Sıfır alamayan, ikinci ele koştu!

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ

Sıfır otomobil fiyatları özellikle son 2 yılda inanılmaz bir hızla arttı. Çok değil daha iki yıl önce 130-135 bin TL’ye satılan otomobiller bugün 170-180 bin lira bandında tüketiciye sunuluyor. Hal böyle olunca ikinci el otomobil satışları canlandı. Sıfır otomobile gücü yetmeyen vatandaşlar, çareyi daha uygun fiyatlı, 5-6 yaşlarındaki otomobiller almakta buldu. Bu da doğal olarak ikinci elde rekoru getirdi!

EBS Danışmanlık’ın verilerine göre Ekim ayı ikinci el otomobil pazarı yüzde 56 artış ile 674 bin adeti geçerek tüm zamanların rekorunu kırdı. İlk 10 aylık tabloda yüzde 4,76 büyüyen pazar 4.8 milyon adete ulaştı. 11 ayda satılan her sıfır otomobile karşı 18 ikinci el, her sıfır hafif ticari araca karşı 20 ikinci el araç satıldı.

Geçtiğimiz yıl ekim ayında ikinci el pazarı 432 bin olarak kayıtlara geçmişti. Yine geçtiğimiz yıl her sıfır otomobile karşı 12 ikinci el araç satışı yapılmıştı. Toplam pazarın 956 bini geçtiği 2017’de ise sıfır&ikinci el oranı sadece yüzde 8 olarak kayıtlara geçmişti.

EN ÇOK HANGİ OTOMOBİL SATILDI?

2019’un ilk 11 ayında en çok satan marka ve modeller de belli oldu. Buna göre B segmentte ‘Sedan’ sınıfında en çok satan otomobil Peugeot 301 oldu. Aynı segmentin HP sınıfında ise Renault Clio liderliğini koruyor. B segmentin SUV sınıfında ise Hyundai Kona zirvede yer alıyor. C segmentte sedan kasa tipinde ise Fiat Egea liderliğini sürdürüyor. HP kasa sınıfında ise yıllırdar olduğu gibi yine VW Golf yer alıyor. SUV kasa tipinin tartışmasız lideri ise Peugeot 3008! D segmentinde sedan kasada Passat liderliği bırakmıyor. HP’de ise Opel İnsignia var. D’nin SUV’u ise BMW X1…

 

VW’den ‘yatırım’ kararına bir erteleme daha!

Alman otomotiv devi Volkswagen’ın Manisa’da kurmayı planladığı fabrikayla ilgili kararını Şubat ayında açıklayacağı duyuruldu. Şirketin Skoda Superb ve Passat modellerini üretmeyi planladığı fabrika ile ilgili kararının bu yıl Ekim ayında açıklanması bekleniyordu. Ancak şirket, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik 9 Ekim’de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’nın Alman siyaseti ve kamuoyunda yarattığı tartışmalar nedeniyle kararını ertelediğini açıklamıştı.

Şirketin Wolfsburg’daki merkezinden kaynaklara dayandırılan haberde, ‘fabrikayla ilgili nihai değerlendirmenin en erken 2020’nin ilk çeyreğinin ortalarından itibaren gündeme geleceği’ kaydedildi. Yatırım için Türkiye dışında seçeneklerin de gündemde olduğu belirtiliyor. Şirketin fabrika yeri arayışı sürecinde Türkiye’nin en büyük rakibi konumundaki Bulgaristan’ın yanı sıra Romanya ve Yunanistan da fabrikaya ev sahipliği yapmak için talip olmuştu.

Volkswagen, 2 Ekim’de Manisa’da 943 milyon 500 bin TL sermayeli “Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi veTicaret AŞ” unvanlı şirket kurmuştu.

 

Otomotiv pazarı 2017’ye göre yüzde 52 daralacak! 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2019 yılı Ocak-Kasım dönemi otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerine göre toplam 388 bin 560 araç satıldı. 2018 yılı on bir aylık döneminde 543 bin 231 adet toplam pazar gerçekleşmişti. 2018’e göre daralma yüzde 28,5. Geçtiğimiz yıl aralık ayında 78 bin rakamına ulaşılmıştı. Bu ay da aynı rakamın yakalanması durumunda otomotiv sektörünün 2019 yılını 465 bin civarında bir rakamla kapatması bekleniyor.

Sektördeki daralma pazarın dibi gördüğü geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 25 seviyelerinde olacak. Ancak 465 bin rakamına ulaşılması halinde bile bir önceki yıla yani 2017’ye göre daralma oranı yüzde 52’yi bulacak!

Temsa, hacizler nedeniye faaliyetlerini durdurdu

Yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz günlerde üretimini durdurduğunu açıklayan Temsa’ya bankalar tarafından haciz başlatıldığı ortaya çıktı. Şirketten konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada, “Bankaların kredilerini vadesinden önce, erken çağırması ve uygulanan hacizler nedeni ile şirketimiz faaliyetlerini mecburen durdurmak zorunda kalmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

Adanalı yerli otobüs üreticisi Temsa, geçtiğimiz mayıs ayında 182 milyon 693 bin TL’ye İsviçre merkezli yatırım fonu True Value Capital Partner’s’a satılmıştı. Satış anlaşmasına göre 825 milyon TL şirket değeri üzerinden borç ve nakit düzenlemeleri yapıldıktan sonra 375 milyon TL hisse değeri karşılığında devir gerçekleştirilmişti. Temsa, Adana’da yılda yaklaşık 10 bin araç üretiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin