1000 TL’lik cep telefonu için ödenen vergi miktarı 817 TL’ye çıktı

Cumhurbaşkanı kararı ile cep telefonlarından alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) yüzde 50’ye kadar çıkarılmasının ardından, bu kalemdeki vergi yükü de yüzde 62’den, yüzde 82’ye yükseldi.

Yeni düzenleme uyarınca; ÖTV matrahı 640 TL’yi aşmayan cep telefonları için yüzde 25, 640 TL ile 1500 TL arasında olanlar için yüzde 40, 1500 TL’yi aşanlar için ise yüzde 50 oranında ithalat anında veya yurt içi tesliminde ÖTV tahsil edilecek.

Peki ÖTV artışları cep telefonu pazarını nasıl etkileyecek?

Habertürk’te yer alan bilgilere göre, uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık kuruluşu KPMG’den Hakan Uçak, yeni düzenlemenin cep telefonlarındaki vergi yükünü nasıl etkileyeceğini analiz etti.

KPMG Türkiye biriminin gümrük ve dış ticaret direktörü Uçak’ın değerlendirmesine göre, 1 Mayıs 2019 tarihinden önce 1000 TL değerinde olan cep telefonunun ithalatında tahsil edilen vergiler şu şekildeydi:

Son düzenleme öncesinde, TRT bandrol ücreti ve ÖTV’nin ithalde veya yurt içinde tahsil edilen KDV matrahına ilave edilmesi nedeniyle 1000 TL değerindeki cep telefonun ithalatında veya yurt içi tesliminde 622.50 TL ithalat vergisi ödeniyordu (diğer bir deyişle vergi yükü yüzde 62.25 idi).

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği 1 Mayıs 2019 tarihinden sonra 1000 TL değerinde olan cep telefonunun ithalatında tahsil edilecek vergiler ise artık şöyle:

Buna göre 1000 TL değerindeki cep telefonunun ithalatında 817.20 TL ithalat vergisi ödenecek.

Cep telefonu teslimlerinde uygulanacak yeni ÖTV oranlarındaki artış neticesinde 1000 TL değerinde cep telefonu teslimindeki vergi yükünün yüzde 81.72’ye yükseleceğini belirten Uçak, konuyla ilgili olarak paylaştığı blog yazısında, şu ifadelere yer verdi:

“Söz konusu vergi yükünün tüketicilere yansıtılması durumunda cep telefonu fiyatlarının artacağı değerlendiriliyor. Vergi artışlarının fiyat mekanizması içerisinde tüketicilere yansımasının talebi etkileyerek; dolayısıyla da ithalat miktarını azaltacağı düşünülüyor.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin