Sözde değil özde: Bir kulüpten daha fazlası

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK 

‘Bir kulüpten daha fazlası’ olarak ünlünen Barcelona, tam 107 yıl boyunca formasına gögüs reklamı olmamıştı. Bir asrı aşan bu uygulamayı 2006’da sosyal bir proje için UNICEF’le bozan Barcelona, ilerleyen yıllarda ticari gelir için göğüs sponsorlukları imzaladı. Barcelona şimdilerde yine bir radikal karar aşamasında… Tıpkı UNICEF reklamında olduğu gibi bu kez alınan radikal karar da ticari gelir kaygısı taşımıyor. Yine bir toplumsal sorumluluk projesi için.

‘Bir kulüpten daha fazlası’ sloganıyla bütünleşen Barcelona 29 Kasım 1889’da İsviçreli, İngiliz ve Katalan futbol sevdalısı 12 kişi tarafından kuruldu. Kulüp kurma fikrini ortaya atan kişi demir yollarında muhasebeci olarak çalışan Joan Gamber’di. İlk maçını bir başka Katalanya ekibi Catala ile yapan Barcelona, birleşme teklifini kabul etmeyerek yoluna devam etti. Kısa sürede Katalan bölgesinin sembolü oldu. İspanya’ya karşı bağımsızlık hareketinde Barcelona bir kulüpten öte anlamlar taşımaya başlayınca, Katalanya’nın milli takımı olarak algılandı. Bundan dolayı formasını milli takımlar gibi reklam almayarak yoluna devam etti. 

Barcelona’nın 2003 yılında yapılan genel kurulunda, üyeler yönetime ‘formaya reklam alma’ yetkisi verdi. Uzun tartışmalar sonunda alınan yetki, ekonomik olarak takıma katkı sağlamaktı. Zira ekonomik göstergeler kulübün hiçte iyi durumda olmadığını gösteriyordu. Dev firmalar formada yer bulmak için kıyasıya uğraş veriyordu. Çin ‘Pekin 2008 Olimpiyatları’ reklamı için milyon dolarları gözden çıkararak ilginç bir uygulama kararı almıştı. Saha içinde alınan süper başarılar kulübün ekonomik yönden sıkıntıları aşmasını sağlayınca, yönetim reklam alma fikrini buzdolabına kaldırdı. 

Barcelona yönetimi, ‘Katalanya’da bir kulüpten çok öte’ anlam taşıyan kulübü, ‘dünyada bir kulüpten öte’ konumuna getiririz konusunda beyin fırtınası yapmaya başladı. Formaya reklam alma yerine, Barcelona formasının reklamını yapma projesinde varılan karar BM Çocuk Yardım Fonu UNICEF’in adının formada taşınmasına karar verildi. Katalanya ve İspanya’da hergün artan seyirci sayısı UNICEF reklamıyla global düzeye gelecekti. Bu aynı zamanda ‘Barcelonalizm’ projesinin başlaması demekti. Başkan Laporta, UNICEF reklamını 5 yıl formasında taşıyacak takımının ‘Dünya çapında kulüpten çok öte’ bir anlam taşıyacağına inandığını ifade ederken, bu konuda taraftarlarından destek istedi. 

Tarihinde ilk kez Eylül 2006’da Şampiyonlar Liginde oynadığı Levski Sofya maçıyla formasında reklamla sahaya çıkan Barcelona, UNICEF adını 5 yıl boyunca taşıdı.  UNICEF reklamı için hiçbir ücret almayan Barcelona tersine kasasından bu anlamlı davranışı için para ödedi. Gelirinin yüzde 0,7’sini her yıl UINICEF’e veren Barcelona, 1,5 milyon Euro’luk yardımı daha Unicefli forma ile sahaya çıkmadan ödedi. Bir asırı geçen tarihinde ‘reklamla çıkmam abi’ sloganıyla hareket eden Barcelona, bir geleneğini ‘insanlık için’ tarihe gömerken kalplerdeki yerini çok sağlama alıp, milyonların sevgilisi oldu.     

Takvim yaprakları 2010 yılını gösterirken Barcelona yönetimi radikal bir karara imza attı. Katalanya’nın ‘milli takımı’ olarak görülen Barcelona, ilk kez para karşılığı gögüs reklamı almaya karar verdi. Qatar Foundation ile 165 milyon Euro karşılığında 5,5 yıllık bir anlaşma yaptı ve ilk kez formasına UNICEF dışında bir reklam aldı. 2010-17 arasında Qatar Foundation ve Qatar Airways isimlerini gögüs reklamı olarak taşıyan Barcelona, 2017-18 sezonuyla birlikte Japon e-ticaret firması Rakuten’le 4 sezonluk anlaşma imzaladı. Dört sezon boyunca göğüs sponsorluğu karşısında yıllık 55 milyon Euro kazanacak olan Katalan devini başarıya teşvik edecek maddeler de sözleşmede yer alıyor. Barcelona söz konusu sezonlarda La Liga şampiyonluğu için 1,5 milyon Euro, Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu için 5 milyon Euro bonus kazanacak. 

Bir asırdan fazla formasında reklam taşımayan Barcelona bu geleneğini UNİCEF ile yıkarken, şimdilerde bir başka radikal karar alma eşiğinde bulunuyor. Bu kez efsane stadı Nou Camp’ın isim hakkını satışa çıkaracak. Bu radikal kararın altında yatan gerekçe ise; maddi gelirden ziyade tıpkı UNİCEF reklamında olduğu gibi toplumsal sorumluluk yatıyor. Olağanüstü yönetim kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaparak, 2020-21 sezonunda Nou Camp Stadı’nın isim hakkının sponsorluk anlaşmasıyla ticaretleştireceğini duyurdu. Tarihinde ilk defa Nou Camp Stadı’nın ismini değiştirecek olan Katalan kulübü, isim hakkıyla ilgili sponsorluk sürecini Barça Vakfı’nın yürüteceğini ve buradan elde edilecek gelirin Kovid-19’a karşı mücadele ve araştırma çalışmalarında kullanılacağını belirtti. Açıklamada, “Dünya, modern tarihinin en büyük sağlık, sosyal ve ekonomi krizinden geçiyor. Barcelona da büyük belirsizliğin olduğu bu dönemde insanlığın ihtiyaçlarına karşılık verecek olağanüstü bir karar aldı.” denildi.

1954 yılında yapımına başlanan tarihi stadyumun açılışı 24 Eylül 1957 yılında yapıldı. Bu tarihten 2000 yılına kadar adı Estadi del FC Barcelona (Barcelona’nın Stadyumu) olan stadyum, kulüp yönetiminin almış olduğu kararla Camp Nou yani Katalanca anlamıyla ‘Yeni Saha’ olarak anılmaya başlandı. Bir çok firma Nou Camp Stadı’nın isim hakkını almak için teklifte bulunmuştu. Genel merkezi Barcelona’da bulunan ve küresel çapta bir sağlık şirketi olan Grifols, Camp Nou’ya 30 yıl boyunca sponsor olmak için tam 400 milyon Euro teklif etmişti. Devasa rakam ise Barcelona yönetimi tarafından geri çevrilmişti. Şimdi insanlığa yarar adına efsane stadın isim hakkı satışa çıkarıldı. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin