Aynı yerde 11 yılda 6 facia; Sorumlusu kim?

HABER-İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama faciayla sonuçlandı. Patlama sırasında 151 işçinin bulunduğu fabrika, savaş alanına döndü. Faciada en az 4 kişi hayatını kaybederken, 3 işçiyi arama çalışmaları ise sürüyor. 1’i ağır 97 kişi ise yaralandı. 

Facia tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira 11 yıl içinde söz konusu fabrikada tam 5 kez ölümlü patlama olayları yaşanmıştı. Dünkü patlamayla facia sayısı 6’ya çıktı. İddiaya göre fabrika her facianın ardından isim değiştirerek yeniden faaliyete geçti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, fabrikanın en son mart ayında denetliğini söylüyor. Ancak uzmanlara göre skandalın en büyük sebebi denetim yetersizliği. Daha önce 5 kez patlama yaşanan bir fabrikaya çalışma izni verilmesi ‘skandal’ olarak yorumlanıyor. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yapılan açıklamada, “Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” denilerek bu noktaya dikkat çekildi. 

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında saat 11.10 sıralarında patlama meydana geldi. Ardından iki büyük patlama daha yaşandı. Faciada en az 4 kişi öldü, 3 kişi ise kayıp. Patlamanın topril paketleyen makinede yaşanan sıkışma nedeniyle yaşandığı ileri sürüldü. Fabrikada 110 ton patlayıcı olduğu açıklandı. Patlama sonrası havaya karışan zehirli gaz nedeniyle bölge halkına dışarı çıkmayın uyarısı yapıldı.  

Faciadan yaralı kurtulan işçiler, patlamanın maytap bölümünde yaşandığını söylüyor. Patlama sesi yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki kentin birçok noktasından duyuldu. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Patlamaların saatlerce sürdüğü fabrikadan geriye hiç bir şey kalmadı. Yangın saatler sonra kontrol altına alınabildi. 

SOYLU, ‘EN SON MART AYINDA DENETLENDİ’ DEDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte olay yerine giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu ana kadar hastanelerimize 108 kişiyi ulaştırdık, 48 kişiyi taburcu ettik. 60 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise fabrikanın en son Mart ayında denetimden geçtiğini söyledi. Soylu, “7 kişilik bir kaybımız var, 4’ü vefat. 3’ünü de arama tarama çalışmalarına devam ediyoruz. Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi, patlayıcı bir madde içerdiği sebebiyle. Özellikle patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetimlerimiz sıklıkla devam etmektedir.” diye konuştu. 

İSİM DEĞİŞTİRİP, ÜRETİME DEVAM ETMİŞLER

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 11 yılda düne kadar 5 patlama yaşanmıştı. 2009, 2011, 2014 ve 2018 tarihlerinde yaşanan patlamalarda toplam 6 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce işçi ise yaralanmıştı. Dünkü patlamayla facia sayısı 6’ya yükseldi. İddiaya göre fabrika her facia sonrasında isim değiştirerek yoluna devam etmişti. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’ndaki patlamayla ilgili yaptığı açıklamada, “Fabrikanın adı patlamalar sonrası sürekli değişiyor: Coşkunlar, Büyük Coşkunlar, Venüs Coşkunlar… En son fabrika Niğde ve Sivas’a taşınmış ve adı Yertaş Patlayıcı Maddeler olmuştu… Soruyoruz: Bu fabrika da yaşanan patlamalar, ölümler ve yaralanmalar belli. Fabrikanın süreç içinde adı ve mekanı değiştiriliyor ama sahibi aynı aile. Devlet bugüne kadar neden önlem almadı?” diye sordu.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI: TEMEL SORUN DENETİMSİZLİK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, fabrikanın en son mart ayında denetlendiğini iddia etti. Ancak iş güvenliği uzmanlarına göre bu tür faciaların temel nedeni denetim yetersizliği ve ihmal… Üçüncü bir seçenek yok. Eğer denetimler gerektiği gibi ve sıklıkta yapılıyorsa dünkü patlama neden oldu sorusu cevapsız. Uzmanlara göre bugüne kadar 11 yılda 5 ölümlü patlamanın yaşandığı fabrikaya üretim izni verilmesi de skandal. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin