TÜİK, Erdoğan’ı doğruladı: Türkiye’de ‘zulüm’ var!

Erdoğan: “Şayet ülkede bir kesim çok zenginleşirken diğer kesimler yerinde sayıyor veya fakirleşiyorsa orada adalet yok demektir. Adaletin olmadığı bir yerde de zulüm vardır.” 

TÜİK: “En zengin yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,6’ya yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı yüzde 6,1’e düştü.”

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 ay kadar önce 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Yemeği’nde “Şayet ülkede bir kesim çok zenginleşirken diğer kesimler yerinde sayıyor veya fakirleşiyorsa orada adalet yok demektir. Adaletin olmadığı bir yerde de zulüm vardır” demişti. Cümlesi ağır bir ifadeyle devam ediyordu; “Adaletin olmadığı bir yerde de zulüm vardır. Zulüm ise bizim inancımızda küfre eşdeğerdir.” TÜİK’in son açıkladığı rakamlar, Erdoğan’ın tarif ettiği fotoğrafı tamamladı. Zira zengin ve fakir arasındaki uçurum ‘zulüm’ seviyesinin de üzerine çıktı.

Türkiye, son 10 yıl içinde servet dağılımı en hızlı bozulan ülkelerden biri. Zenginle yoksul arasındaki uçurum her geçen yıl daha da artıyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2017 yılına ait Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını geçtiğimiz aylarda açıklamıştı. Buna göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Sırbistan’ın ardından ikinci sıradaydı. TÜİK’in birkaç gün önce 2018 yılı için açıkladığı rakamlara göre, nüfusun yüzde 20’si, toplam gelirin yüzde 47,6’sını alıyor. En yoksul yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı oran ise azalarak yüzde 6,1! Türkiye’de P80/P20 oranı 7,8 olmuş; yani en zengin yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay, en yoksul yüzde 20’lik kesimin aldığı paydan 7,8 kat daha fazla.

TABLO GİDEREK BOZULUYOR 

Gelir adaletsizliğindeki bozulma her geçen yıl daha da artıyor. Buna göre 2010 yılında en yoksul yüzde 20’lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 5,8’di. En zengin yüzde 20 ise toplam gelirin yüzde 46,4’ünü alıyordu. Oranlar 2015 yılında yüzde 6,1 ve yüzde 46,5 olarak değişti. Bir sonraki yıl 6,2 ve 47,2 olarak kayıtlara geçti. 2017 yılında 6,3 olan en yoksul kesimin payı geçtiğimiz yıl daha da küçülerek yüzde 6,1’e düştü. En zengin yüzde 20’lik kesimin payı ise 47,4’den 47,6’ya çıktı.

BORÇLU SAYISI 10 YILDA 16 MİLYON ARTTI

TÜİK’in raporuna göre vatandaşlar tam anlamıyla borç batağında. TÜİK’in rakamlarına göre 2008 yılında taksit, kredi, kredi kartı gibi borcu olanların toplam nüfusa oranı yüzde 57,7 olarak (yaklaşkı 41 milyon) kayıtlara geçmişti. Bugün ise bu oran yüzde 70,4 olarak açıklandı. Bu oran, 80 milyonluk Türkiye’de 57 milyondan fazla kişinin borçlu olduğu anlamına geliyor. 10 yılda ‘borçlu’ vatandaşlara 16 milyondan fazsa kişi daha eklendi. Vatandaşın toplam borcu ise CHP’nin son raporuna göre 521,5 milyar lirayı aştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin