Yolsuzluk yapan personele bakanlık koruması

AKP iktidarında kronikleşen yolsuzluk ve usulsüzlük tespitlerine her geçen gün çeşitli alanlarda bir yenisi ekleniyor. İzmir Müze Müdürlüğü’ne bağlı arkeolojik kazılarda, bakanlık tarafından kazı çalışmaları için gönderilen ödeneklerin usulsüzce kullanıldığı iddia edildi. Müze çalışanı, yolsuzlukların araştırılması için bakanlığa dosya gönderdi.

İzmir Müze Müdürlüğü’nde aralarında müdür H.K’nin de bulunduğu altı kişinin arkeolojik kazılarda yolsuzluk yaptığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada müfettiş raporu tamamlandı. Raporda, müze müdürü ve beş çalışanın naylon fatura üzerinden haksız kazanç sağladığı, bir çalışanın eşinin üzerinden elektronik cihazı alındığı, 10 bin lirayı aşmaması gereken temizlik faturası için 1 yılda 85 bin lira fatura kesildiği, “kazı için alındı” gösterilen araç ve gereçlerin hiçbirinin kazı alanına getirilmediği ve kazıda görev yapmamış kişilere ödenek verildiği iddiaları yer aldı.

Cumhuriyet’in haberine göre 2020 yılında İzmir müzesi ve kazı alanlarında bakanlık tarafından kazı çalışmaları için gönderilen ödeneklerin usulsüzce kullanıldığı, yönetimin “görevi kötüye kullanma”, “naylon fatura” ve menfaat sağladığını iddia eden müze çalışanı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yolsuzlukların araştırılması için dosya gönderdi. Bakanlık, iddialar için 2020 Aralık ayında müfettiş gönderdi. 5 ay boyunca bölgede inceleme yapan bakanlık müfettişi Temmuz 2021 yılında raporunu tamamlayarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne teslim etti.

BAKANA SORDU: GÖREVİ KÖTÜYE KULLANANLAR TESPİT EDİLDİĞİ HALDE NİYE HALA GÖREVDELER?
Müfettiş raporu sonrası çalışanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Hâlâ görevine devam eden kişilerin Bakanlık tarafından korunduğunu iddia eden müze personeli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da gönderdiği dosyada “Yolsuzluk, usulsüz harcamalar ve görevi kötüye kullanmalar tespit edildiği halde bu kişiler neden görevde? Kim ve neden bu kişileri koruyor?” ifadelerini kullandı.

20 KATI FATURA
Yolsuzluk ve usulsüzlüğe ilişkin iddialar ise şöyle:

Foça’da Athena Tapınağı kazı alanında ahşap koruma çiti ve toprak kesitin çelik ağla kaplanması işi için keşif bedeli 5 bin lira olarak belirlendi. Ancak müze yönetimi koruma çitini 89 bin 998 liraya, çelik ağ ile kaplama işini ise 68 bin TL’ye yaptırdı.

NAYLON FATURA
Bir müze uzmanının eşinin bilgisayar şirketinden kuruma 39 bin liralık elektronik malzeme alınarak fatura edildiği tespit edildi. İşlemin naylon fatura yaratmak için yapıldığı kaydedildi.

10 BİN LİRAYI GEÇMEMESİ GEREKİRKEN 86 BİN LİRAYA TEMİZLİK MALZEMESİ
Foça kazılarında kullanılmak üzere 87 bin liralık temizlik malzemesi satın alındığı, bir arkeolojik kazı mevsimi için kullanılması gereken temizlik malzemesinin en fazla 10 bin TL’yi geçmemesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin