UEFA sıralamasında Türk futbolunun önlenemez düşüşü

HABER YORUM | HASAN CÜCÜK

Son yıllarda takımlarımızın Avrupa kupalarındaki kötü performanslarının faturası önümüze kondu. UEFA ülke sıralamasında hızla gerileyen Türkiye, bugün itibariyle 13. sırada. Buna şimdilik demek daha doğru. Sezon başında 11. sırada olduğumuzu düşünürsek, düşüş daha da sürecek gibi.

İSTİKRARLI GERİLEYİŞ

Avrupa kupalarında son yıllarda tel tel dökülen bir Türkiye var. Geçen yıl Yeni Malatyaspor ön eleme turunda Avrupa’ya veda ederken, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gruplarında sonuncu olarak hayal kırıklığı yaşatmıştı. Şampiyonlar Ligi ön elemelerini geçemeyip yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam eden Başakşehir ise gruptan çıkmayı başaran tek ekipti. Son 16 turuna kadar gelen Başakşehir’in Avrupa yürüyüşüne FC Kopenhag engel olacaktı.

Bu yıl Avrupa serüvenimiz, Şampiyonlar Ligi’nde Başakşehir ve ‘finansal disipline’ uymadığı için 1 yıl men cezası alan Trabzonspor’un yerine katılan Beşiktaş’la başladı. Başakşehir, sıralamada 11. sırada olmanın avantajıyla doğrudan gruplara adını yazdırdı. Beşiktaş ise, Devler Ligi yolunda 2. ön eleme turunda Yunanistan temsilcisi PAOK’a 3-1 yenilerek elendi. Pandemiden dolayı eleme turlarının tek maç üzerinden oynandığını hatırlatalım.

Yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam eden Beşiktaş’ın gruplara kalması için önce 3. ön eleme sonra playoff turunu geçmesi gerekiyordu. Portekiz’in Rio Ave takımını İstanbul’da konuk eden siyah-beyazlılar normal süresi 1-1 biten maçta rakibine penaltılarda 4-2 yenilip Avrupa defterini kapattı.

‘AVRUPA FATİHİ’YDİ BİR ZAMANLAR

UEFA Avrupa Ligi yolunda ön eleme turlarını geçmesi gereken iki ekibimiz daha vardı: Alanyaspor ve Galatasaray. Alanyaspor, 3. ön eleme turunda Norveç temsilcisi Rosenborg’a 1-0 yenilince, Avrupa serüveni sadece 90 dakika sürmüş oldu. ‘Avrupa fatihi’ unvanlı Galatasaray UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turunda Azerbaycan’ın Neftçi, 3. eleme turunda da Hırvatistan’ın Hajduk Split ekibini eledi. Sarı-kırmızılıların UEFA Avrupa Ligi gruplarına kalması için önünde sadece Rangers engeli vardı.

Deplasmanda Rangers ile karşı karşıya gelen Galatasaray, rakibine 2-1 yenilerek bir zamanlar destan yazdığı Avrupa’ya erken veda etti. Avrupa kupaları yolunda ön eleme oynayan 3 ekibimiz de yolu tamamlayamadan veda etti böylelikle. Oynadığımız 8 maçın 6’sından sahadan boynu bükük ayrıldık. Sadece Galatasaray’la Neftçi ve Hajduk Split maçlarını kazandık. Şükür ki; ülke puanımızdan dolayı Başakşehir, Şampiyonlar Ligi, Sivasspor ise UEFA Avrupa Ligi gruplarına doğrudan katıldı. Yoksa daha eleme aşamasında Avrupa’ya tamamen bay bay derdik.

AVUSTURYA VE İSKOÇYA ÖNE GEÇTİ

Ancak onlar da ilk maçlar sonunda pek etkili olamadı. Başakşehir’in RB Leipzig, Sivasspor’un ise Villarreal deplasmanından mağlup dönmesi Türkiye’yi UEFA ülke sıralamasında 13’üncü basamağa kadar indirdi. İskoç ve Avusturya ekipleri topladıkları puanlarla ülkelerini Türkiye’nin önüne geçirmeyi başardı. Avusturya, sadece Türkiye’yi geride bırakmadı, Ukrayna’yı da bir basamak geriye atıp 10. sıraya yükseldi.

Avrupa kupaları ön eleme turlarında topladıkları puanlarla Türkiye’yi geçen Ukrayna 29,5 puanla klasmanda 11. sırada. İskoçya da gruplardaki ilk maçlar sonunda puanını 29,375’e taşıyıp, Türkiye’yi geride bırakarak 12. sıranın sahibi oldu. Türkiye ise an itibarıyla 28,9 puanla 13. sırada. Türkiye’nin 2 takımla yoluna devam ettiği Avrupa arenasında, İskoçya adına Glasgow Rangers ile Celtic, Ukrayna adına ise Shakhtar Donetsk, Dinamo Kiev ve Zorya Luhansk mücadele ediyor.

BURAYA NASIL GELDİK?

2016-17 sezonunda Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi’nde tarih yazıp namağlup ve lider olarak gruptan çıkınca, Avrupa’da 9,7 puan toplamıştık. Ancak o sezondan beri düşüşe geçtik. Sonraki sezonu 6,8 puanla, 2018-19 sezonunu ise 5,5 puanla kapattık. Geçen sezonun bakiyesi ise ancak 5 puan oldu.

Bu sezon şu ana kadar 1,9 puan toplayan Türkiye’nin 5 puana ulaşabilmesi için Başakşehir ve Sivasspor’un sezon sonuna dek Avrupa’da 8 galibiyet alması gerekiyor. Başakşehir’in H Grubu’ndaki rakipleri, Manchester United, RB Leipzig ve PSG’den puan alabilmesine mucize gözüyle bakılıyor. Geriye Sivasspor’un İsrail temsilcisi Tel Aviv’den ya da Azerbaycan temsilcisi Karabağ FC takımından alacağı muhtemel galibiyetler kalıyor.

ASIL PROBLEM…

İşin diğer bir yanı şu ki, Türkiye ülke puanı sıralamasında bu sezonu eğer 13. sırada tamamlarsa, 2021-22 sezonu şampiyonu Devler Ligi’ne katılabilmek için 2 ön eleme turu oynamak zorunda kalacak. Bir anlamda Süper Lig şampiyonunun Avrupa arenasında boy göstermesi zorlaşacak. UEFA’nın ülke puanı sıralaması, takımların son 5 yıldaki performanslarına göre belirleniyor. Bu durumda, 2016-17 sezonunda toplanan 9,7 puan değerlendirme dışı kalacak. Böylece, Türkiye’nin ilk 15 içinde yer alması bile zora girecek.

Bu durum, zincirleme felaketlerin habercisi. İlk olarak uzun süredir Avrupa kupalarına 5 takım gönderen Türkiye, bundan böyle 4 takım gönderecek. Şampiyonlar Ligi’ne yalnızca lider takım gidebilecek ancak ön eleme oynamak şartıyla. UEFA Avrupa Ligi’nde temsilcimiz olmayacak. Diğer 3 ekibimiz UEFA’nın gelecek sezon uygulamaya başlayacağı Avrupa Konferans Ligi’nde mücadele edecek.

Felaket, son 3 yıldır “Geliyorum!” diye bağırıyordu resmen. Artık kapımızda. Avrupa kupaları, özellikle de Şampiyonlar Ligi, temsilcilerimiz için önemli bir gelir kaynağıydı. Ortalama üstü oyuncuları Türkiye’ye getirmenin de bir yoluydu. Zaten ekonomik dar boğazdan geçen ekiplerimiz, Avrupa kupalarında kulvar dışı kalınca Avrupa kulüpleriyle aramızdaki makas daha da açılacak. Süper Lig, 3. sınıf futbolcuların buluştuğu yer olacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin