Öğretmen açığına ‘zamanlama’ formülü!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Yeni eğitim öğretim sezonu başlıyor. AKP’nin 17 yıldır iktidarda olduğu dönemde eğitim sistemindeki sorunlar çözülemediği gibi daha da ağırlaştı. Atanamayan öğretmen sorunu çığ gibi büyüyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz yıl Eylül ayında öğretmen ihtiyacını 117 bin olarak açıklamıştı. Yine Ziya Selçuk, iki ay sonra rakamı 97 bine düşürdü. Bu yılın mayıs ayında ise öğretmen açığının 92 bin 165 olduğunu söyledi. Ekim 2018’le Mayıs 2019 arasında herhangi bir atama yapılmadan açığın nasıl 25 bin azaldığı merak konusu.

Tatil bitti ve okullarda ilk ders zili çaldı. Milyonlarca öğrenci yeni eğitim ve öğretim dönemine başladı. Ancak eğitim sistemindeki sorunlar olduğu gibi duruyor. AKP rejiminin iktidarda olduğu 17 yılın sonunda eğitimdeki sorunlar azalmadığı gibi daha da ağırlaştı… Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamadığı gibi kırsal kesimle şehirler arasındaki fark daha da açılıyor. Ücretli öğretmenlik sistemiyle insanların emekleri bizzat devlet tarafından sömürülüyor. Atanamayan öğretmenler sorunu her yıl katlanarak artıyor.

17 YILDA 15 KEZ SİSTEM DEĞİŞTİ

Eğitim sistemi kelimenin tam anlamıyla yap-boz tahtasına döndü. Sistem bugüne kadar tam 15 kez değişti. En son geçtiğimiz aylarda bakanlığın ‘2019-2023 Stratejik Planı’ çerçevesinde hazırlanan yeni ortaöğretim sistemine göre ders sayıları azaltılırken, seçmeli derslerin sayıları artırıldı. 17 yılda 7 bakan değişti. Her gelen bakan sistemi bir kaç kez değiştirdi. AKP iktidarında hiç bir öğrenci okula başladığı sistemle mezun olamadı!

ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN SAYISI 455 BİNE ÇIKTI

2003’de KPSS’ye giren atama bekleyen öğretmen sayısı 127 bindi. Bu rakam bugün ÖSYM verilerine göre 455 bin. Sendikalar ise 500 bin öğretmenin atama beklediğini savunuyor. Atama bekleyen öğretmen sayısı 16 yılda 4 kat artmış.

GENÇ İŞSİZLER ORDUSU: ÖĞRETMENLER

Türkiye genelindeki 92 eğitim fakültesinde her yıl toplam 70 bin öğretmen adayı mezun oluyor. Ancak resmi rakamlara göre KPSS’ye giren 100 öğretmenden sadece 17’sinin ataması yapılabiliyor. Bugün için üniversitelerde öğretmen olmak için okuyanların sayısı 650 binden fazla. Uzmanlar, önümüzdeki 5 yıl içinde atama bekleyen öğretmenlerin sayısının 1 milyonu bulacağını öngörüyor.

117 BİN AÇIK NASIL 92 BİNE DÜŞTÜ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir CHP’li milletvekilinin sorusu üzerine öğretmen ihtiyacının eylül 2018 itibariyle 117 bin 403 olduğunu açıklamıştı. Ziya Selçuk, iki ay sonra ise aynı soruyu, bakanlığın öğretmen ihtiyacının 97 bin 31 olduğunu söyleyerek cevapladı. Bakana göre atanmayı bekleyen öğretmen sayısı ise 382 bin 595’di. Yaklaşık 5 ay sonra, Mayıs 2019’da CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Selçuk’a öğretmen açığının kaç olduğunu sordu. Bu kez Selçuk, “Net öğretmen ihtiyacı 92 bin 165’tir.” dedi.

20 BİN ATAMA AĞUSTOSTA YAPILDI

20 bin sözleşmeli öğretmenin ataması geçtiğimiz ay yapıldı. Bakan’ın rakamı 117 bin olarak açıkladığı Eylül 2018 ile Mayıs 2019 tarihleri arasında ise bir atama yapılmadı. En azından kamuoyuna yansıyan bir atama olmadı. O halde öğretmen açığı 8 ayda nasıl 117 binden 92 binlere düştü? Bu arada son yapılan 20 bin atamayla Türkiye genelindeki öğretmen sayısı yine bakanlık yetkililerinin açıklamalarına göre 924 bine çıkmış oldu.


Modern köleler: Ücretli öğretmenler!

Türk eğitim sisteminin en büyük sorunlarından biri de ‘ücretli öğretmenlik! Devlet resmen öğretmeninin emeğini sömürüyor. Türkiye’de ayda 100 saat derse giren bir ‘ücretli’ öğretmene uygun görülen maaş yaklaşık bin 500 TL! AKP rejimi, ülkenin yarınlarını emanet ettiği öğretmenlere 2 bin 20 lira olan asgari ücretin bile çok altında bir maaşı yeterli görüyor! İktidar temsilcileri, atanamayan öğretmenlerin mağduriyetleri ‘ucuz işgücü’ olarak kullanıyor. Ücretli öğretmene ders saati için uygun görülen ücret 15 TL civarında…

Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre devlet okullarında yaklaşık 65 bin ücretli öğretmen görev yapıyor. Peki devlet neden bu sistemi tercih ediyor?  Çünkü ücretli öğretmenlerin maliyeti, kadrolu öğretmenlerin neredeyse üçte biri kadar. Bir ücretli öğretmenin toplam maliyeti aylık 2 bin 200 lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Kadrolu öğretmenin devlete maliyeti ise 6 bin lirayı geçiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin