Bol kupalı ve kariyerli bir Nijeryalı: Obi Mikel 

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Türk futbolunda Anadolu ihtilalinin mimarı olan Trabzonspor, 35 yıldır hasret olduğu şampiyonluğa ulaşmak için kadrosuna önemli takviyeler yaptı. Bu isimlerden biri de uzun yıllar Premier Lig’de ter döken John Obi Mikel. Nijeryalı oyuncu yıllarca Chelsea formasıyla Ada’da adından başarıyla söz ettirdi. Şimdi Karadeniz fırtınası için ter dökecek. Obi Mikel’in Trabzonspor’a transfer olmasıyla birlikte ülkemize önemli bir Nijeryalı yıldız daha gelmiş oldu.

Chelsea formasıyla 2 Premier Lig şampiyonluğu, 4 İngiltere Kupası ve birer Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi kupası… Bunlar Trabzonspor’un çiçeği burnundaki yeni transferi Obi Mikel’in kazandığı başarılar. Her futbolcunun rüyasını süsleyecek bu başarılara imza atan Obi Mikel, Karadeniz ekibine gelen en kariyerli futbolculardan biri oldu. Obi Mikel, Avrupa’ya adımını 1 Ekim 2004’te Norveç ligi takımlarından FK Lyn’e transfer olarak attı. 17 yaşında başlayan bu mecera iki yıl sonra farklı bir mecraya evrildi. Bedelsiz olarak geldiği FK Lyn takımında ortaya koyduğu futbolla Premier Lig’in yeni devi olma yolunda ilerleyen Chelsea’nın dikkatini çekti. 20 milyon Euro bedelle temmuz 2006’da Premier Lige merhaba diyen Obi Mikel, aralıksız 11 yıl Londra ekibinin formasını giydi.

Önlibero Obi Mikel, Chelsea formasıyla 372 maçta ter döküp, 6 gol attı. Bu süre içinde 13 de asist yaptı. Görevi gereği gol atmaktan çok, rakip ataklarına set oldu. Ocak 2017’de Chelsea defterini kapatıp Çin Ligine yelken açtı. TJ Teda takımında iki sezon ter döken Obi Mikel, aradığını Çin liginde bulamayan yıldızlar arasında katılıp, yeniden Ada’ya döndü. Bu kez Premier Lig değil Championship takımlarından Middlesbrough için ter dökecekti. İkinci Ada serüveni sadece yarım sezon sürdü. Middlesbrough formasıyla 18 maçta sahaya çıktı. Sezonun bitimiyle Ada’ya bir kez daha veda edip Süper Lig’in yolunu tuttu. Obi Mikel, milli formayı 89 maçta giyip 6 gol attı. Milli forma ile 2013’te Afrika Uluslar Kupası’nı kaldırdı.

Nijeryalı oyuncular dünyanın dikkatini ilk kez 1994 Dünya Kupası’nda çekti. Arjantin, Bulgaristan ve Yunanistan’la aynı grupta yer alan Nijerya, topladığı 6 puanla grubu lider tamamladı. Fenerbahçe formasını giyen Uche dışında ilerde Türk futbolseverlerin yakından tanıyacağı Amokachi ve Okocha adlarını da ilk kez Dünya Kupası’nda duyduk. Fizik gücünün yanı sıra tekniğiyle de dikkat çeken Nijeryalı oyunculardan Finidi George, Emmanuel Amunike, Sunday Oliseh, Daniel Amokachi, Rashidi Yekini ve Jay Jay Okocha futbollarıyla birçok Avrupalı kulübün transfer listesine girdi. Nijerya futbolu artık dünya sahnesinde temsil ediliyordu. Kupa öncesine kadar dikkat çekmeyen isimler artık birer yıldızdı.

Yolu ülkemize düşen ilk Nijeryalı Uche oldu. 1993 yılında Danimarka’nın Brondby takımından transfer edilen Uche, sarı-lacivertli formayı giyen en başarılı defans oyuncularından biri oldu. Brondby’de ilk yıllarında forvet hattında oynayan Uche daha sonra defansa geçmişti. 1993-2002 arasında Fenerbahçe formasını giyen Uche, Danimarkalı Hogh ile birlikte Türkiye’nin gördüğü en iyi defans ikililerinden biri oldu. Temmuz 1996’da Fenerbahçe’ye gelen ikinci Nijeryalı Okocha oldu. Top tekniği sıradışı olan Okocha, çalımları, frikik vuruşları ve mesafe tanımayan şutlarıyla derin iz bıraktı. 2 yıl ülkemizde kaldıktan sonra 12,4 milyon Euro bedelle 1998’de PSG’ye transfer oldu.

1996’da Okocha ile birlikte ülkemize gelen bir başka Nijeryalı Daniel Amokachi oldu. Beşiktaş’a imza atan Amokachi, 1994 Dünya Kupası’nın yükselen değerlerinden biriydi. 3 yıl siyah –beyazlı formayı giyen Amokachi, güçlü fiziğiyle uyumlu bir tekniği vardı. Rakip defansların korkulu rüyası olan Amokachi, 1999’da ülkemizden ayrıldı.

Ülkemize gelen ilk 3 Nijeryalı Uche, Okocha ve Amokachi’den sonra gelenler sıradan bir görüntü çizdi. Dominic Iorfa gibi başarısızlığın sembolü olan isimler de geldi. Iorfa, Galatasaray tarihine en başarısız isimlerden biri olarak geçti. 1999-2001 arasında Beşiktaş kalesini koruyan Ike Shorunmu ve 2000-01 arasında kiralık olarak Gençlerbirliği formasını giyen Tijani Babangida sonra ülkemize uzun süre Nijeryalı oyuncu gelmedi.

Son yıllarda Onyekuru (Galatasaray), Onazi (Trabzonspor), Jobo (Fenerbahçe), Emenike (Fenerbahçe), Raheem Lawal (Eskişehirspor – Kayserispor- Osmanlıspor) ve Edouk  (Kasımpaşa-Erzurumspor) yolu ülkemize düşen Nijeryalılar oldu. Bu isimlerden Emenike problemin adı oldu. Diğer isimler ise ilk gelenlerin gölgesine bile yaklaşamayan bir performans ortaya koydu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin