Stratejik planlar duvara tosladı: Eğitim komada!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

AKP’li Milli Eğitim bakanlarının ‘stratejik’ planları tam manasıyla duvara tosladı. Dünyada 79 ülke ve bölgesinden 600 bin öğrencinin katıldığı Uluslararası Eğitim Değerlendirme Testi PISA 2018 sonuçları, Türkiye’de eğitimin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Buna göre, Türkiye 37 OECD ülkesi arasında 31. sırada yer aldı. Türkiye’de öğrenciler ‘okuma, matematik ve fen bilimi’ alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kaldı. PISA kapsamında öğrenciler ‘okuma, matematik ve fen’ alanlarında verdikleri cevaplara göre 1’den 6’ya kadar gruplara ayrılıyorlar ve en üst düzey ‘5 ve 6. seviye’ olarak tarif ediliyor. Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin sadece küçük bir kısmı en azından bir alanda yüksek yani 5 ve 6 seviyesinde başarı gösterdi.

Matematik ve Fen bilimlerinde durum içler acısı! Türkiye’deki öğrencilerin sadece yüzde 5’i matematikte seviye 5 ve üzerine çıkabildi. Bu oran OECD ortalamalarında bu oran yüzde 11. Fen bilimlerinde ise bu oran sadece yüzde 2! Bu derste OECD ortalaması ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

Ziya Selçuk, AKP iktidarının 7. milli eğitim bakanı. Temmuz 2018’de görevi İsmet Yılmaz’dan devralmıştı. Ondan önce ise koltukta Nabi Avcı oturuyordu. AKP’li Milli Eğitim Bakanları’nın en temel özelliği her gelenin sistemi baştan aşağı ‘değiştirmesi’ oldu. Zira AKP iktidarının bir eğitim politikası yoktu; o nedenle her gelen yeni bakan kendi istediği sistemi getirmeye çalıştı. Her gelen bakan tıpkı Ziya Selçuk gibi yeni sttarejik planlar açıkladı. Ve 17 yılın sonunda ortaya ucube, kimsenin ne olduğunu bilmediği bir sistem çıktı. Atanamayan 500 bine yakın öğretmen, ücretli öğretmenlik, dersliklerin durumu, mevcudu 60’ı bulan sınıflar ve liyakatsiz öğretmenler, eğitim  sistemini içinden çıkılmaz bir hale soktu. Türkiye’deki eğitim sisteminin durumu tam anlamıyla içler acısı bir hale geldi.

PISA TESTİNE GÖRE DURUM İÇLER ACISI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir düzenlenen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren PISA testinin 2018 yılı sonuçları da bunu teyit ediyor. Türkiye’de 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 73’ünü temsil eden 186 farklı okuldan 6 bin 890 öğrenci teste girdi. Türkiye ‘okuma, matematik ve fen bilimi’ alanlarının tamamında OECD ortalamasının altında kaldı. Bu sonuçlara göre Türkiye, PISA testine katılan 37 OECD ülkesi arasında; Slovakya, Yunanistan, Şili, Meksika, Kolombiya ve İspanya’yı geçerek 31. sırada yer aldı.

YÜZDE 36’SI 1 PUAN VE AŞAĞISI

PISA kapsamında öğrenciler ‘okuma, matematik ve fen’ alanlarında verdikleri yanıtlara göre 1’den 6’ya kadar gruplara ayrılıyorlar ve en üst düzey ‘5 ve 6. Seviye’ olarak tarif ediliyor. Rapora göre Türkiye’de öğrencilerin sadece küçük bir kısmı en azından bir alanda yüksek başarı gösterdi. Buna karşılık, alt yeterlilik düzeyinde yer alan öğrencilerin oranı ise oldukça yüksek. Örneğin en alt düzeyde yeterlilik gösteren (1 ve aşağısı) çocukların oranı matematikte yüzde 36,7, fende yüzde 25,2, okumada yüzde 26,1’dir. Yani 100 çocuktan 36’sı matematikte seviye 17’in bile altında.

BAŞARI ORANI YÜZDE 3!

PISA sonuçlarına göre Türkiye’de 15 yaş grubundaki öğrencilerin sadece yüzde 3’ü yüksek başarı seviyesinde (5 ve 6. Seviye) okuma becerilerine sahip. OECD ortalamasına göre okuma alanında yüksek başarı gösteren öğrencilerin oranı ise yüzde 9. Öğrencilerin yüzde 74’ü okumada seviye 2 ve üzerine erişebilirken bu oran OECD ortalamasında yüzde 77.

MATEMATİKTE BAŞARI ORANI YÜZDE 5!

Türkiye’de öğrencilerin yalnızca yüzde 5’i matematikte seviye 5 ve üzerine çıkabilirken, OECD ortalamalarında bu oran yüzde 11. Fen alanında ise Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 75’i seviye 2 ve üzerine ulaşabilirken, OECD ortalamasına göre öğrencilerin yüzde 78’i fen bilimlerinde seviye 2 ve üzerine çıkabildi. Türkiye’de öğrencilerin yüzde 2’si fen bilimlerinde en yüksek performansı gösteren seviye 5 veya seviye 6 gruplarına dahil olabilirken OECD ortalamasında aynı oran yüzde 7 olarak gerçekleşti.

 2003’TEN BU YANA OECD’NİN ALTINDA

Türkiye 2003’den bu yana 3 yılda bir yapılan PISA sınavında tüm branşlarda OECD ortalamasının altında kalıyor. Ancak 2003’ten 2012 yılına dek artan bir eğilim söz konusuydu ve okuma alanında OECD ortalamasına en çok 2012 yılında yaklaşıldı. Fakat 2015 yılı sonuçlarında Türkiye bir önceki 2012 yılı sonuçlarına göre sert bir düşüş göstererek matematik ve okuma alanlarında 2003 yılındaki seviyesine, fen alanında ise 2006 yılındaki seviyesine geriledi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin