Salgının yayılma hızı arttı: ‘Kademeli’ felaket kapıda

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Günlük vaka sayıları artarken Türkiye, kademeli normalleşmeye geçti. Sokağa çıkma kısıtlamalarının kalktığı ilk hafta sonu, milyonlar sokaklara aktı. Uzmanlara göre 3. dalga Türkiye için felaket olacak. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, risk haritasının maviye dönüşme ihtimali olmadığını anlatıyor. Aksine kontrolsüz açılmaya bağlı olarak bir çok il kızaracak. Şenol, “Artık salgınla mücadelenin bırakıldığını düşünüyorum. Salgın yeniden pik yapacak. Umarım Brezilya gibi olmayız,” diyor.

Sağlık Bakanlığı’nın son verileri de endişeleri haklı çıkarıyor. Son bir haftada çok yüksek riskli il sayısının 17’den 26’ya çıktı. İstanbul da ‘yüksek riskli’ gruptan, ‘çok yüksek’ riskli gruba giren iller arasında. Çoğu ilde vakalarda yüzde 50 ile yüzde 100 arası artış yaşandı. Kademeli normalleşmeyle sokaklara dökülmenin sonuçları ise ancak 15 gün sonra görülecek. Bu arada, aşı tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle ‘ikinci doz’ uygulamalarında tarihlerin sarktığı ileri sürülüyor.

Türkiye, geçtiğimiz hafta sonu itibariyle kademeli normalleşme sürecine girdi. Ancak vaka sayılarının arttığı dönemde yaşanan ‘normalleşme’ endişeleri de artırdı. Aşılama başladıktan sonra ocak ayı sonlarında 5 binlere kadar düşen günlük vaka sayıları yeniden 12 binlere dayandı. Sağlık Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre son 24 saatte 11 bin 187 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlara göre vaka sayıları artarken ‘ekonomik’ gerekçelerle kısıtlamaların kaldırılması felaketle sonuçlanacak.

ÜÇÜNCÜ PİKE HAZIR OLUN

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Şule Davutoğlu Şenol, bugün yaşanan sıkıntıların sebebinin geçmişte alınmayan tedbirler olduğunu söylüyor. Şenol’a göre Türkiye’nin risk haritasının ‘maviye’ dönme ihtimali yok. Şenol, “Artık salgınla mücadelenin bırakıldığını düşünüyorum. Yeniden pik yapacak. Umarım Brezilya gibi bir felakete neden olmaz. 9 il yüksek riske geçti. Kontrolsüz bir açılma. Önce hastaneler dolmaya başlar, sonra kapatılan servisleri teker teker açarız.” diyor.

İSTANBUL KIZARACAK!

Sağlık Bakanlığı’nın risk haritası verileri de endişeleri haklı çıkarıyor. Haftalık Covid-19 vaka sayısı haritasına göre çok yüksek riskli il sayısı 17’den 26’ya çıktı. Kritik eşiği aşan İstanbul da çok yüksek riskli il kategorisine geçti. İlk haritada 100 binde görülen vaka sayısı ortalaması 89 olan İstanbul’da rakam 111’e fırladı. Ankara dahil birçok ilde 100 bin nüfusa düşen Covid-19 vaka sayısının arttığı görüldü. Kısıtlamalara uyulmazsa Ankara’nın da önümüzdeki birkaç haftada ‘Çok Yüksek Riskli’ iller arasına girerek kızarması bekleniyor.

NÜFUSUN YÜZDE 66’SI RİSKLİ İLLERDE

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın verdiği bilgilere göre son hafta 100.000 nüfusta vaka görülme oranı en çok artan iller Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne. En çok azalan iller ise Ordu, Bolu, Trabzon, Nevşehir ve Karaman. Son durum itibariyle nüfusun yaklaşık yüzde 40’u çok yüksek riskli 26 ilde, yüzde 34’ü de yüksek riskli 22 ilde yaşıyor.

TTB: PANDEMİ YÖNETİLEMİYOR

Türk Tabipler Birliği’ne göre pandemi süreci baştan beri yönetilemiyor. TTB’den yapılan son açıklamada, “Aşılama hızı gittikçe düşüyor. Yeni risk gruplarına aşı randevusu açılmıyor.  Aşı yok. Strateji yok. Bilimsel salgın yönetimi yok. Aşı bekleyen milyonlar var. Aşı yapacak sağlık çalışanları var. Aşılamayı yavaşlatan bakanlık var. Güven vermeyen bir yönetim var.” deniliyor.

AŞI YOK, AŞILAMA TAKVİMİ SARKIYOR

Bakanlığın ‘Aşı Tablosu’na göre 15 Ocak’tan bu yana yapılan aşı sayısı 9 milyon 921 bin. İlk doz kapsamında 7 milyon 526 bin aşı yapılmış. İkinci doz uygulaması kapsamında ise şu ana kadar 2 milyon 394 bin kişi aşılanmış. Bu hızla giderse Türkiye’nin aşılanması 2 yılı bulacak. Günlük 30 binlere düşen aşılama sayısının 500 binlere çıkarılması gerekiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci doz aşılar garanti altında demişti ancak TBB yetkilileri ikinci doz aşılamada da ‘aşı olmadığı’ gerekçesiyle tarihlerin sarktığını söylüyor.

5 AY İÇİNDE 107 MİLYON DOZ AŞI LAZIM

Ocak ayı sonuna kadar en az 40 milyon doz aşının geleceğini açıklamıştı. Ancak şu ana kadar gelen aşı sayısı 13 milyon doz. Toplumsal bağışıklık için en az 60 milyon kişinin önümüzdeki 5-6 ay içerisinde aşılanması gerekiyor. Bu da 120 milyon doz aşı demek. Türkiye’nin önümüzdeki 5 ay içinde 107 milyon aşıya ihtiyacı var. Ancak aşı tedariki konusunda da ciddi sıkıntılar var.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin