Soylu’dan kadın cinayetlerini önlemek için parlak öneri: Kadına vuracağına kendine vur!

18 yıllık AKP iktidarı döneminde dehşet verici boyutlara ulaşan kadın cinayetlerinde en az 7 bin 500 kadın hayatını kaybederken, 100 bin üzerinde kadın cinsel saldırıya maruz kaldı. Kadın cinayetlerini önlemekte başarısız olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, toplumdan oto-kontrolü sağlamasını istedi. Kadın cinayetlerini önlemek için bir de çözüm önerisi sunan Bakan Soylu, ‘‘Kadına vuracağına kendine vur.’’ dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Mülki İdare Amirleri Eğitim Seminerine katıldı.

“KADES ile çok önemli bir yol aldık. İllaki burada bir cinayet olması gerekli değil. Bizim görevimiz önleyici olmaktır. Bu mesele tabelaya 2 slogan yazmakla çözülmüyor. Dertleri işi odağından ayırmak” diyen Soylu, “Toplumuz kendi oto-kontrolünü sağlama özelliğine sahiptir. Aile kavramı çok önemli. Kadına vuracağına kendine vur. Bizi baştan çıkarmasınlar. Biz sorumluluklarımız yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı. Bakan Soylu’nun açıklamaları şöyle:

“Bildiğiniz gibi 25 Kasım Kadına Yönelik şiddetle mücadele günü. Tüm dünyada bu varsa bu sorun küreseldir. Kuran-ı Kerim’de kadına güzel davranılması yönünde ayetler var. Peygamber efendimizin sözleri var. Burada insanların özel hayatları söz konusu. İnsanlar hangi duygular ile yapıyor. Ne yaparsak bu davranışı değiştirebiliriz. Dünya bu konuda ne yapıyor. Tüm bunları değerlendirmeliyiz.

“SONRASINDA ‘EYVAH’ YETMEZ”

2012 yılında 6284 sayılı kanun ile önemli adım atıldı. Suçun doğru şekilde analiz edilmesi sağlanmıştır. Mağdur olan kadın ve çocuklara gerekli yardımların sağlanması için adımlar atıldı.

Gerek kolluk birimlerimiz, gerek mülki idare amirlerimiz böyle bir mesele geldiğinde lütfen tedbir kararı vermekten çekinmesinler ve gecikmesinler. Çünkü sonrasında ‘eyvah’ yetmez. Hatta ‘bu kararları verirken gecikmeyin’ demek bile belki doğru değil, ‘acele edin’. Öyle hassas davranın ki şiddet mağduru bir kadın, sizin yanınızdan asla tedbir alınmamış şekilde çıkmasın. ‘Gittim ama bir şey yapmadılar’ demesin.

“İHBARLARDA YÜZDE 30 ARTIŞ YAŞANDI”

Şimdi 2019 yılı içinde bakanlıklar ile kadına yönelik şiddet ve eylem planı hazırladık ve bir protokol imzalandı. Koruyucu tedbirlere kadar birçok nokta ele alındı. 1 Ocak 2020’de yeni tedbirleri hayata geçirdik. 25 Kasım’da saat 10:00’da Kadına Yönelik şiddetle ilgili bir toplantı yapılacaktır. 81 olan sayıyı Emniyet’te 1005’e, toplam 1086 aile içi şiddete yönelik büro amirliği kuruldu. Bu masalarda görev yapmak üzere 3 bin kadın polis görevli, çok köklü bir eğitim verdik.

10 aylık süreç içinde ihbarlarda yüzde 30 artış yaşandı. İhbar sayısını artırarak örtük olayın kalmamasını istiyoruz. Önleyici tedbir karalarında yüzde 70 artış var. KADES ile 48 bin 86 ihbar aldık, arkadaşlarımızda müdahale etti. KADES programını indime sayısı 620 bin 850.

“TABELAYA 2 SLOGAN YAZMAKLA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR”

Devlet bütün yetkinliği ile bu konunun üstündedir. Aile bizim temel direğimizdir. Batı bu değerimize saldırıyor. Kimi zaman ekonomik baskılar. Kimi zaman başka yollar ile. Bu Anadolu coğrafyasının aile kavramını nasıl yıkarız, bütün dertleri bu. Bu ideolojik saplantılı olan süreçlere teslim olmayın.

Şiddete karşı elektronik kelepçe ile önlem alıyoruz. 1 Ocak 2020 ile genişletiyoruz. Kararların artırılması için çalışıyoruz. KADES ile çok önemli bir yol aldık. İllaki burada bir cinayet olması gerekli değil. Bizim görevimiz önleyici olmaktır. Bu mesele tabelaya 2 slogan yazmakla çözülmüyor. Dertleri işi odağından ayırmak. Dertleri meselenin özünden saptırmak. Herkesin gayret göstermesi lazım. Bu konuda herkesi bir arada görmek istediğimizi söylüyoruz.

Vakaya özel kayıt formu için güncellemeler var. 15 ilde uygulan hizmetin 81 ile yayılması için çalışmalar var.

Toplumuz kendi oto-kontrolünü sağlama özelliğine sahiptir. Aile kavramı çok önemli. Kadına vuracağına kendine vur. Bizi baştan çıkarmasınlar. Biz sorumluluklarımız yerine getireceğiz. Bu milletin her ferdi, özellikle kadınları böyle bir davranışla karşı karşıya getirilemez. Tedbirimizi alalım, kurallar ne diyorsa işletelim.”

AKP İKTİDARINDA KADIN CİNAYETLERİ KATLANARAK ARTTI

CHP Milletvekili Candan Yüceer’in AKP dönemine ilişkin ‘Kadının adı’ çalışmasına göre, 18 yılda en az 7 bin 500 kadın öldürüldü, 100 binin üzerinde kadın cinsel saldırıya maruz kaldı, 200 bin cinsel taciz dosyası yargıya taşındı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanvekili Yüceer’in çalışmasından AKP dönemine ilişkin veriler şöyle:

TACİZ KATLANARAK ARTTI

2004’te 4 bin 117 olan dava sayısı 2009’da 3’e, 2019’da ise 8’e katlanarak 32 bin 860’a yükseldi. Son 15 yılda toplam 197 bin 960 cinsel taciz dosyası yargıya taşındı. Cinsel dokunulmazlığa dair suç sayısı da son 5 yılda yüzde 155 artarak 2019’da 138 bin 529’a yükseldi.

KORUMA TALEBİ 2 MİLYONA DAYANDI

2012’de kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla kabul edilen 6284 Sayılı Kanun kapsamında son 7 yılda koruma kararı talebiyle açılan dava sayısı 1 milyon 608 bin 657’ye ulaştı. Koruma talep eden kadınların 463 bin 590 başvurusunun çeşitli gerekçelerle reddedilmesi dikkat çekti.

KADININ ADI ‘MAKTUL’

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren 18 yılda Türkiye’de en az 7 bin 500 kadın öldürüldü. 2002’de öldürülen kadın sayısı 66 iken, 2007 ve 2009 yıllarında bu sayı binin üzerine çıktı. 2019’da da 474; 2020’nin ilk 6 ayında en az 139 kadın öldürüldü. Ocak ayında 27, şubat’ta 22, mart’ta 29, nisan’da 20, mayıs’ta 21 ve haziran ayının ilk 20 gününde 20 kadın öldürüldü. 2020’nin aynı döneminde 66 kadının ölümü de “şüpheli” olarak kayıtlara geçti.

145 BİN ÇOCUK İSTİSMARI

AKP, 2016’dan itibaren ‘evlilik mağdurları’ adı altında çocuk istismarını meşrulaştıracak düzenlemeleri gündeme getirirken, ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ suçları da aynı dönemde ikiye katlandı. Son 10 yılda ‘reşit olmayanla cinsel ilişki’ başlığı altında 145 bin 939 çocuk istismarı davası Adalet Bakanlığı verilerinde yer aldı.

ŞİDDET TIRMANIYOR

AKP döneminde ‘normalleştirilmek’ istenen şiddetin kayıtları bile tutulmadı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre; 2020’nin sadece ilk 6 ayında 88 bin 491 şiddet olayı kayıt altına alındı. 2020’nin ilk 5 ayında şiddet uygulayanlara yönelik önleyici tedbir kararı sayısı geçen yıla göre yüzde 59 artarak 256 bin 460’a ulaştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin