Türkiye’nin AB ülkeleri arasında iş gücü maliyeti ve asgari ücretteki son durumu

Alman otomotiv devi Volkswagen’nin yeni fabrikasına ev sahipliği yapabilmek için Türkiye ve Bulgaristan yoğun çaba harcarken, iş gücü maliyeti faktörü öne çıkıyor.

Fabrikaya ev sahipliği noktasında Türkiye’nin adı öne çıkarken, Bulgaristan da iddiasını koruyor. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkesinin son yıllarda ulaştığı finansal istikrar, ekonomi politikasının öngörülebilirliği ve ucuz iş gücü maliyetine vurgu yaptı.

Yatırımcılar düşük ücret düzeyine sahip ülkelerde üretim maliyetinin daha az olması sebebiyle sermayelerini o ülkelerde kullanmayı tercih ediyor. Bu bağlamda iş gücü maliyeti yabancı yatırımcıyı çekmek için büyük önem arz ediyor.

Türkiye’de iş gücü maliyeti AB ülkelerine göre ne durumda ? Son senelerde asgari ücrete yapılan zamlar yabancı yatırımcıları ne kadar etkiledi?

İş gücü maliyeti nedir? Yatırımcılar için ne anlama geliyor?

İş gücü maliyeti üretim birimi başına düşen işçilik masraflarını gösteriyor. Yani şirketlerin istihdam için ödediği toplam maliyettir. Türkiye’de çalışanların maliyetlerinin yaklaşık yüzde 75,4’ünü ücretler oluştururken yüzde 17,6’sı sosyal güvenlik ödemelerine ayrılıyor.

Farklı ülkelere yatırım yapan şirketler, rekabetçiliğini artırmak adına, iş gücü maliyetleri daha düşük olan ülkelere yönelmeyi tercih ediyor. Örneğin yabancı sermayenin Çin’e gitmesinin en önemli nedenlerinden biri aylık ücretlerin düşük olması.

Avrupa’da iş gücü maliyeti: Türkiye son sıralarda

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın verilerinde göre AB ülkelerinde saatlik iş gücü maliyeti 5,4 euro ile 43,5 euro arasında değişiyor.

En yüksek iş gücü maliyetleri Danimarka, Lüksemburg ve Belçika’da, en düşük ise Bulgaristan, Romanya ve Litvanya’da ölçüldü.

Grafik: Euronews

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin