Dünyada SUV rüzgarı esiyor

Tr724 OTOMOBİL | YUSUF DERELİ

Otomotiv sektöründe son yılların en trend segmenti olan SUV ve crossover modellerin yükselişi sürüyor. SUV’a olan talep, model sayısının da ciddi oranda artmasına neden oldu. 8 yıl önce 31 markanın 73 adet SUV modeli vardı. Bugün ise marka sayısı 34’e, model sayısı 93’e çıktı.

Otomotiv sektöründe analizleriyle bilinen JATO’nun verilerine göre küresel SUV araç pazarı son dört yılda yüzde 67.4 büyüdü. 2014’de 16.6 milyon adet olan satış rakamı , 2017’de 27.8 milyon adede yükseldi. Pazar payı ise aynı dönemde yüzde 22.4’den yüzde 34’e yükseldi. Türkiye’de de rakamlar farklı değil. Buna göre son dört yılda SUV araç pazarı yüzde 63.9 büyüdü. 2014’de 74 bin 670 adet olan satışlar, 2017’de 122 bin 458 adede yükseldi.

TALEP ARTTI YENİ MODELLER ÇIKTI

SUV’a olan talep artınca markaların model sayıları da arttı. 2010’da 31 markanın 73 adet SUV modeli vardı. Bugün marka sayısı 34’e çıktı. Model sayısı ise 93 oldu. Son olarak Skoda da yeni modeli Karoq’u Türkiye’de satışa sundu. Peki Türkiye’de hangi markalar SUV pazarında hangi modelle savaş veriyor? İşte size kısa bir liste:

Dacia Duster: Dacia’nın lokomotifi olan Duster tamamıyla yenilendi.  Dizel ve benzinli motor seçenekleriyle satın alınabiliyor. Otomobilin 4×4 ve 4×2 çekiş sistemli versiyonları mevcut. Fiyatı ise 75 binlerden başlıyor, 120 bine kadar çıkıyor.

Nissan Qashqai: Avrupa’da ve ülkemizde en çok tercih edilen kompakt crossover olarak biliniyor. Sektörün lideri. Dizel ve benzinli motor seçeneklerine sahip. 120 binlerden başlayan fiyatı 220 bin liraya kadar çıkıyor.

Peugeot 3008: Fransız markası SUV pazarına da hızlı bir giriş yaptı. Peugeot 3008 hem tasarımı hem verimli motorları hem de dinamizmiyle kompakt SUV segmentindeki dengeleri değiştiriyor. Otomobilin satın alma fiyatı 135 binlerden başlıyor, 235 binlere kadar çıkıyor.

Volkswagen Tiguan: Tiguan, tasarımı, teknolojisi ve kullanışlılığıyla bu segmentin en önemli oyuncularından. Etiket fiyatı 137 bin liradan 287 bin liraya kadar kadar çıkıyor.

Skoda Karoq: Şık tasarımı, kaliteli ve sessiz kabini, teknolojik alt yapısı ve tutumlu motorları Karoq modelini rakipleri arasında bir adım öne çıkarıyor. Otomobil Türkiye’de ilk etapta 1.0 ve 1.5 TSI ile 1.6 TDI olarak satın alınabiliyor.

Toyota C-HR:  Dizel motor seçeneği olmayan otomobili hibrit ya da benzinli motorlarla alabiliyorsunuz. Sadece otomatik vites seçeneğiyle satılan C-HR 4×4 çekiş sistemli versiyonunu 1.2 turbo benzinli motorlu versiyonuyla kullanıcısına sunuyor.

Renault Koleos: Fransız markanın en iddialı modellerinden Koleos. Yeni x-tronic otomotik şanzımanla gelen Koleos, geniş iç hacmiyle kullanıcısına kaliteli bir yolculuk vaad ediyor. 1.6 ve 2.0 dizel motor seçenekleriyle sunulan Koleos, ortalama 5,3’lük yakıt tüketimiyle de cezbediyor.

 


Toyota’dan bisiklet sporuna destek

Çevreci Toyota, 2020 yılında Sakarya’da düzenlenecek Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası’nın ana araç sponsoru oldu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, belediye tarafından 2020’de kentte Dünya Dağ Bisikleti Maraton Şampiyonası gerçekleştirilecek. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, şampiyonanın yanı sıra Salcano Sakarya Büyükşehir Bisiklet Takımı’nın da ana araç sponsorluğunu üstlendi. Sponsorluk anlaşması kapsamında Toyota tarafından tahsis edilen 4 hibrit araç da yarışlarda yer alacak.


Otomotivde ‘kalifiye’ elaman sorunu var

Otomotiv sektörünün ‘kalifiye’ eleman açığı büyüyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 13 No’lu Ulaşım Araçları Komitesi Başkanı Mehmet Kisin, otomotiv sektöründe kalifiye eleman ve çırak bulamakta zorlandıklarını söyledi. Kisin, “Eğitimdeki eksikler ve halkımızın yanlış yönlendirilmesi nedeniyle sektörde yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyoruz. Geçmiş yıllarda çalışanlarımız küçük yaşlarda bu sektöre adım atıp tecrübe kazanırken, günümüzde aileler çocuklarını göndermek istemiyor. Çocukları liselerde meslek liselerini tercih etsin, gelip işletmelerde staj yapsın istemiyor. Oysa çocuklarımız bizim gözbebeğimiz, geleceğimiz. Bu konuların görüşülüp çözüm üretilmesi şart.” dedi.


İhracata otomotiv damgası

Türkiye, geçen yıl 168 milyar 88 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına imza attı. Otomotiv endüstrisi 31,6 milyar dolarlık dış satımla en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre, otomotiv endüstrisini 17 milyar 642 milyon 157 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 15 milyar 554 milyon 861 bin dolarla çelik takip etti. Geçen yıl en fazla ihracat artışını yakalayan sektör yüzde 36,1’le çelik sektörü oldu. Bu dönemde dış satımında en fazla düşüşü ise yüzde 26 ile gemi ve yat sektörü yaşadı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin