Bir ‘Babayiğit’ fonumuz eksikti

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkan Vekili Himmet Karadağ

HABER-ANALİZ | SEMİH ARDIÇ

Milyarlarca dolar para getireceği umudu ile sağ cepteki kamu varlıklarını (THY, Halkbank, Ziraat Bankası, Çaykur, BOTAŞ, Borsa İstanbul, Türk Telekom…) sol cebe koyarak tesis ettikleri Türkiye Varlık Fonu’nda (TVF) ne yapacaklarını şaşırdılar.

Fon faaliyete geçeli neredeyse bir sene olacak Stratejik Plan daha yeni Başbakanlık’a gönderildi. Yola çıkarken ne kadar stratejik hareket ettiklerini buradan anlayabiliyoruz. Zaten cümle âlem al takke ver külah oyununun ilk günden itibaren farkındaydı.

TEK KURUŞ KAYNAK GETİREMEDİ

Hükûmetin dünyadaki büyük fonların TVF üzerinden Türkiye’ye kaynak aktaracağı beklentisi fiyasko ile neticelendi. Petrol ve doğalgaz geliri olmayan, senelik cari açığı 45 milyar doları bulan bir ekonomide isminde ‘varlık’ geçince o fon hakikaten varlıklı görünmüyor.

Kerameti kendinden menkul fikrin mucitleri fiyaskoyu kabul etmek istemeseler de çarşıdaki hesap tam da bunu söylüyor.

Hazine gibi teamülleri ve itibarı tescilli bir müesseseye ait mülkleri Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Varlık Fonu’na devretmenin makul bir tarafı yoktur. Borç vermek isteyen zaten Hazine ile güle oynaya çalışıyor. Niye TVF’yi tercih etsin?

KAPI KAPI NİYE DOLAŞIYORSUNUZ?

İlk düğme hatalı iliklenince düzeltmek kolay olmuyor tabiî. Şimdi fon içinde başka isimlerle yeni fonlar kurarak imajı düzeltme gayretleri müşahede ediliyor.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve TVF Başkan Vekili Himmet Karadağ’ın, “Uluslararası yatırım bankaları ile görüşüyoruz ama kapı kapı dolaşıp Varlık Fonu için kredi arıyor değiliz. Aynı şekilde Temasek ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu ile görüşüyoruz” sözleri para için çalmadık kapı bırakmadıklarını ele veriyor.

ERKEN SEÇİM DEMEK PARA DEMEK

Karadağ’ın yatırım bankalarından kredi istemediklerini belirtmesi hakikati değiştirmiyor. Cari açık 50 milyar dolara doğru tırmanıyor. Döviz borçları 432,4 milyar dolar. Piyasalar da şahit ki hükûmet yana yakıla para arıyor.

Bütçe tükendi. 28 milyar liralık ilave vergi zamları bile yaraya merhem olmayacak. Erken seçim her an ufukta arz-ı endam edebilir.

Çin ve Katar’dan umduklarını bulamadıkları sır değil. Yatırım bankaları ile müzakere ne için yapılır? TVF’nin elinde petrol ve doğalgaz paraları olmadığına göre ne talep ediyor Türkiye? Elbette borç, nam-ı diğer kredi.

ARABAYI GÖRMEDEN PAÇAYI SIVAMAK

Karadağ ‘yerli araba’ tacirliği üzerinden büyük paralar kazanılacağını da söylüyor. Bunun için Babayiğit Fund (Fon) kurulabilirmiş.

Pes doğrusu! Ortada arabanın direksiyonu bile yokken Babayiğit Fon’dan yatırımcılar tahvil satın alacakmış.

“Bilim ve Sanayi Bakanı’na söyledik, bize görev düşerse hemen fon kurarız. Babayiğit Fund kurarsak katılma belgeleri kapış kapış gider. Stratejisini konuştuk, görev verilmedi. Bana denirse 1 milyar dolar fon lazım, hemen çıkarırız.” diyen Karadağ, ortada fol yok yumurta yokken hangi büyük fonların kuyruğa gireceğini de anlatsaydı keşke.

BAŞKANI VEKİL İSE

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’na ait KİT’leri TVF’nin pazarlaması yatırımcılarda itimattan ziyade tereddüt hasıl eder.

Stratejik plan zaten yok. Hükûmet vakit bulduğunda imzalanacak. Başkanı bir sene geçmeden istifa etti. Hali hazırda Himmet Karadağ tarafından vekaleten idare ediliyor.

İsmi Varlık Fonu. Yakında Babayiğit Fon da kuracak.

Hayal tacirliğinde sınır yok ki!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin