Doğu Biga Madencilik: 60 yıllık ruhsat hakkımız var, Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz

Kazdağları’nda yaklaşık 350 bin ağacı katleden Kanadalı Alamos Gold’un altın madeni arama ve işletmek üzere Türkiye’de kurduğu Doğu Biga Madencilik’in genel müdürü Ahmet Şentürk, 60 yıllık ruhsat hakları olduğunu belirterek, “Kazdağları’ndan hiçbir yere gitmiyoruz.” dedi.

Kazdağları’nın Çanakkale Kirazlı bölgesinde 350 bin ağacın kesilerek, siyanürle altın çıkarma hazırlığı yapması sonrası kamuoyunda büyük tepki çeken Kanadalı Alamos Gold’un 10 yıllık ruhsat süresi 2019 yılı Ekim ayında dolmuş, Tarım ve Orman Bakanlığı ise orman kullanım iznini iptal etmişti. Sosyal medyada Orman Genel Müdürlüğü’ne ‘Kirazlı’yı rehabilite et’ çağrısı çığ gibi yükselirken, Doğu Biga Genel Müdürü Ahmet Şentürk, Hürriyet’in sorularını cevapladı.

”KİRAZLI’YA İNŞAAT İÇİN 160 MİLYON DOLAR DAHA HARCAYACAĞIZ”

Şentürk, “Ruhsatınız uzatılmadığına, orman izniniz iptal edildiğine göre Kazdağları’ndan gidecek misiniz?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Hayır, oradan hiçbir yere gitmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devletine bir sözümüz var. Maden Kanunu’nun birinci maddesi yer altı kaynaklarının toplumun refahı için çıkarılmasına hükmediyor ki biz de bunu yapacağız. Türkiye bir hukuk devleti, burada kimse elini kolunu sallayarak iş yapmıyor, bizler de bir mevzuata tabiyiz. Doğu Biga da yabancı sermayeli bir Türk şirketi, yatırımcısı Alamos Gold. Türkiye’ye doğrudan 140, dolaylı olarak 240 milyon dolar yatırım yaptık; Kirazlı ve Ağı Dağı, Çamyurt toplamı. Kirazlı’ya inşaat için 160 milyon dolar daha harcayacağız. Ağaç kesiminden dolayı orman bakanlığına 54 milyon TL ödedik. Ama asıl yatırım giderimiz altının aranıp bulunması içindi.”

”KESİLEN AĞAÇLARIN MUHATABI BİZ DEĞİLİZ”

Kesilen ağaçların muhatabının kendileri olmadığını söyleyen Şentürk şöyle devam etti:

”Bize 2009’da devlet tarafından 60 yıllık hak verildi, gidip arayın, bulun, işletme hakkı sizin, denildi. Hak 60 yıllık veriliyor ama devlet bunu 10’ar yıllık periyodlarla denetliyor, yükümlülükleri yerine getirmiş miyiz, diye. İşte bizim 10 yıllık işletme ruhsatımızın süresi de 2019 Ekim ayında doldu, 6 ay öncesinden uzatma için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) başvurduk. Onlar da teknik olarak bizi inceledi, şirket bütün yükümlülüklerini yerine getirmiştir, ruhsat uzatımı uygundur, diye rapor hazırlayıp bakanlığa onaya gönderdi. Bakanlık henüz onaylamadı, yaklaşık 1.5 yıldır onay gelmedi. Sadece bir onay kaldı.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Hiç merak etmeyin. Zaten -dediğiniz gibi- bir hukuk devleti olan Türkiye Devleti size hakkınız olan ruhsatınızı vermiş. Size de bu ülke insanı için doğrudan ve dolaylı yarım milyar dolardan çok yatırım yapıyorsunuz; takdire layık…
    Anlaşma yaptığınız Türkiye Devletinin, iktidardaki Hükümetinin, ilgili Bakanlığının, ulusal politikalara göre dizayn edilmiş, her türlü dış mihraklı uzantılardan arındırılmış “boynuzu bilezik bezeli koç sahibi” teknokratları sizin için gerekli düzenlemeyi yapar, kamuoyu yatıştığında imzayı attırıp takdim ederler.
    Sizler 350 bin ağaç için 54.000.000 TL ödemeyi göze almış (ağaç başı yaklaşık 21 Dolar), ülkemizin bütçe açığının kapanmasına önemli katkılarda bulunan (bağışlayın, yüzdesini hesaplayamadım) aynı anda birkaç Bakanın birden ödül vermesi gereken, alnı öpülesi kahramanlarsınız. Emin olunuz; tarih sizi yadedecek.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin