Thorbjorn Jagland: Gazetecilere yönelik şiddetin amacı, sindirmek

HABER | MEHMET DİNÇ, Strazburg, Tr724

Avrupa konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland gazetecilere yönelik baskı, sindirme, ve cinayete kadar giden şiddet olaylarının endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi. Gazetecilerin güvenliği için üye devletlere acil eylem çağrısı yapan Jagland saldırıların asıl hedefinin demokrasiler olduğunu ifade etti.

Son olarak Bulgaristan yaşanan gazeteci cinayeti ve Türkiye’de belirsizliğini koruyan Cemal Kaşıkçı olayı Avrupa Konseyinde gazetecilerin güveliği konusunu tekrar gündeme getirdi. Avrupa Konseyi, 2018 sonbahar oturumlarında  üye devletlerin parlamenterlerine seslenen Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland, şöyle konuştı: “Bu hafta içinde yine Avrupa konseyi üyesi devlette bir gazetecinin vahşice cinayetine tanık olduk. Böyle bir cinayet olayının, şiddet patlamasının ardından pasif kalmayız. Gazetecilere yapılan baskılar demokrasimiz saldırıdır. Bu tür eylemler tüm mesleği sindirmeyi amaçlamaktadır. Bilginin bedeli vardır, çoğu zaman bunu ödeyen gazetecilerdir. İktidarların güç ihlallerini ve rapor ettiklerinde, yolsuzlukları veya insan haklarını haber verdikleri anda kendi hayatlarını tehlikeye atıyorlar.  Üye devletlere Avrupa Konseyi gazeteciliği koruma platformunun, medya aktörlerin güvenliğine ilişkin tavsiyesini geciktirmeden uygulamaya çağrıda bulunuyor. Avrupalı gazetecileri korkudan kurtarmanın zamanı geldi.’’

2015’den bu yana 23 gazeteci öldürüldü

Avrupa konseyi bünyesinde 2015 yılında gazetecilerin ve diğer medya aktörlerinin korunması için platform oluşturuldu. Nisan 2016’da Avrupa konseyi bakanlar komitesi gazetecilere yönelik tehditlerin endişe verici boyutlara ulaştığı ifade ederek, gazetecilerin güvenliğini koruma, kovuşturma, bilgilendirme, eğitim ve farkındalık alanlarına harekete geçmesi için kılavuz hazırladı. Kurulan platforma, gözaltı, tutuklama veya şiddet altındaki gazeteciler bildiriliyor (yılda ortalama 130 tehlike alarmı) platform üye devletlerin hükümetiyle iletişime geçerek sorunun çözülmesi için caba sarf ediyor. 2015 yılından bu yana platforma ulaşan bilgiye göre 23 gazeteci cinayete kurban gitti.

Platform, Ján Kuciak ve nişanlısı Martina Küšnírová, Daphne Caruana Galizia, Dmitri Popkov, Saeed Karımyan ve Pavel Sheremet gibi öldürülen  gazetecilerin davaları da dahil olmak üzere, bu cinayetlerin kovuşturulmasına yönelik acil eylemin harekete geçmesini istiyor.

Dünya’nın en büyük gazeteci hapishanesi Türkiye

Türkiye gazeteciler sendikasının 16 Ağustos’ta güncellediği verilerine göre, 143 gazeteci cezaevlerinde. Müebbetle yargılanan, terör suçlamasıyla yargılanan, sosyal medyadan Erdoğan’ı eleştiren paylaşımlarda bulunduğu için cezaevinde bulunan yüzlerce gazeteci bulunuyor. Bunun yanında tutuksuz yargılaması devam eden yüzlerce gazeteci ise mesleğini icra edemezken, halk üzerinde de korku atmosferi oluşturulmakta. Sınırlar tanımayan gazeteciler örgütünün özgürlük sırlamasında da son sıralara demir atan Türkiye, Avrupa Konseyi gazetecileri koruma platformuna en fazla şikâyet ulaşan ülke konumunda bulunuyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Avrupa, Turkiyedeki despotluga sessiz kaldikca, bu cirkef yumagi buyudukce buyuyor; “demek ki bu is normal, Turkiyedeki de boyle” diyen bircok ulke var…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin