Otomotive ‘kredi’ dopingi

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ 

Kredi faiz oranlarının düşmesiyle birlikte Türkiye otomotiv sektörü de canlandı. Ertelenen alımların başlamasıyla, Haziran ayında beklenen satışların üzerine çıkıldı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bu yılın ocak-haziran döneminde 2019’un aynı dönemine göre yüzde 30.2, bu yılın haziran ayı ile geçen yılın haziran ayı kıyaslandığında ise yüzde 66,3 büyüdü. Sektör, krizle boğuştuğu 2019’un Haziran ayında 42 bin 688 rakamını görmüştü. Geçtiğimiz ay ise rakam 71 bine dayandı. 

ODD’nin açıkladığı Haziran rakamları sektörün yıl sonu hedeflerinin revize edilmesine neden oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, “Tempo böyle sürerse pandemi nedeniyle 500 bin olarak revize ettiğimiz toplam pazar yıl sonunda 600-650 bin adede ulaşır.” ifadelerini kullandı. Bilaloğlu ayrıca, 2 yıldır güncellenmeyen matrah baremlerinin yenilenmesi gerektiğini anlattı: “Yüzde 45’lik en düşük ÖTV dilimine 2 yıl önce 45 tane model girerken şimdi bu sayı sadece 7. Bu yüzden ÖTV’de matrah güncellemesi gerekiyor. Yani bir vergi indirimi değil tüketiciler için pozitif olacak güncellemeye ihtiyacımız var.” 

Otomotiv Distribütörleri Derneği, merakla beklenen otomotiv pazarına ilişkin haziran ayı verilerini açıkladı. Buna göre otomobil ve hafif ticari araç satışları, bu yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30.2 artarak 254 bin 68 adet olarak gerçekleşti.  Satışların 203 bin 595’i otomobil, 50 bin 473’ü ise hafif ticari araç oldu. Yalnızca haziran değerlendirildiğinde, 2020 yılı haziran ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2019 yılı haziran ayına göre yüzde 66,3 arttı. Geçtiğimiz yıl haziran ayında 42 bin 688 olan rakam geçtiğimiz ay 70 bin 9737e çıktı. 

ARTIŞIN TEMEL NEDENİ KREDİ FAİZ ORANLARINDAKİ DÜŞÜŞ

Söz konusu artışın temel sebebi otomobil kredi faiz oranlarının geçtiğimiz ay başında sıfır otomobiller için binde 49, ikinci el araçlar için binde 82’ye çekilmesi. Daha az faiz ödeyeceğini öğrenen vatandaşlar bankalara koştu. Çektikleri kredilerle otomobil bayilerinin kapısına dayandı. İki ay önce 100 TL’lik 36 ay vadeli taşıt kredisi çektiğinizde toplamda yaklaşık 125 bin TL ödüyordunuz. Bugün bu rakam 113 bin lira civarına geriledi. 

ERTELENEN ALIMLAR YAPILIYOR

Otomotiv sektörü pandemi nedeniyle bütün dünyada sıkıntılı günler geçiriyor. Ancak Türkiye’de durum biraz farklı. Zira Avrupa’da insanlar 6 ay çalışıp bir araba alabiliyor. Yani ‘ötelenen’ bir otomobil alımı yok! Ancak özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’de otomobil alımları ötelendi! Önünü göremeyen insanlar parasını dolara, altına yatırmayı tercih etti. Ancak faizlerin düşmesiyle birlikte ‘ötelenen’ alımlar da yapılmaya başlandı. Söz konusu alımların bir kaç ay daha sürmesi bekleniyor. 

YIL SONUNDA NE OLUR?

Geçtiğimiz ay toplam pazarın 71 bine dayanması önemli. 2018’de bile rakam 51 bindi. Pazarın 1 milyona dayandığı 2017’nin haziran ayında ise 83 bin 658 satış yapılmıştı. Rakamların beklenenin çok üzerinde olması sektörün hedeflerini de revize etmesine neden oldu. ODD Başkanı Ali Bilaloğlu, haziran rakamlarını açıkladığı online toplantıda gazetecilerin sorularını da cevapladı. Hedeflerle ilgili bir soru üzerine, “Tempo böyle sürerse pandemi nedeniyle 500 bin olarak revize ettiğimiz toplam pazar yıl sonunda 600-650 bin adede ulaşır. Yani yılbaşında öngördüğümüz 600 bin adedi bile geçebilir.” ifadelerini kullandı. 

GÜNCELLEME BEKLİYORUZ 

Ali Bilaloğlu, sürekli gündeme gelen ÖTV indirimi talebiyle ilgili de konuştu: “Şu an ihtiyaç olan şey 2 yıldır güncellenmeyen matrah baremlerinin yenilenmesi. Yüzde 45’lik en düşük ÖTV dilimine 2 yıl önce 45 tane model girerken şimdi bu sayı sadece 7. Bu yüzden ÖTV’de matrah güncellemesi gerekiyor. Yani bir vergi indirimi değil tüketiciler için pozitif olacak güncellemeye ihtiyacımız var.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin