Merkel: Türkiye’deki sorunlar Almanya’ya taşınmasın

Almanya Başbakanı Angela Merkel, uzun yıllardır Almanya’da yaşayan her Türk kökenlinin, Almanya’nın gelişimine katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Merkel, Türkiye’deki sorunların Almanya’ya taşınmamasını istedi. Merkel’in açıklamaları ülke gündemindeki sıcak Türkiye tartışmalarına da ışık tutuyor. Almanya, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Almanya’da yürütülen istihbarat faaliyetleri ve özellikle son on gündür ülkede 6 bin MİT ajanı bulunduğu iddialarını tartışıyor. Almanya Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi,  geçen hafta MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin bilgi talep etmişti.

GÖZALTI VE HAPİSHANELERDEKİ MUAMELE

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya’nın Birinci Kanalı ARD’nin “Yaz Söyleşisi” ( Sommerninterview) adlı programında gündeme yönelik soruları yanıtladı. “Bizim darbeyi kınamamız doğru ve önemliydi. Türkiye yönetimi de bunu haklı olarak bekliyor” diye konuşan Merkel, diğer yandan Türkiye’ye yönelik federal hükümetin eleştirdiği konular da olduğunu belirtti. Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından tutuklananların hapishanelerde nasıl muamele gördüğüne yönelik Avrupa Konseyi ile görüşecek olmasından büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ANKARA İLE DİYALOG SÜRSÜN DEDİ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ, KÜRT SORUNU VE ASKERİ HAREKATA DEĞİNMEDİ

Federal hükümetin Türkiye içindeki gelişmeleri yeterince eleştirmediğine yönelik suçlamaları geri çeviren Almanya Başkanı Merkel, “Bizim demokrasi anlayışımızla bağdaşmayan eksiklikleri her zaman dile getiriyoruz” diye konuştu. Ankara ile diyalogun sürdürülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Merkel, “Eğer biri birinizle değil de sadece biri biriniz hakkında konuşursanız bu, diplomaside genelde iyi sonuçlar doğurmaz” şeklinde konuştu. Merkel, Türkiye’deki basın özgürlüğü, Kürtler ve TSK’nın Suriye’nin kuzeyindeki askeri harekâtına ilişkin konulara doğrudan değinmekten kaçındı.

ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRK KÖKENLİ VATANDAŞIMIZ ALMANYA’NIN GELİŞİMİNE KATKIDA BULUNMALI

Merkel, Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerden Almanya’ya daha fazla sadakat beklediğine yönelik muhalefet tarafından eleştirilen sözlerinin arkasında durdu ve söz konusu beklentisine açıklık getirdi. Almanya Başbakanı “Türkiye’de mevcut olan sorunların Almanya’ya taşınmamasını” istediğini kaydetti. Alman vatandaşlığına geçmiş ya da geçmemiş uzun yıllardır Almanya’da yaşayan her Türk kökenlinin, Almanya’nın gelişimine katkıda bulunması gerektiğini kaydeden Merkel, “Her zaman söylüyorum: Ben onların da Başbakanıyım. Eğer buna Türkiye’deki sorunların Almanya’ya taşınması ile değil de ülkemiz için yapılacak çalışmalarla karşılık verilirse iyidir” şeklinde konuştu. “Eğer onlar da bunu istiyorlarsa baş üstünde yerleri var” diyen Merkel, kimseyi buna zorlayamayacağını da sözlerine ekledi.

ALMANYA 10 GÜNDÜR MİT’İN GİZLİ FAALİYETLERİNİ VE  6 BİN AJANI TARTIŞIYOR

Almanya Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi,  geçen hafta MİT’in Almanya’daki faaliyetlerine ilişkin bilgi talep etmişti. MİT’in Almanya’da “inanılmaz gizli faaliyetleri” olduğu öne sürülmüştü. DW Türkçe’nin haberine göre Almanya’da istihbarat teşkilatlarından sorumlu Alman Federal Meclisi Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr), Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Almanya’daki faaliyetlerinin açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Komitenin gizli servis kontrol komisyonu üyesi Hans-Christian Ströbele, konuyu yaz tatilinin ardından PKGr’nin gündemine taşımak istediğini duyurmuştu.

Yeşiller partili Ströbele, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, “MİT’in Almanya’da inanılmaz gizli faaliyetleri olduğunu” kaydetmişti. Ströbele, Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, dış istihbarat teşkilatı BND ve polisin Türkiye ile işbirliğini denetlemesi gerektiğine dikkat çekti. Aksi takdirde kurumların cezai yaptırıma sahip uygulamalara dâhil olma tehlikesinin olacağına dikkat çekmişti.

DİYANETE BAĞLI KURUMLAR MERCEK ALTINA ALINSIN TARTIŞMASI

Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi Başkanı Clemens Binninger de iki taraflı kurumların işbirliğinin ele alınacağını açıklamıştı. Welt am Sonntag gazetesi, adını vermediği güvenlikten sorumlu bir siyasetçiye dayandırdığı bilgiye göre, MİT’in Almanya genelinde 6 bin ajandan oluşan bir ağı olduğu iddiasına yer verdi.

Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Toprak da gazeteye verdiği demecinde, “Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD gibi Erdoğan’a yakın organizasyonların Almanya’da daha güçlü şekilde mercek altına alınması gerektiğini” ifade etmişti.

Kaynaklar: Deutsche Welle Türkçe, TR724

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin