Yeni sistemin ilk kararnameleri arka arkaya çıktı; işte o değişiklikler

Türkiye’de yönetim şeklinin değişmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı kararnameleri arka arkaya yayınlanmaya başladı. Üç ayrı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, ‘1’ numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki düzenlemeler yer aldı. ‘2’ numaralı kararnamede bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usuller belirlendi. Üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar ise ‘3’ numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde düzenlendi.

İLK KARARNAMEDE NELER VAR?

‘1’ numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, ‘Cumhurbaşkanlığı Makamı, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Cumhurbaşkanına Vekalet, Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Cumhurbaşkanlığına Bağlı Kurum ve Kuruluşları, Bakanlıklar, Cumhurbaşkanlığı Ofisleri ve Ortak Hükümler’ başlıklı bölümlerden oluştu. Söz konusu kararname ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı ile Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki oluşturulan kurul ve ofislerin yapısı, Bakanlıkların teşkilat yapılanmaları ve bağlı kurum ile kuruluşlara dair esaslar ve usuller belirlendi.

1 numaralı kararnameye göre, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde, “Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları”, “Eğitim ve Öğretim Politikaları”, “Ekonomi Politikaları”, “Güvenlik ve Dış Politikalar”, “Hukuk Politikaları”, “Kültür ve Sanat Politikaları”, “Sağlık ve Gıda”, “Sosyal Politikalar” ile “Yerel Yönetim Politikaları” Kurulları olmak üzere 9 ayrı kurul oluşturuldu.

Kararnamede doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı olacak kurum ve kuruluşlar, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Türkiyae Varlık Fonu olarak belirlendi.

İlk kararnamede 7 ayrı kısım ve 539 maddeye yer verildi.

2 VE 3 NUMARALI KARARNAMELER

‘2’ numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde ise kararname kapsamındaki bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanımına dair esas ve usulleri düzenlendi. Bu kararnamede 17 madde ve geçici 1 madde yer aldı.

15 madde ve geçici 1 maddeden oluşan ‘3’ numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde de üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar bulunuyor.

Oldukça kapsamlı olan kararnamelerden sonuncusunun 9. maddesinin ikinci fıkrası gereğince, Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait atama kararları da Resmi Gazete’de yer aldı. Buna göre yeni Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler oldu.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı yardımcılığına ve bakanlıklara atananların yer aldığı liste de Resmi Gazete’de yer aldı.

OKTAY, ERDOĞAN’A VEKALET EDECEK

Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer karar da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran’daki seçimlerden sonra yurtdışına yapacağı ilk ziyaretlerde kendisine vekalet edecek isim konusunda oldu. Buna göre Erdoğan’a Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay vekalet edecek.

Ayrıca kararnameye göre Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde yenisi seçilinceye kadar en yaşlı Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu göreve vekalet edecek.

SOSYAL HİZMET KURULUŞLARI, BELEDİYELERE DEVREDİLEBİLECEK

Kararnamelerde yer alan kararlardan birisi Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın taşra teşkilatında yer alan sosyal hizmet kuruluşlarına dair oldu. Buna göre bu kuruluşlar Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenecek esaslar çerçevesinde il özel idareleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebilecek.

Kararnamelerde öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

— İlaç fiyatlarının tespitine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

— TSK’da albaylıktan tuğgeneral, tuğamiral rütbelerine terfilerle generallik ve amirallikte bir üst rütbeye atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak.

-Merkez Bankası başkanı cumhurbaşkanı tarafından dört yıllığına atancak

-Muvazzaf subayların terfileri her yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı günü yapılacak ancak bu tarih cumhurbaşkanı tarafından farklı bir tarih olarak da belirlenebilecek.

-Kuvvet komutanlarının görev süreleri iki yıl olarak korunurken, bu süre birer yıllık aralıklarla yaş haddine kadar uzatılabilecek. Kuvvet komutanlarının görevde kalış sürelerinin tespitinde atandıkları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınacak.

-Genelkurmay başkanı ise orgeneral ve oramiraller arasından atanacak. Genelkurmay başkanının görev süresi dört yıl olacak. Görevdeki kalış süresinin tespitinde ise atandığı yılın 30 Ağustos tarihi esas alınacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin