Salgın genel, önlem kısmi!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Bilim adamlarının görüşlerine kulak tıkayan ve ekonomik gerekçelerle ‘tam kapanma’ kararı almamakta inat eden AKP rejimi, salgının her gün yeni bir rekor kırmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 13 Nisan itibariyle Türkiye’de son 24 saatte yapılan 306 bin 563 Covid-19 testinin 59 bin 187’i pozitif çıktı. Bu, salgının başlangıcından bu yana ulaşılan en yüksek vaka sayısı. Aynı gün 273 kişi koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı ise 2 bin 951 olarak açıklandı.

KISITLAMA 2 SAAT ARTIRILDI!

Günlük vaka sayılarının rekor kırdığı gün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ‘pandemi’ kararlarını açıkladı. Buna göre tam kapanma yok; Türkiye Ramazan’ın ilk iki haftasında kısmi kapanmaya gidecek. Sokağa kısıtlaması 21.00’dan 19.00’a çekildi. Yani iki saatlik kısıtlamayla salgının hızının yavaşlatılması hedefleniyor! Ayrıca aşılaması yüzde 76 oranında tamamlanan 65 yaş üstü ve 20 yaş altına da seyahat kısıtlaması getirildi.

Türkiye göstermelik önlemlerle salgını yeneceğini düşünedursun, günlük vaka sayıları rekor kırmaya devam ediyor. 13 Nisan’a ilişkin günlük vaka sayıları felaketin boyutlarını da göz önüne serdi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de son 24 saatte 306 bin test yapıldı. Testi pozitif çıkanların sayısı 59 bin 187’i pozitif çıktı. Bu, salgının başlangıcından bu yana ulaşılan en yüksek vaka sayısı.

Vakaların pozitif çıkma oranı yüzde 19’u aştı. 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 273. Ağır hasta sayısındaki artış da devam ediyor. 13 Nisan’da ağır hasta sayısı 2 bin 951 olarak açıklandı. Bu sayı 1 Mart’ta 1.215, 30 Mart’ta ise 2 bin 54 olarak açıklanmıştı.

İSTANBUL KOPTU GİDİYOR

Sağlık Bakanlığı, 3-9 Nisan tarihleri arasında il bazlı her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını da açıkladı. Haftalık verilere göre, 100 bin kişide en çok koronavirüs vakası görülen iller Kırklareli, İstanbul, Çanakkale, Yalova ve Kastamonu oldu. Şırnak, Hakkari, Van, Şanlıurfa ve Mardin ise bu sıralamanın en gerisindeki iller.

15-21 Şubat tarihleri arasını kapsayan risk haritasında İstanbul’da 100 bin kişide görülen vaka sayısı 68’di. 3-9 Nisan arasına ilişkin risk haritasında ise rakam 805’e çıktı. İzmir’de ise 304,07 olarak açıklandı.

TAM KAPANMA YOK!

Yeni rekorların kırıldığı dün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da pandemiye ilişkin yeni tedbirleri açıkladı. Uzmanlar ve bilim insanları haftalardır en azından iki haftalık tam kapanmanın zorunluluk olduğunu söylüyordu. Ancak tam kapanma kararı alınmadı. Erdoğan, Ramazan’ın ilk iki haftasında tedbirleri sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulamasına geçildiğini açıkladı. Buna göre hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması sürecek. Hafta içi sokağa çıkma sınırlamasının saatleri akşam 19.00 ve sabah 05.00 olarak değiştirildi.

ESNEK MESAİ YAYGINLAŞTIRILACAK

Recep Tayyip Erdoğan, Kamuda saat 16.00’da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir. 65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz. Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelendi. Konaklama tesisleri ile evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecek. Eğitimde sınav sürecinde olan 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışında ki tüm kademeler uzaktan eğitimle sürecektir. dedi.

BU ÖNLEMLER PANDEMİYİ BİTİRMEZ, ZAMANA YAYAR

Bilim adamlarına göre zaten var olan birçok kısıtlamanın ‘yeni’ gibi yeniden açıklanması krizi çözmeyeceği gibi daha da derinleştirecek. Sokağa çıkma yasağının 2 saat daha uzatılması çözüm olmayacak. 65 yaş üstüne seyahat kısıtlaması getirilmesi de manasız. Zira son verilere göre söz konusu kesimin yüzde 76,4 oranında aşılandığı açıklanmıştı. ‘Taşıyıcı’ olma özellikleri nedeniyle böyle bir kısıtlama getiriliyorsa, herkes taşıyıcı olabilir! Pide üretiminin 1 saat öne alınması da pandemiyi bitirmeye yetmeyecek!

AŞILAMA HIZI ARTIRILMALI

Bilim insanlarına göre yapılması gereken şey acilen iki haftalık tam kapanma kararı alınması. İkinci olarak aşılama hızının artırılması gerekiyor. Günlük 100-110 binlerde olan aşılama sayısının 500-600 bine çıkarılması gerekiyor. Tabi bunun için önce aşı tedariki sorunun çözülmesi şart. 23 Mart’ta ikinci doz aşı uygulananların sayısı 5 milyon 711 bin 126 olarak açıklanmıştı. Dün itibariyle bu rakam 7 milyon 693 bin. 377’ye çıktı. 21 günde yapılan toplam ikinci doz aşılama sayısı sadece 1 milyon 982 bin 251. Bu günlük ortalama 94 bin 392 aşılama yapıldığını gösteriyor ki bu rakam en az 5’e katlanmalı. Ayrıca test sayısı günlük 500 binin üzerine çıkarılmalı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin