Korona mutasyonu: Kabus mu, fırsat mı?

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Koronavirüsün mutasyona uğradığı haberi bütün dünyayı telaşlandırdı. İngiltere’de sıklıkla görülmeye başlanan mutasyona uğramış virüs paniğe neden oldu. İngiltere dışında, Danimarka, Hollanda Güney Afrika ve İtalya’da da mutasyona uğrayan virüsün görüldüğü açıklandı. Açıklamalara göre mutasyona uğrayan virüsün bulaşma hızı yüzde 70 daha fazla. Ancak daha ölümcül olduğuna dair bir veri şimdilik yok. Cevabı en çok merak edilen soru ise mutasyonun aşı üzerinde etkisi olup olmadığı. Uzmanlar bu konuda iyimser. Mutasyonun aşı işlemi üzerinde hiçbir etkisi olmadığı belirtiliyor. 

Avrupa pandemide ‘mutasyon’ kabusuyla karşı karşıya. İngiltere’de ‘daha bulaşıcı’ bir koronavirüs mutasyonunun keşfedilmesi, korku ve paniğe neden oldu. Avrupa büyük oranda kendisini kapattı. Birçok ülkede seyahat yasakları uygulamaya kondu. İngiliz yetkililere göre mutasyona uğrayan yeni virüs, öncekinden yüzde 70’e kadar daha bulaşıcı. 

PANİĞE GEREK YOK!

Peki virüs eskisine göre daha mı tehlikeli? Bu konuda net bir açıklama yok. Virüs daha hızlı yayılıyor ancak daha ölümcül olduğu konusunda bir araştırma yayınlanmadı. Aksine bazı uzmanlar bir virüsün mutasyon yoluyla ille de daha tehlikeli hale gelmeyeceğini, aksine bazı mutasyonların virüsü önemli ölçüde zayıflatabileceğini bile söylüyor. Liverpool Üniversitesi, Zoonotik Enfeksiyonlar Sağlık Koruma Araştırma Birimi Direktörü Prof. Tom Solomon, “Virüsün genetik yapısında küçük bir değişiklik olduğu için bu, virüsün daha öldürücü olduğu anlamına gelmez.” diyor.

AŞILAR ETKİSİZ HALE GELİR Mİ?

Cevabı en çok merak edilen soru bu… Uzmanlara göre şu an için sorun gözükmüyor. Bir virüsün proteinlerini değiştirerek bağışıklık korumasını aşabilmesi için birkaç mutasyondan fazlası gerekiyor. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Bugünkü bilgilere göre, Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) ve Avrupalı yetkililere danıştıktan sonra bu mutasyonun aşı işlemi üzerinde hiçbir etkisi olmadığını söyleyebilirim. Bu, mutasyona uğramış türe karşı aşının da işe yaradığı anlamına gelir” şeklinde konuşuyor. 

Liverpool Üniversitesi Prof. Calum Semple da, “Aşının hala makul derecede etkili olmasını bekliyorum çünkü şu anda yüzde 95 etkili. Yüzde birkaç puan düşürsek bile, yine de yeterince iyi. Dolayısıyla bu bir felaket değil.” ifadelerini kullanıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin