Sattırdığın forma kadar değerlisin! [Haber-İnceleme: Efe Yiğit]

Futbol artık bir endüstriye dönüştü. Kulüpler milyonlarca dolar ödeyip kadrosuna kattığı yıldızlardan sadece sportif başarı beklemiyor. Kulüp çarkının dönmesi için oyuncuların ekstra birer gelir kapısı olması gerekiyor. Real Madrid Ronaldo ve Bale’e, Manchester United Pogba’ya 100 milyon dolar bonservis ücreti öderken, karşılığını sadece yeşil sahalarda almadı. Real Madrid, Mesut Özil’i 50 milyon Euro bedelle Arsenal’e satıp, Tottenham’dan Gareth Bale’i 100 milyon Euro’ya transfer ederken gerekçesi sadece saha içi başarı değildi. Artık oyuncunun makbulü, hem sahada hem de saha dışında kazandıranı!

SAHA DIŞINDA DA İSMİN VAR MI?

Mesut Özil’in, 2013’te  transfer döneminin son saatlerinde aniden Real Madrid’den Arsenal’e gitmesi herkes için sürpriz olmuştu. 3 sezon Real Madrid forması giyen Özil, attığı goller kadar asistlerle de takıma önemli katkı sağlamıştı. Saha içinde bu kadar başarılı olan bir ismin satılması ilk bakışta mantıklı gelmiyordu. Yani Özil’in satılmasında, Bale’e ödenen 100 milyon Euro’luk bonservisin yarısını karşılaması kadar, saha dışı sebepler de vardı. Real Madrid, Bale’e rekor miktarda bonservis öderken, imza törenine 25 bin kişi geliyordu. İmzanın üzerinden saatler geçmeden ‘Bale’ yazılı 40 bin forma satılıyordu.

Mesut Özil’n yaşadığının benzerini, Brezilya’nın ünlü ismi Rivaldo, 2002’de Barcelona’da yaşamıştı. Rivaldo, elbette sıradan bir isim değildi. 1999’da hem FIFA hem de UEFA tarafından yılın futbolcusu seçilmişti. Brezilya, 2002 Dünya Kupası’nı kazanırken başrolde o vardı. Kupanın teri kurumadan Barcelona yıldız oyuncuyu serbest bıraktığını açıklayarak futbol dünyasını adeta şoke etmişti. Cevabı basitti. Saha içinde gayet başarılı olan Rivaldo, saha dışında cazibesi olan bir kişiliğe sahip değildi. Hiçbir zaman David Beckham veya vatandaşı Luiz Nazario Ronaldo olamıyordu. Sadece saha içi başarı için de Rivaldo’ya bir çuval dolusu para ödemek gereksizdi. Bundan dolayı Rivaldo, kapı dışına konuluyordu.

DÜNYADA EN ÇOK SATILAN FORMA

Futbolun global gücünü ilk keşfeden, İngiltere Premier Ligi oldu. Maçların çoğunluğunun Cumartesi gündüz saatlerinde oynanması birçokları için anlamsızdı ancak bu Premier Lig için büyük bir gelir kapısı. Çünkü bu gündüz maçları Asya ülkelerinde ‘prime time’a denk geliyor. En çok da Manchester United’ın maçları izleniyor. Bundan dolayı M. United’ın Çin, Tayland, Japonya ve Singapur gibi ülkelerde milyonlarca taraftarı oldu. Her taraftar potansiyel müşteri anlamına geliyor. Satılan her forma, atkı ve lisanslı ürün, kulübün kasasına Sterlin olarak dönüyor.

M.United, Haziran 2012’de dünya üzerindeki seyirci sayısını tespit etmek için 39 ülkede 54 bin kişiyle bir araştırma yapmıştı. Ortaya çıkan sonuç yüzleri güldürüyordu. Manchester United’in maçlarını seyreden, ürünlerini alan ve taraftayım diyen tam 659 milyon kişi vardı. Avrupa nüfusunun yüzde 12’si, Asya’nın ise yüzde 8’i İngiliz takımını tutuyordu. Bu taraftarlığın sözde olmadığını ise satılan ürünler ortaya koyuyordu. Yıllık M. United lisanslı 5 milyon ürün satılıyordu.

Alex Ferguson sonrası sportif başarı açısından duraklama dönemine giren M. United, saha dışında hala en çok kazanan takım olmaya devam ediyor. Özellikle İbrahimoviç ve Pogba’nın transferleriyle futbolseverlerin yeniden ilgi odağı oldu. Bu isimlere elbette teknik patron Jose Mourinho’yu da eklemek gerekir. Manchester United forması 2016’da en çok satılan forma olurken, bu liderlikte İbrahimoviç ve Pogba’nın önemli katkısı vardı.

HER TRANSFER BİR YATIRIM

Real Madrid Başkanı Florentino Perez ise 2000’li yılların başında ‘Los Galacticos’ kelimesini futbol dünyasına hediye eden isimdi. Dünyanın en önemli yıldızlarını Real Madrid’de toplayıp ‘Galaksi’ takımını kuran Perez, 2000’de Figo’yu, 2001’de Zidane’ı, 2002’de Luiz Nazario Ronaldo ‘yu ve 2003’te  Beckham’ı takıma kazandırdı. Bu isimler alınırken takım bütçesine yapacakları katkı da dikkate alındı. Milyonlarca kişi bu yıldızların formalarını satın alırken, birçok firmanın reklam yüzü olan bu isimlerin kazandıkları paranın yarısına yakını kulüp kasasına girdi.

2003’te M. United’dan alınan Beckham için 35 milyon Euro ödenirken, sadece 6 ay içinde sırtında ‘Beckham’ yazan on binlerce forma sattı. Beckham’a ödenen bonservis ücreti daha yılını doldurmadan çıkartılmış oldu. Beckham’ın attığı imzanın mürekkebi kurumadan Real Madrid hazırlık maçları için Çin seferine çıktı. 100 gazetecinin takip ettiği seferde 100 bin Beckham forması satıldı, binlerce taraftar kazanıldı. Beckham, 4 yıl kaldığı Real’e veda ederken kulübe 400 milyon Euro kazandırdı. Beckham döneminde ürün satışının yüzde 137 arttığını ifade eden Real Madrid Marketing Direktörü Jose Sanchez, kulüp tarihinin en önemli yatırımının İngiliz oyuncu olduğunu söylüyordu.

RONALDO’YLA GELEN MİLYONLAR

Perez, 2009’da göreve ikinci kez geldiğinde de stratejisini devam ettirdi. Kaka ve Cristiano Ronaldo’yu rekor ücretle takımına kazandırdı. Perez, Ronaldo için 94 milyon Euro bonservis ücreti öderken tüm dünyada  global ekonomik krizin ayak sesleri yeni duyuluyordu. Perez’i çılgınlıkla itham edenler yanıldıklarını bir yıl içinde görüyorlardı. Ronaldo, kulübüne sadece sahada kazandırmıyordu. Bir yılda 1 milyona yakın Ronaldo forması satılıyordu. Sadece ürün satışıyla katkı sağlamıyordu Portekizli yıldız. Sözleşmesi gereği reklam yüzü olduğu firmalardan aldığı ücretin yüzde 40’ını kulübe veriyordu. Bu anlaşmadan dolayı Real Madrid’in kasasına yılda 35 milyon Euro giriyordu. Nike kramponlarını tercih etmesi karşılığında 4 yıllığına 32,5 milyon dolar kazanırken, bu rakamın yarıya yakını kulüp kasasına girmişti.

Schalke 04, 1998’te Hami Mandıralı’yı transfer ederken hedefi gurbetçileri stada çekmekti. Hami, Schalke 04’te saha içinde pek katkı sağlayamadı ama Türkleri tribünlere çekmeyi başarıyordu. Schalke 04, 20 bin Hami Mandıralı forması satarak transfer ücretini fazlasıyla çıkarmıştı. Kısacası artık futbolcunun makbulü kulübe en çok ekonomik katkı sağlayanı dönemindeyiz.

2016 forma satışları

forma satışları

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin