Süper Lig zararda, üç büyükler borçta zirvede!

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

Türk futbolu uzun süredir bir kısır döngünün içinde bulunuyor. Kulüpler bağımsızlıklarını kaybetmiş durumdalar. Toplumun her alanını kontrol eden Saray’ın futbolu es geçmesi beklenmiyordu. Futbol federasyonunu atadığı ‘kayyım’ başkanlarla yöneten Saray, kulüpleri ise devlete borçlandırarak emri altına aldı. Borç yükü altında ezilen kulüplere oksijen kamu banklarından verilen kredilerle sağlandı. Futbolumuzun iflasın eşiğinde olduğunu ilan eden raporu UEFA yayınladı.

UEFA’nın bu yıl 11’incisini yayınladığı 132 sayfalık ‘’Avrupa Kulüp Futbolunun Görünümü” finansal raporu, Süper Lig ve takımlarımız hakkında ilginç bilgiler içeriyor. Avrupa’nın en kaliteli 6. ligi diye övündüğümüz ligimizin nihayet zirvede olduğunu öğrendik. Yanlış okumadınız Süper Lig, UEFA’nın raporunda zirvede! Bu birinciliğimiz maalesef, Türk futbolunun komalık halini gösteriyor. Süper Lig, Avrupa’da en çok zarar eden lig konumunda bulunuyor. UEFA 2018 raporuna göre, zarar tam 263 milyon Euro. Dövizde dalgalanmanın en çok Süper Lig’i vurduğunu görüyoruz.

Avrupa kupalarına katılmayan kulüplerin gelirlerinin tamamı TL üzerinden olurken, futbolculara yaptıkları ödemelerin döviz cinsinden olması kulüpleri iflasa götüren sebep. Döviz kurundaki her artış, kulüplerin hanesine zarar olarak yazılıyor. 2018’de kulüpler döviz kurundaki artıştan dolayı tam 125 milyon Euro zarar etti. 2017’de 73 milyon Euro olan döviz kaybı zararı, bir yıl sonra neredeyse yüzde yüze varan bir artış göstermiş. Süper Lig’in rekor zarar ettiği 2018’de en fazla kar eden ise İngiltere Premier Lig oldu. Günümüz futbolunun NBA’ı olarak tanımlanan Premier Lig’in karı 382 milyon Euro oldu.

Süper Lig’i en çok zarar eden lig sıralamasında zirveye çıkaran kulüpler ise futbolumuzun üç büyükleri oldu. En fazla net borcu olan 20 kulüp sıralamasında üç büyükler yer alıyor. Borçta zirve Fenerbahçe’nin. Sarı-lacivertliler 334 milyon Euro’yla listede 6’ıncı, Beşiktaş 183 milyon Euro’yla 15’inci, Galatasaray ise 175 milyon Euro ile 17’nci sırada yer aldı. En fazla net borcu olan kulüp ise 568 milyon Euro ile Manchester United. Yeni stat yapımından dolayı büyük bir yükün altına giren Tottenham ise 483 milyon Euro ile ikinci, Inter ise 461 milyon Euro ile borç listesinde üçüncü sırada yer buluyor. Listede ilginç bir ayrıntı ise, Fenerbahçe’nin borcunun gelirinin 2,9 katı olması. En borçlu kulüp olan Manchester United’in net borcu gelirinin 0,9 katı.

2018’de rekor zarara imza atan Süper Lig, gişe hasılatında yüzde 52’lik artışla zirvede yer aldı. Türk takımları arasında Başakşehir, gişe hasılatını yüzde 158 artırarak bu kulvarda açık ara lider oldu. Bunun trajikomik bir yanı var. Son yıllarda ligde zirveye oynayan bir takım olan Başakşehir, 3-5 bin seyirci ortalamasıyla oynuyor. Puan durumundaki yeriyle stada gelen seyirci oranı arasında büyük tezat yaşayan Başakşehir’in 2017’de 3200 olan seyirci ortalaması, bir yıl sonra 5400 olunca gişi gelirinde yüzdelik önemli bir artış oldu. Ancak bunun maddi karşılığı ise oldukça cuzi. Türkiye’nin ardından en büyük gişe artışını, yüzde 24 ile İtalyan takımları gerçekleştirdi. Galatasaray ise bilet satışlarından en çok gelir eden kulüpler listesine giren tek Türk takımı oldu. Sarı-kırmızılılar, maç başına her biletinden ortalama 37 Euro kazanarak Avrupa’da bu alanda en çok gelir elde eden 30. kulüp unvanını elde etti. Stadyumlara gelen seyirci sayısında en çok artış gösteren kulüpler sıralamasında Fenerbahçe ilk sıralara adını yazdırdı. Sarı-lacivertliler, ortalama seyirci sayısını 7 binden çok artırmayı başaran 7 kulüpten biri oldu.

2018 finans raporunda en fazla gelir elde eden kulüpler sıralamasında Real Madrid ilk sırada yer alıyor. Üst üste 3 yıl Şampiyonlar Ligi’ni kazanarak dikkatleri üzerine çeken İspanyol ekibi 2018 yılını 751 milyon Euro gelirle kapattı. İkinci sırada 692 milyon Euro gelirle bir başka İspanyol ekibi Barcelona, üçüncü sırada ise 666 milyon Euro ile Manchester United yer aldı. Türk kulüplerinden ise ilk 30 arasına sadece Beşiktaş girdi. Şampiyonlar Ligi başarısıyla dikkat çektiği yılda siyah-beyazlı ekibin kasasına tam 164 milyon Euro girdi. Bu rakamın 47 milyon Euro’su UEFA geliri oldu. Şampiyonlar Ligi’ni kazanan Real Madrid’in UEFA geliri ise 94 milyon Euro oldu.

UEFA’nın 2018 ‘’Avrupa Kulüp Futbolunun Görünümü” raporu, Türk futbolunun resmini net bir şekilde ortaya koyuyor. Devletin sübvanse ettiği kulüplerimiz iflasa gidiyor. Ciddi önlemler alınmadığında iflas kaçınılmaz. Sadece yabancı oyunculara değil, yerli oyunculara da döviz cinsinden sözleşme imzalayıp, maaş ödeyen kulüpler aslında kendi idam fermanlarını imzalıyorlar. Avrupa’da hesapsız harcamadan dolayı Parma, Fiorentina, Rangers, Leeds gibi kulüpler iflas etmişti. Bu listeye Türk takımları da eklenirse şaşırmayın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin