İktidar otomotivcilere kayıtsız!

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ

Otomotiv devlerinin memleketi Almanya’da geçtiğimiz yıl iç pazar yüzde 5 civarında büyüdü. Türkiye’de ise sektör en kötü günlerini yaşıyor. Geçtiğimiz yılki daralma yaklaşık yüzde 23. Ancak Almanya hükümeti otomotivcilere destek vermeye hazırlanırken, Türkiye’deki iktidar sektörün sorunlarını ve taleplerini görmezden geliyor. ÖTV teşviği ve hurda indirimi talepleri bile kulak arkası ediliyor. 2019’u ağır hasarlı atlatan sektörü, 2020’de de zor günler bekliyor.

Türk otomotiv sektörü 2019’u ağır hasarla geride bıraktı. Toplamda 479 bin 60 rakamına ulaşan pazar bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 23, 2017’ye göre ise yüzde 50 daraldı. Otomotiv sektörü temsilcileri 2020’de pazarın en azından yüzde 25 büyümesini bekliyor. Hedeflenen toplam pazar en azından 600 bin olarak açıklandı. Ancak bu rakama ulaşabilmek için AKP’nin de sektörün sorunlarını ciddiye alması, taleplere kulak tıkamaması gerekiyor.

ALMANYA HÜKÜMETİ SEKTÖRÜN DESTEKÇİSİ 

Almanya’da otomotiv pazarı geçtiğimiz yılı yüzde 5 büyümeyle kapatmıştı. 2018’de 3 milyon 435 bin 778 olarak gerçekleşen toplam pazar, geçtiğimiz yılı 3 milyon 607 binle kapattı. Sektör Türkiye’deki gibi küçülmedi, aksine büyüdü ancak buna rağmen Almanya hükümeti otomotiv sektörünü desteklemeye hazırlanıyor. Önceki gün Reuters’da bir haber yayınlandı. Haberde,  Şansölye Angela Merkel hükümetinin, çalışma bakanlığına göre, otomobil sektöründeki işçilere yardımcı olmak için önlemler almaya hazırlandığı aktarılıyordu.

HEİL: ÜCRET SÜBVANSİYONU GETİREBİLİRİZ

Almanya’da pazar ‘yüzde 5’ büyüdü. Ancak bu bile ‘gerileme’ olarak kabul ediliyor. Haberde Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in görüşüne yer verilmiş. Heil, sektördeki gerileme devam ederse olası iş kayıplarını önlemek için otomobil üreticileri ve tedarikçilerine ücret sübvansiyonları getirmeyi planladıklarını anlatıyor.

ÖTV VE HURDA TEŞVİĞİ GELECEK Mİ?

Türkiye otomotiv sektöründe 2020’nin en çok merak edilen konusu ÖTV indirimi ve hurda teşviğinin yeniden gelip gelmeyeceği. Sadece söz konusu iki düzenleme bile sektöre ciddi bir nefes aldıracak. Ancak iktidar, ‘kaybedeceği’ vergiyi düşünerek ÖTV indirimi ya da hurda teşviğine yanaşmıyor. Edinilen bilgilere göre kısa vadede böyle bir düzenleme beklenmiyor. İktidarın gündeminde otomotiv sektörüyle ilgili her hangi bir düzenleme yok. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin 2020’deki 600 bin hedefi tutturmaları zor görünüyor.

Enerji Bakanı uçtu: Her sokağa bir şarj istasyonu!

İktidar temsilcilerinin gerçekle bağı tamamen kopmuş durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in son açıklaması kısa sürede sosyal medyada alay konusu oldu. AA’ya konuşan Dönmez, yerli elektrikli otomobil piyasaya çıkmadan önce ülke genelinde 1 milyon şarj istasyonu kurulacağını savundu. Yerli otomobil 2023’de yollarda olacak! Dönmez, “Bizim hedefimiz araçlar piyasaya çıkmadan önce 1 milyon yavaş, orta hızlı ve hızlı şarj istasyonlarını kurmak. Yaygınlık bu araçların kullanımını çok kolaylaştıracak.” ifadelerini kullandı.

80 KİŞİYE BİR ŞARJ İSTASYONU!

Öncelikle hali hazırda Türkiye’deki tamamen elektrikli otomobil sayısının 1.000 civarında olduğunu hatırlatalım. Bakan’ın açıklamasına göre 3-4 yıl içinde Türkiye’deki her sokakta bir elektrikli şarj istasyonu yapılması gerekiyor. Bir başka ifadeyle 80 kişiye 1 istasyon düşecek. Bakan’ın söylediği rakamın farkında olmadığı anlaşılıyor zira böyle bir rakama ulaşmak mümkün değil. Bu arada ‘yerli’ otomobilin üretilip üretilmeyeceği bile net değil.

ALMANYA’DA RAKAM 21 BİN!

Otomotiv devlerinin memleketi Almanya’dan örnek verelim; iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında elektrikli araç kullanımını artırmak isteyen Almanya’da toplam şarj istasyonu sayısı geçtiğimiz yıl 18 bin civarındaydı. Son güncel rakam 21 bin. Angela Merkel, üç ay önce yaptığı açıklamada 2030’a kadar 1 milyon istasyon kurmayı hedeflediklerini söyledi. Hali hazırda 21 bin istasyonu bulunan Almanya 2030’a kadar rakamı 1 milyona çıkarmak istiyor ama 500 istasyonu bile bulunmayan Türkiye, sadece 3 yıl içinde 1 milyon istasyon inşa edecek!

Yeni SUV 2008, piyasaya hızlı girdi!

Fransız Peugeot’un yeni B SUV modeli 2008, 24 Ocak’tan itibaren satışa sunulacak. Modelin fiyatı bile açıklanmadı ancak marka satış yetkilileri, aracın ön satışla satılması için talep toplamaya başladı. Yeni SUV için 1 ayda 350 adet sipariş alındığı açıklandı. Aracı almak isteyenler daha fiyatın ne olacağını bilmeden sipariş verdi. 2008’e olan talebin fazla olmasının en büyük nedeni ise ‘ağabeyi’ 3008’in piyasayı silip süpürmesi… 2008’den beklentiler yüksek. Peugeot Türkiye, yeni SUV modeli 2008’in basın toplantantısını önceki gün gerçekleştirmişti.

Hafif ticari araç pazarı 5 yılda yüzde 62 daraldı

Türkiye’de ekonominin hiç iyi gitmediğini Türkiye’de hafif ticari araç pazarına bakarak da görebilirsiniz. Pazar son 5 yılda yüzde 62 küçüldü… 2015’de 242 bin 421 olan toplam pazar, geçtiğimiz yıl 91 bin 804 olarak kayıtlara geçti. Bir önceki yıla göre daralma ise yüzde 31,8. Hafif ticaride pazarın, otomobil pazarına göre çok daha fazla küçüldüğü görülüyor. Hafif ticarinin toplam pazar içindeki payı 2002’de yüzde 42’ydi. Türkiye’de satılan 100 araçtan 42’si hafif ticariydi. 2019’da ise u oran yüzde 19’a kadar geriledi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin