Suriyeli çocuk mülteciler Türkiye’de tekstil işinde çalıştırılıyor

BBC’nin Panaroma isimli programı, Suriyeli mülteci çocukların Marks and Spencer, Zara, Asos, Mango gibi dünyaca ünlü markaların Türkiye’deki tekstil atölyelerinde çalıştıklarını ortaya çıkardı.

Markalar, tedarik zincirini dikkatli şekilde takip ettiklerini ve bu konuda suistimale izin vermediklerini söylerken, haberciler Türkiye’deki en büyük fabrikalardan birinde 7 Suriyeli çocuk olduğunu tespit etti.

Ancak mülteci çocuklara saatte 3,75 TL civarında ödeme yapıldığı, bu rakamın da Türkiye’deki asgari ücretin çok altında kaldığı da öğrenildi. Ayrıca göçmen işçilerin sokakta kendilerine nakit ödeme yapan aracılar üzerinden fabrikalara götürüldüğü de belirtildi.

‘Korkunç çalışma koşulları’

TV programına konuşan bir mülteci, “Suriyeli birine bir şey olursa, paçavra gibi alıp bir kenara atıyorlar” sözleriyle yaşadıkları kötü muameleyi de afişe etti.

Panaroma programının muhabiri Darragh MacIntyre mülteci işçilerle görüşmesini şu sözlerle anlattı: “Bana çok düşük ücretlerden ve korkunç çalışma koşullarından bahsettiler. Emeklerinin sömürüldüğünün farkındalar ancak bu konuda hiçbir şey yapamıyorlar.”

Türkiye’de 3 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacının yaşıyor olmasıyla, çok uzun zamandır kaçak işçi çalıştırma ve çocuk işçiler konusu gündemdeydi. “Ucuz iş gücü” olarak görülen Suriyeli göçmenler, her türlü iş güvencesinden de yoksunlar.

Dünyaca ünlü markalar buna göz yumuyor

Ayrıca dünyanın önde gelen giyim firmaları, üçüncü dünya ülkelerindeki bu ‘ucuz iş gücü’nden faydalanarak kıyafetleri çok ucuza mal ediyor ve Avrupa, ABD pazarında hayli ucuza satış yapabiliyor. Zara mağazalarının kurucusu Amancio Ortega, yakın zamanda dünyanın en zengin insanlarından birisi olarak Forbes listesine girdi.

Bu türlü ‘ucuz kıyafet’ mağazalarının kötü şartlarda işçi çalıştırmalarına dair şikayetler yalnızca Türkiye’den gelmiyor.
2013’te Bangladeş’teki Rana Plaza isimli binanın çökmesi sonucu bin 129 kişi ölmüştü. Yapılan incelemelerde bu binada dünya markalarının tekstil atölyelerinin bulunduğu ve çalışanların hayli kötü şartlarda yaşadıkları ortaya çıkmmıştı.

Mango, Primark, Walmart ve Benetton gibi markalar, olaydan sonra özür dilerken, Benetton kurbanlar için 1,1 milyon dolar bağış yaptı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin