Avrupa Birliği’nden kadınlar ve erkekler arasında ücret eşitsizliğini engelleyecek yeni direktif

30 Mart Perşembe günü Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’ndeki işverenleri kadın ve erkeklere eşit ücret sağlama konusunda şeffaf olmaya zorlayacak ve ücret ayrımcılığına para cezası getirecek bir direktifi kabul etti.

Üye Devletler, kuralları ihlal eden işverenler için para cezaları gibi etkili yaptırımlar uygulamakla yükümlü olacak. Ayrımcılık mağduru kadınlar tazminat talep etme hakkına sahip olacak.

Avrupa Komisyonu’nun 2020 istatistiklerine göre AB’de kadınlar aynı iş için erkeklerden saat başına ortalama yüzde 13 daha az kazanıyor. Bu fark Lüksemburg’da sadece yüzde 0,7 iken Fransa’da yüzde 15,8, Almanya’da yüzde 18,3 ve Letonya’da yüzde 22,3’e kadar çıkıyor.

Avrupa Komisyonu tarafından Mart 2021’de önerilen ve halen Konsey (Üye Devletler) tarafından onaylanması gereken yeni kurallar, kadın ve erkek ücretlerinin karşılaştırılmasını kolaylaştıracak. Söz konusu kurallar Avrupa Parlamentosu vekillerinin büyük desteğiyle kabul etti. 427 vekil yeni düzenlemeye destek verirken 79 aleyhte ve 76 çekimser oy kullanıldı.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen “Eşit işe eşit ücret. Ve eşit ücret şeffaflık gerektirir. Kadınların işverenlerinin kendilerine adil davranıp davranmadığını bilmeleri gerekir. Adil davranılmadığında da kendilerini savunabilmeli ve hak ettiklerini alabilmelidirler” dedi.

Ücret gizliliğine son

Avrupa Parlamentosu’ndan yapılan açıklamada, kadın çalışanlar ve temsilcilerinin, işverenlerden cinsiyete göre ayrıştırılmış bireysel ve ortalama ücret düzeyleri hakkında açık ve eksiksiz bilgi talep etme hakkına sahip olacakları belirtilerek, ücret gizliliğinin yasaklanacağı belirtildi.

En az 100 çalışanı olan işverenler, cinsiyetler arası ücret farkına ilişkin düzenli bilgi yayınlamakla yükümlü olacak. Aradaki farkın yüzde 5 veya daha fazla olduğunu objektif olarak gerekçelendiremeyen işverenler, çalışan temsilcileriyle işbirliği içinde bir ücret incelemesi yapmak zorunda olacak.

Üye Devletler, kuralları ihlal eden işverenler için para cezaları gibi etkili yaptırımlar uygulamak zorunda olacak. Ayrımcılık mağduru, tazminat talep etme hakkına sahip olacak.

Son olarak Parlamento, bir çalışanın eşit ücret ilkesinin uygulanmadığına inanması ve konuyu mahkemeye taşıması halinde, ayrımcılık yapılmadığını kanıtlamanın işverene ait olacağını vurguladı.

Direktif, Konsey tarafından kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayınlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe girecek ve Üye Devletlerin yeni düzenlemeyi 3 yıl içerisinde ulusal hukuka aktarması gerekecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin