Yunanistan’dan yeni karar; Kamplar iyileştirilecek, sınır daha sıkı denetlenecek

Yunanistan’ın yeni hükümeti Türkiye ile sınırlarının daha sıkı denetlenmesi ve sığınma hakkı olmayanların da Türkiye’ye daha hızlı iadesinin hedeflendiğini açıkladı.

Kiriakos Miçotakis başbakanlığındaki yeni Yunan hükümeti Türkiye ile sınırlarının daha sıkı denetlenmesi ve iltica hakkı olmayanların daha hızlı bir şekilde Türkiye’ye iadesinin hedeflendiğini duyurdu.

Yunanistan başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada Ege adalarındaki mülteci kamplarındaki ‘kabul edilemez koşulların’ düzeltilmesi hedefine vurgu yapıldı.

Yeni muhafazakâr Yunan hükümeti bu hedef doğrultusunda yaşa dışı göçün önlenmesi için Türkiye ile sınırlarının daha sıkı bir şekilde denetleneceğini açıkladı.

Miçotakis hükümeti aynı zamanda Ege adalarındaki mülteci kamplarındaki başvuru ve inceleme süreçlerinin daha işler hale getirilerek sığınma hakkı olmayanların daha hızlı bir şekilde Türkiye’ye iade edileceğini duyurdu. Bir önceki hükümet döneminde bir sığınma başvurusunun incelenmesi iki yılı aşabiliyordu.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Pazartesi günü ayrıca Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos ile bir araya geldi.

Yunan televizyonuna açıklama yapan Avramopoulos, “Yunanistan yalnız değildir” diyerek AB’nin desteğinin altını çizdi. Miçotakis ile görüşmesi sonrasında ise AB yetkilisi Avramopoulos, Türkiye ile 2016 yılında imzalanan mülteci mutabakatının uygulanması konusunu görüştüklerini bu mutabakatın öngördüğü süreçlerin etkin bir şekilde hayata geçirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Türkiye’den Yunanistan’a geçenlerin sayısı son aylarda arttı. Resmi rakamlara göre geçen yıl Haziran ayında 2 bin 12 kişi kaydedilmişti. Bu yıl Haziran ayında ise Türkiye’den Yunanistan’a geçerek sığınma talebinde bulunan kişi sayısı 3 bin 122’ye ulaştı.

Yunanistan’daki mülteci kamplarında 17 bin 967 kişi bulunuyor. Oysa bu kampların kapasitesi 8 bin 900 kişi ile sınırlı.

EYLEM PLANI

Yunan hükümeti, önümüzdeki dönemde yasadışı göçle mücadele ve göçmenlik politikasına ilişkin öncelik vereceği 6 maddeden oluşan eylem planını da kamuoyuna duyurdu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Avrupa Birliği (AB) Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos’un da katıldığı toplantıya başkanlık etti. Göç politikasının gözden geçirildiği toplantıda, Atina’nın öncelikleri ve bundan sonra izlenecek yol haritası masaya yatırıldı. Toplantıya göçmen ve mültecilerden sorumlu Vatandaşı Koruma Bakanı Mihalis Hrisohoidis, Göç Politikası Bakan Yardımcısı Yorgos Kumuçakos ile Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanı Yorgos Plakiotakis de katıldı. Bakanlardan 6 maddelik anahtar eylem planına yoğunlaşmalarını isteyen Başbakan Miçotakis, AB Komisyonu’nun teknik desteği ve yakın işbirliğinin önemi vurgulandı.

AVROMOPULOS: GÖÇ KONUSUNDA BİZİ NELER BEKLİYOR BİLEMİYORUZ

AB Komiseri Avromopulos, başbakanlık konutundan çıkışında yaptığı açıklamada, “Akın olmasına rağmen, son dönemde ülke genelinde gözlenen göç durumu kontrol altında.” ifadelerini kullandı.

Avromopulos, şöyle konuştu: “Geleceğe daha iyi hazırlıklı olmak zorundayız. Bizi nelerin beklediğini bilmiyoruz. Hükümet, Başbakanın ağzından Avrupa Komisyonu’na bunun için güvence verdi.”

AB Komiseri, “Yunanistan, meşgul olduğu tüm konularda yalnız değil. Hele de göçmenlik meselesinde. Göçmenlik sorununun idaresi gelecekte daha sonuç verici olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye dair ise Avromopulos, “Türkiye ile işbirliği gerekli. İyi işbirliği, olumlu sonuçları beraberinde getirecektir.” dedi.

Hükümetin açıkladığı 6 maddelik eylem planı şöyle:

  1. Ülkemizdeki mülteciler ve göçmenler için yaşam koşullarının derhal iyileştirilmesi, ilk önceliğin ise refakatsiz çocukların korunmasına ve savunmasız/hassas gruplara verilmesi.
  2. Yunanistan ve AB’nin ortak sınır kontrolünün güçlendirilmesi. Avrupa gücünü (FRONTEX) yeni bütüncül bir plan uyarınca Yunan komutası altına sokacak ve net olarak belirlenmiş operasyonel eylem kuralları özellikle denizin kontrolünde hayata geçirilmeli. Bu projenin, Avrupa Sınır Muhafızları ve Sahil Güvenlik (FRONTEX) kuvvetlerinin en iyi şekilde kullanılmasını, sahil güvenlik devriyelerinin yoğunlaştırılmasını, aynı zamanda lojistik ekipmanlarının arttırılarak Avrupa kaynaklarının tam şeffaflık içerisinde kullanılmasını içerdiğini hatırlatmak istiyoruz.
  3. 2019 yılı sonuna kadar iltica kabullerinde kurumsal çerçeve reforme edilerek kısa sürede, adil ve verimli bir şekilde karara bağlanması amaçlanmaktadır.
  4. Göçmen akımının yönetilmesi ve adaların temizlenmesi için AB-Türkiye Ortak Göç İdaresi Beyannamesinin tam olarak uygulanması.
  5. Samos’taki mülteci ve göçmen kabul ve tespit merkezindeki çalışmaların tamamlanarak, mülteci ve göçmenler için iyi ve güvenli yaşam koşulları sağlamalıdır.
  6. AB direktifleri, ülkenin güvenlik politikasına dahil edilmelidir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin