Otomotivin kurtuluşu, kalıcı vergi düzenlemesine bağlı

HABER-İNCELEME | YUSUF DERELİ

Otomotiv sektörü zor bir süreçten geçiyor. Yılın ilk 7 ayında 213 bin binek ve hafif ticari araç satıldı. Bir yıl öncesine göre düşüş yüzde 47,5. 2017’ye göre ise yüzde 56. Otomobil fiyatlarının yüksek olmasının en önemli sebebi inanılmaz vergi yükü. AB ülkelerinde yüzde 17-20 civarında olan vergi yükü Türkiye’de yüzde 71’den başlıyor, motor hacmine göre yüzde 200’lere kadar çıkıyor. Dolayısıyla kalıcı bir vergi düzenlemesi olmadan otomobil satışlarında bir kaç yıl önceki rakamlara ulaşılması imkansız.2016’da toplam otomobil ve ticari araç satışı yaklaşık 984 bin olarak kayıtlara geçmişti. Bir sonraki yıl rakam 956 bine geriledi. Geçtiğimiz yıl pazar yüzde 35 daraldı, toplam satış yaklaşık 621 bin olarak açıklandı. Ancak sektör bu yıl geçtiğimiz seneyi mumla arıyor! Daha 3 yıl önce neredeyse 1 milyon araç satan pazar, bu yıl 350 bini bile zor bulacak.

İKİ YIL ÖNCESİNE GÖRE DARALMA YÜZDE 60’DAN FAZLA

Yılın ilk 7 ayında toplam binek ve hafif ticari araç satışı 213 bin olarak açıklandı. ÖTV teşviği uygulaması varken bile sektör bu yıl için 450 bin rakamının bulunamayacağından korkuyordu. Teşvik de kalktı! Şimdi 350 bin rakamları konuşuluyor. Bu da sektörün yaklaşık yüzde 45’lere varan oranlarda daralması demek. İki yıl öncesine göre ise daralma yüzde 65’leri bulabilir.

VERGİ YÜKÜ ÇOK FAZLA

Avrupa ülkelerinde otomobil fiyatları çok uygun. Bugün 5-10 bin Euro’ya çok temiz ikinci el ya da 30-40 bin Euro’ya sıfır otomobil alabiliyorsunuz. Asgari ücret ise yaklaşık 2 bin Euro seviyelerinde. AB ülkelerinde otomobillerde ÖTV ve KDV dediğimiz vergi yükü yüzde 17 ile 25 arasında değişiyor. Ancak bu oran Türkiye’de motor hacmine göre yüzde 70’lerden başlayıp yüzde 200’lere kadar tırmanıyor. Dolayısıyla otomobil fiyatlarının düşmesi için öncelikle vergi konusunda kalıcı bir düzenleme yapılması şart. Devlet ise kısa vadede böyle bir gelirden olmak istemediği için bu düzenlemeye sıcak bakmıyor.

FAİZLER DE YÜZDE 1’LERE ÇEKİLMELİ

Otomotiv sektörünün sorunu sadece fahiş vergi de değil. Yüzde 2’lere dayanan araba kredi faiz oranlarının da yüzde 1’in altına çekilmesi zorunluluk. Bugünkü oranlarda 50 bin liralık bir otomobil kredisi için 48 ayda ödenen para toplam 85-90 bin liraya kadar çıkıyor. Bütün bu düzenlemeler yapılmadan otomotiv sektörünün canlanması, bir kaç yıl önceki rakamları görmesi imkansız. Bu yıl 350 bin adet satış rakamına ulaşmak bile zor görünüyor.

Yeni Captur’un boyu 11 CM uzadı!

CMF-B platformu üzerinden geliştirilen yeni Renault Captur’un ebatları önceki nesline göre arttı. Fransız Renault’nun küçük sınıftaki SUV’u Captur’un boyu artık 11 CM daha uzun. 2013 yılından bu yana 1,2 milyon satış adedine ulaşarak Avrupa’da sınıfının en çok satılan modellerinden biri olmayı başaran Captur, 4,23 metre oldu. Dingil mesafesi de 2,62 mm’ye çıkan yeni Captur’da C şeklindeki tam LED farlar ve stoplar yer alıyor. Firma, kullanılan malzemenin kalitesinin de arttığını belirtiyor.

155 HP’LİK BENZİNLİ MOTOR!

Yeni Captur’da 100 HP ile 155 HP arasında değişen benzinli motor seçenekleri sunulurken, 95 HP ile 115 HP arasında değişen dizel motorlar görev yapıyor. Motor seçeneğine göre 5 ya da 6 ileri manuel veya 7 ileri çift kavramalı şanzıman seçenekleri yer alıyor. Ayrıca Captur’da 2020 yılından itibaren E-TECH Plug-in adlı bir plug-in hibrit motor da eklenecek.

Ford, Puma’yla geliyor!

2020 Yeni Ford Puma, kompakt crossover SUV sınıfına eklenen son oyunculardan. Otomobil oldukça dinamik bir görünüme sahip. Ford’un Avrupa pazarında en küçük SUV modeli olarak satılacak olan Puma’da 1.0 litre EcoBoost 125 ps ila 155 ps turbo benzinli üniteler görev yapacak. Ayrıca EcoBoost Hybrid adında melez bir ünite daha bulunuyor. 125 HP’lik EcoBoost motorlu Puma 5,8 lt/100 km ortalama yakıt tüketimi sunarken bu değer, 155 HP seçeneğinde 5,6 lt/100 km olarak açıklandı. Ayrıca bu motorda silindirleri devre dışı bırakma özelliği ye yer alıyor. Otomobilin bagaj hacmi ise 456 litre.

Elektrikli Kia Niro, 1 saatte şarj oluyor

Elektrikli Kia Niro, 42 dakikada yüzde 80 oranında şarj oluyor. Kia’nın yüzde 100 elektrikli Niro modelinde farklı batarya paketleri yer alırken Avrupa için sunulacak olan 64 kWh kapasiteli bataryayla birlikte 204 HP’lik elektrikli motor yer alıyor. Otomobilin menzili 455 km. Önden çekişli olan araçta 7 inçlik dijital gösterge tablosu da yer alıyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin