Sözcü gazetesi davasında karar: ‘Emin Çölaşan ve Necati Doğru dahil 7 kişiye hapis’

İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sözcü Gazetesi davasında kararlar açıklandı.

9 sanıktan, gazetenin yazarlarından Emin Çölaşan ve Necati Doğru 3 yıl 6 ay 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı. 5 sanık da en az 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı. Mediha Olgun’un “dosya kapsamı, toplanan deliller, atılı suçun sanık tarafından işlenmediğinin sabit olması” gerekçesiyle beraatine karar verildi. Hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan gazetenin sahibi Burak Akbay’ın dosyası ise ayrıldı.

Sanıklar, Hizmet Hareketi kastedilerek  sözde  “silahlı terör örgütünü yönetmek”, “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve “silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla yargılanıyordu.

Gazete avukatları: Delilsiz dosyadan ceza çıktı

Sözcü gazetesi avukatı Celal Ülgen karardan sonra, gazete çalışanlarına yönelik bütün iddiaları birer birer çürüttükleri halde bu cezaların çıktığını kaydederek “Beraat etmesi gereken gazetecilerin ve fetö düşmanlığıyla bilinen gazetecilerin f… propagandasından dolayı ceza alması, gazetecilerin lekelenmeme hakkını ihlal etmiştir. Türkiye’de yargı bağımsız değil. Yargıçlar kendilerinin ve çocuklarının geleceklerinden korktukları için topu bir üst mahkemeye atıyorlar” diye konuştu.

Avukat Celal Ülgen kararla ilgili olarak önce istinaf mahkemesine sonra Yargıtay’a gidileceğini de hatırlattı.

Gazetenin avukatlarından İsmail Yılmaz da, “Delilsiz bir dosyadan müvekkillerimize haksız ceza verilmişti” diye konuştu.

Meslek örgütleri: Gazetecilik susturulamaz

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Sözcü gazetesi davasında verilen mahkumiyet kararlarının “vicdanları sızlattığını” söyledi ve “Kötü bir şaka gibi” tanımlaması yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası kararı bir tweetle duyurup, “Gazetecilik Susturulamaz” diye etiketledi.

İstanbul Barosu: Artık haber alma özgürlüğünden bahsedilemez

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu karara tepkisini, “Bu karar, sadece mahkum olan gazetecilere değil, bütün medya dünyasına verilmiş bir gözdağıdır. Artık halkın haber alma özgürlüğünden söz edilemez” diyerek gösterdi.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da “aklımızla alay etmek” diye nitelediği kararı yorumlarken “Bu karar dönüp dolaşıp, Yargı reformu diye açıklanan paketin ne kadar uygulanamaz olduğunu gösteriyor. Yargı bağımsız olmadıkça hukuk devleti olmaz” diye konuştu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin