İzmir depremi ile 17 Ağustos kıyaslanabilir mi?

HABER ANALİZ | İLKER DOĞAN 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın, “Biz 99 depreminden bugüne geldik. Ne yaşadık o zaman? Deprem olduktan sonra iki gün sonrasında devlet olayın ne olduğunu anlayamamıştı,” açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Oktay’a dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın tepki gösterdi. 

Aydın, “Bu yalan dönemi kapanacak! Bayındırlık, İçişleri ve Tarım Bakanları olarak o sabah deprem bölgesindeydik; hepsi de hayatta! Millet can, iktidar siyaset derdinde!” ifadelerini kullandı.

Peki gerçekten 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi ile İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de yaşanan deprem kıyaslanabilir mi? Biz rakamları ve bilgileri olduğu gibi aktaralım, bunun kararını siz verin…

ÖLÜ VE YARALI SAYILARI

İzmir’de yaşanan depremde hayatını kaybedenlerin sayısı dün akşam itibariyle 110 olarak açıklandı. Yaralı sayısı ise 1060 civarında. 138 kişinin tedavisi hastanede sürüyor. 12 kişi yoğun bakımda. 3’ünün durumu ağır.

17 Ağustos depremi Türkiye’nin kalbinde yaşandı. Resmi rakamlara göre ölü sayısı 18 bin 373. Yaralı sayısı yaklaşık 50 bin. Kayıp sayısı ise 5 bin 840 olarak açıklanmıştı. Resmi olmayan rakamlara göre ise ölü sayısı 40 binden fazla!

YIKILAN VE HASARLI BİNA SAYISI

İzmir’de hasar tespit çalışmaları hala sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Deprem Bilgi Notu’na göre İzmir’de yıkılan 7 binanın yanında, acil yıkılması gereken 9 ve ağır hasarlı 58 bina var. Orta hasarlı bina sayısı ise 66 olarak tespit edildi. Az hasarlı bina sayısı ise 397 olarak açıklandı. Toplam hasarlı bina sayısı 537 olarak görülüyor.

TBMM Araştırma Komisyonu’nun raporuna göre 17 Ağustos depreminde hasar gören bina sayısı 365 bindi! Yıkılan ve ağır hasarlı bina sayısı 112 bin 735 olarak kayıtlara geçti. Orta hasarlı bina sayısı 124 bin 131, az hasarlı bina sayısı ise 128 bin 42’ydi.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

İzmir depreminin büyüklüğüyle ilgili ölçüm karmaşası devam ediyor. AFAD’a göre depremin büyüklüğü 6,6. Kandilli Rasathanesi büyüklüğü resmi raporlarında 6,9 olarak veriyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) ise depremin aletsel büyüklüğünü 7 olarak açıkladı. Süresi ise 15 saniye olarak açıklandı.

17 Ağustos depreminin büyüklüğü 7,4’tü. Şiddeti ise İzmir depreminden kat kat fazla. Süresi de öyle. Gece yarısı 03:01’de başlayan sarsıntı tam 45 saniye sürdü… İstanbul depremi, 1939’daki Erzincan depreminden sonraki Türkiye’nin yaşadığı en büyük deprem olarak geçti kayıtlara. 7,9 büyüklüğündeki Erzincan depreminde yaklaşık 33 bin kişi hayatını kaybetmişti.

ETKİ ALANI VE EKONOMİYE MALİYETİ

30 Ekim’de 14.51’de yaşanan deprem, İzmir’in yanı sıra Ege bölgesinde bir çok il ve ilçede, ayrıca Ege’nin karşı kıyısında bulunan Yunanistan’ın bazı bölgelerinde hissedildi. Ancak yıkım neredeyse İzmir’le sınırlı kaldı. Sisam adasında da bazı binaların duvarlarında yıkıntılar oluştu. İçme suyu, kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde herhangi bir hasar olmadığı belirlendi.

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara depremi, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da can ve mal kaybına neden oldu. Altyapı ağır hasar aldı. Depremin ekonomik maliyeti 12 ile 20 milyar dolar arasında hesaplandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Deprem bilimi açısından da çok büyük fark var. 0,5ila 0,7 lik bir fark olması sayısal olarak az gelebilir ama. 2 depremde ortaya çıkan enerji arasında 100 lerce kat fark var. Bu alanın uzmanı değilim ama 7 üstü depremelerin genelinin 30 sn nin üzerinde olduğu 8 ve üstü olan depremlerin 3-4 dakika hatta daha fazla sürebildiği biraz araştırdığımızda görebiliyoruz. Evde tahta bloklardan bir maket katlı ev yaptık halıyı ileri geri kaydırmaya başladık ilk 3 -4 gidiş gelişte her denememizdeki bloklar dayandı ama ileri geri kaydırmayı devam ettirdiğimizde yaptığımız tüm blokların yıkıldığını gördük. Yani depremin yıkıcılığı süresinde diyebiliriz. Ama sürede şiddete bağlı bişey olduğu geçmiş depremlerde görünmekte. 17 ağustos depremi 45 sn sürdü gerçekten çok uzun bir süre düşünsenizi içinde olduğunuz bina ileri geri sallanmaya başlıyor diyorsunuz ki geçecek şimdi ve geçiyor 10-15 sn sonra işte bu izmir depremi. Ama geçecek şimdi dediğiniz noktadan sonra geçmiyor ve devam ediyor bir 15 sn daha ve yine geçmiyor bir 15 sn daha ve tabiki daha kuvvetli bir ileri geri gitmede söz konusu işte buda 17 ağustos depremi. 45 sn buna cidden ancak çok sağlam yapılar dayanabilir. İşte aradaki farkın izahına biraz bilgi biraz empati ile buda bir katkı olsun. Zaten kayıpları itibari ile 17 ağustos depremi insanlığın modern çağında yaşadığı en yıkıcı 30 depremden biri gibi duruyor. İzmir ise 1000 lercesinden biri oldu.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin