk yarışında büyük yara alacak.

El Clasico’nun kaybedeni ister Real isterse Barcelona olsun, sonucu ağır olacak. Önce Real Madrid cephesinden bakalım. İkinci Zidane dönemi, geçen yıl gelen şampiyonluğa rağmen sıkıntılı geçmeye devam ediyor. Şampiyonlar Ligi’ne son 16 turunda veda edilmesini, La Liga şampiyonluğuyla telafi etmişti. Aslında Zidane’dan beklenen Devler Ligi değil, La Liga şampiyonluğuydu. Zira, Zidane ayrıldıktan sonra iki yıl üst üste Barcelona sezonu zirvede tamamlamıştı.

Bu yıl beklenti çıtasına Şampiyonlar Ligi de eklendi. Barcelona’nın çalkantıyla başladığı sezonda Real Madrid’in işinin geçen sezondan daha kolay olacağı görüşü ağır basıyordu. Planı bozan Atletico Madrid oldu. Eden Hazard’ın müzmin sakatlığına, Sergio Ramos’un beklenmedik sakatlıkları da eklenince Real Madrid inişli çıkışlı bir grafik ortaya koydu. El Clasico’yu kazandığı takdirde Zidane için yeni bir kredi açılacak. Şampiyonlar Ligi çeyrek finali ilk maçında Liverpool’u 3-1 yenmenin moraliyle Barcelona karşısına çıkacak. Kaybedilmesi durumunda ise, Real’i sezon sonunda köklü değişiklik bekliyor. Zidane’ın gitmesinin yanı sıra takımın önemli isimleri Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric ve sözleşme yenilemeyen kaptan Sergio Ramos’la birliktelik sona erecek.

YOL AYRIMINA GELEN İSİMLER

Barcelona cephesinde de benzer manzara hatta daha ağırı var. 19 maçtır yenilmeyen Barcelona’da Ronald Koeman güven tazeledi. Başkanlık koltuğuna efsane Juan Laporta’nın seçilmesi kulüpte esen fırtınaları biraz olsun dindirdi. Laporta, Messi’yi kulüpte tutmayı öncelikli işleri arasına almıştı. Ancak Şampiyonlar Ligi’ne son 16 turunda veda edildiği sezonda lig şampiyonluğu da gelmezse sezon sonunda kopacak fırtınaya kimse engel olamaz. Messi’nin ayrılmaması için köklü bir revizyona ihtiyaç duyulacak. Takımın kamburu haline gelen Dembele, Coutinho hatta Griezmann’la yollar ayrılabilir.

Cristiano Ronaldo’nun İtalya’ya gitmesiyle eski popülaritesini yitiren El Clasico’yu bu sefer heyecanlı hale getirecek olan, sezonu ve iki devin kaderini etkileyecek sonuçları…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin