İtalyan futbolunda iflas furyasında sıra Bari’nin

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Juventus, Milan, İnter ve Roma gibi dünya çapında kulüplere sahip olan İtalyan futbolunun karanlık yüzü ise son dönemde kulüplerin iflas etmesidir. 2003’den bu yana tam 153 İtalyan kulübü iflas etti. Bugün Serie A’da mücadele eden Napoli ve Fiorentina gibi ülke futbolunun önemli kulüpleri de iflastan kurtulmamıştı. Serie D’ye kadar düşen bu kulüpler yeniden yapılanıp, ait oldukları lige geri dönmüşlerdi. İtalyan futbolunda bu yıl yaşanan flaş iflasa ise Bari imza attı.

Bari’nin düşüşe geçişi 2014’te başladı. 3 nesildir sahibi olan Bari’nin Matarrese ailesi, aralarında eski hakem Gianluca Paparesta’nın da olduğu yatırımcılara kulübü satıyordu. Paparesta’nın 4 milyon Euro’yu cebinden çıkarmasının en önemli nedeni Bari doğumlu olmasıydı. Bir zamanlar Güney İtalya’nın gururu olan Bari’nin yeniden eski günlerine dönmesi en büyük arzusuydu. Bari’nin yeniden Serie A’ya dönmesi için maddi kaynağa ihtiyaç vardı. Aranan yatırımcı 2016’da Malezya’dan bulunuyordu. Kulübün yüzde 50’si Noordin Ahmad’a satılırken, eski sahiplerinden Cosmo Giancaspro’de yeniden ortaklar arasında katılıp, kulüp başkanlığı koltuğuna oturuyordu. Malezyalı Noordin Ahmad’in ayrılmasıyla kulübün kontrolü tamamen Cosmo Giancaspro’ya geçiyordu.

Bari, Roma ve Milan’dan sonra en büyük stada sahipti. Sportif başarısıyla kıyaslandığında oldukça büyük bir stadı vardı. Gerekçesi ise 1990 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan İtalya’nın maçların oynanacağı şehirlerden biri olarak Bari’yi seçmesiydi. Stat Bari için giderek yük olmaya başlamıştı. Mutlaka elde geçirilmesi gerekiyordu. Bunun için yola çıkan Cosmo Giancaspro, belediye başkanı Antonio Decaro’un ’vergi paralarını stada kullanamam’ demesiyle hayalkırıklığı yaşıyordu. Stadın döküntü hali taraftarıda uzaklaştırıyordu. 2014’te Bari, Serie B’de Latina ile play-off maçı oynarken tribünleri 50 bin kişi doldururken, 2016’da Serie A’ya çıkmak için oynadığı Novara maçında sadece 20 bin kişi vardı. Seyircinin giderek kulüpten uzaklaşması Bari’nin yavaş yavaş ölümünün işareti oluyordu.

Ocak 2018’te kulübün oyuncuların paralarını ödeyemez hale geldiği fısıltı gazetesinde dolaşmaya başlıyordu. Kulüp artık gerçeği daha fazla saklayamazdı. Mart ayında oyunculara olan borcunun artık ödeyemez duruma geldiğini resmen açıklıyordu. Bu bir anlamda iflasa giden en önemli dönemece gelindiğinin deklaresiydi. Kulübün borcunun 28 milyon Euro olduğu açıklanırken, kurtuluş için tek ümit yeniden Serie A’ya yükselmekti. Serie B’yi 7. sırada bitirip play-off oynama hakkı elde eden Bari, Cittadella’ya yenilerek Serie A umutlarını tüketiyordu. Haziran ayında kulübün 58 bin kapasiteli San Nicola Stadı’nın suları borcu ödenmediği için kesiliyordu. Biriken borcun 6 bin Euro olması, Bari’nin içine düştüğü ekonomik krizi anlatmaya yetiyordu. Kulübün Serie B’de devam etmesi için 4 milyon Euro’luk kaynak göstermesi gerekiyordu. Bu İtalya Futbol Federasyonu’nun bir şartıydı. Bu teminatı gösteremezse Serie B’de mücadele hakkını kaybedecekti.

Yeni yatırımcı bulmak için kolları sıvayan kulüp başkanı Giancaspro, Leeds United’in sahibi Andrea Radrizzani’nin kapısını çalıyordu. Ancak eli boş dönen Giancaspro, pes edip kulübü terk ediyordu. Temmuz ayında Bari sahipsiz ve başkansız bir kulüp oluyordu. Bu kez kulübü yaşatmak için Bari Belediye Başkanı Antonio Decaro harakete geçiyordu. Şehir sakinlerine seslenen Decaro, kulübe sahip çıkacakları eski statları Della Vitoria’ya çağrıyordu. Toplam 4 bin kişinin bu çağrıya cevap vermesi az olan ümitleri iyice tüketiyordu. Belediye Başkanı Decaro’nun, Bari’nin Serie C’de mücadele etmesi için verdiği çaba sonuçsuz kalınca iflas kaçınılmaz oluyordu. 1908’de kurulan Bari, bu sezon Serie D’de mücadele edecek. Son dönemde İtalyan futbolunda görülen iflas furyasının son temsilcilerinden biri oldu. Bakalım Bari, Napoli, Parma ve Fiorentina gibi toplarlanıp yeniden Serie A’ya yükselecek mi ya da kaybolup gidecek mi?

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin