Yaz gecelerinin değişmez imtihanı: Sabah namazı

YORUM | CEMİL TOKPINAR

Aslında sabah namazına kalkıp kılabilmek, sadece yaz gecelerinin değil, her mevsimin önemli bir imtihanıdır.

Ancak bu imtihan bilhassa Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında daha çetindir. Şu anda da bu imtihanı en şiddetli bir şekilde hissettiğimiz günleri yaşıyoruz.

Neredeyse kuzey yarım kürede yer alan bütün ülkelerde bu problem yaşanıyor. Çünkü geceler çok kısa. Kuzey kutbuna yakın ülkelerde ise problem katmerleşiyor.

Yaşı ilerlemiş olanlar bu imtihanı biraz gayretle aşabilir belki. Ama gençler ve çocuklar için özel kolaylıklar ve programlar yapmak gerekiyor.

Yatsı namazıyla güneşin doğuşu arasındaki süre, ülkelere göre dört saat ile sekiz saat arasında değişiyor.

Bu kadarcık sürede hem yatsıyı kılmak ve uyumak hem de sabah namazına kalkıp güneş doğmadan namazı yetiştirmek gerekiyor.

Peki, çözüm nedir?

Namazın önemini anlatan ayet ve hadisleri tekrar okumak, erken uyumak, dua etmek, birkaç alârm ayarlamak, bu konuda birbirimize yardımcı olmaktır.

1-Namazın önemini tekrar okumak:

Namaz imandan sonra en büyük hakikattir. İbadetlerin en faziletlisi, en devamlısı ve en önemlisidir. Namazla ilgili 100’den fazla ayet, 1000’den fazla hadis vardır.

Konuyla ilgili ayet ve hadisleri, bunları açıklayan kitap ve yazıları imkân nispetinde tekrar gözden geçirebiliriz. Din nasihattir. Böyle önemli mevzuları ömür boyu kendimize tekrar tekrar hatırlatmamız gerekir.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.), “Sabah namazı dünya ve içindekilerden hayırlıdır”, “Sabah namazını kılan Allah’ın himayesi altındadır” şeklindeki hadislerini anlamaya çalışmak bile insanı coşturmaya yeter.

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Çok iyi satış yapan dünyaca ünlü markalar, sürekli imaj, kampanya ve pazarlama reklamları yaparlar. Çünkü gündemde tutulmayan her ne varsa geri plana itilmeye mahkûmdur.

İşte biliyoruz zannettiğimiz namazı da her fırsatta gündemimizde tutmalı ve farklı yönleriyle tekrar öğrenmeye çalışmalıyız. Bu konuda internet ortamında çok güzel yazı, sohbet ve videolar var. Konuyla ilgili Sabah Namazına Nasıl Kalkılır isimli kitabımız evinizde varsa, içindekiler kısmını bile okumanız fayda sağlar. Evde yoksa web ortamında okumanız ve dinlemeniz mümkündür.

2-Erken uyumak:

Sabah namazına kolay kalkabilmek için yatsı namazını kılar kılmaz uyumak gerekir. Yatsıdan sonra saatlerce uyanık kalmak, sabah namazını kaçırmak veya güçlükle kalkmak demektir.

Bilhassa işe veya okula gitmeyen kimseler, gece geç saatlere kadar uyanık kalmakta, sabahleyin de çok geç kalkmaktadırlar. Oysa erken yatıp erken kalkmak alışkanlık haline getirilirse büyük kolaylık olacaktır.

Sabah namazına kalkmayı kolaylaştıracak önemli bir alışkanlık da, öğleden biraz önce başlayıp öğleden biraz sonraya kadar devam eden bir vakitte kaylule uykusunu uyumaktır.

Bu vakitlerde müsait olmayanlar gündüzün herhangi bir vaktinde biraz uyusalar sabah namazına daha kolay uyanırlar. Hatta ikindiden sonra bile olsa çok faydalıdır. Her ne kadar feylule denilen ikindi uykusu tenzihen mekruh ise de bazı kuzey ülkelerinde çaresizliğe çözüm olduğu için mekruh da olmaz inşallah.

3-Dua etmek:

Sabah namazına kolayca kalkabilmek için dua etmek hem beyin ve kalp saatini kurmaya, hem de Rabbimizin yardımına vesile olur.

Yatmadan önce 7 Kevser Suresi, 3’er İhlâs, Felâk ve Nâs Sureleri, birer Fatiha ve Ayetelkürsî okuduktan sonra içimizden geldiği gibi dua edebiliriz.

4-Birkaç alârm ayarlamak: 

Maalesef birçok kimse sabah namazı için bir tek alârm ayarlıyor. Oysa bilhassa kısa gecelerde veya hasta ve yorgun olunduğu zaman beş-on alarm ayarlansa çok güzel olur.

Nitekim önemli bir işimiz, sınavımız veya uçağımız olduğu zaman daha dikkatli olmuyor muyuz?

Sabah namazı için birçok alarm kurmak kadar önemli bir husus da telefonu biraz uzağa koymaktır. Çünkü telefon yakında ise elinize alıp her çalışta susturabilirsiniz. Ama kapatmak için kalkmak gereken bir uzaklığa koyarsanız mutlaka uyanırsınız.

5-Birbirimize yardımcı olmak:

Sabah namazına kalkmak ve mümkünse cemaatle kılmak konusunda evdeki bütün aile fertleri birbirine yardımcı olmalıdır.

Aile fertleri içinde o gün çok yorulan, az uyuyan ve ertesi gün çalışacak olan fertler olduğu gibi gündüz uyumuş ve dinlenmiş olanlar da vardır. Bir kişi kalkar ve diğerlerini de uyarırsa vesile olduğu için kalkanlar kadar sevap alabilir.

Ayrıca aile fertlerinin bu konuda birbirine ikaz ve ihtarda bulunması sinerji meydana getirir. Toplu bilinç ve gayret fertleri olumlu etkiler.

Bu ve benzeri hususlara dikkat edersek gaflet ve tatil mevsimi olan bu ayları zararsız atlatabiliriz inşallah.

Unutmayalım ki, bir vakit namaz bile dünyaya değer.

Amellerin ve ibadetlerin en faziletlisi, zahmetli ve meşakkatli olanıdır.

Elbette ki uzun kış gecelerinde yeterince uyuduktan sonra kalkılan sabah namazının sevabıyla kısa yaz gecelerinde kılınan sabah namazının sevabı aynı değildir. Tıpkı uzun yaz gündüzlerindeki zahmetli orucun kısa kış günlerindeki oruçtan çok sevaplı olduğu gibi.

Çocuklarımızı ödüllendirelim

Ve çok önemli bir husus:

Namaz kılabilmek için aldığınız her türlü tedbir ve gösterdiğiniz her çeşit gayret ibadet olarak yazılmaktadır.

Ve çok önemli bir rica ve hatırlatma:

Çocuklarını namaza kaldırırken zorlanan anne ve babalar!

Lütfen sabırlı, gayretli, anlayışlı ve hoşgörülü olun. Gündüzleri bu konuda onlarla tatlı sohbetler edin. Hatta bazı ödüller veya ikramlar verip teşvik edin. Ciğerparelerimizin on dakikacık bile uykusundan ayılıp abdest alıp dört rekât namaz kılması Allah katında çok değerlidir. Gerekirse on defa seslenelim, ayağına gidelim, kızmayalım, bağırmayalım, öperek, okşayarak, elinden tutarak kaldıralım.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin