Norveç başbakanı salgın kurallarını ihlal etti, vatandaştan daha ağır ceza aldı

HABER İNCELEME | HASAN CÜCÜK

Norveç’in Muhafazakar Partisinden Erna Solberg, 2013’ten beri başbakanlık koltuğunda oturuyor. Gro Harlem Brundtland’dan sonra Norveç tarihinin ikinci kadın başkanı oldu. 1961 doğumlu Solberg, ilk kez 38 yaşındayken milletvekili seçildi. 1989’da ilk kez girdiği parlamentoda kıdemli siyasetçilerden biri.

Solberg, 24 Şubat doğumlu. 60. yaş gününü eşi Sindre Finnes ve yakın dostlarıyla birlikte Geilo kayak merkezinde kutladığında, kopacak fırtınanın farkında değildi. Doğum gününden basına yansıyan görüntüler skandaldı! Restoranda bir masada tam 13 kişi birlikte oturuyordu. Bu yetmez gibi 14 kişinin katıldığı bir parti daha veriyordu. Oysa bizzat kendi imzasının olduğu koronavirüs kısıtlamalarına göre, kapalı mekanlarda en fazla 10 kişi bir araya gelebiliyordu.

Bu korkunç(!) görüntüleri ortaya çıkaran ise ülkenin resmi kanalı NRK oldu. Hani şu devlet kanalı NRK. Başbakanın bir değil, tam iki kez korona kısıtlamalarını ihlal ettiği görüntülerin yayınlanmasıyla, polis harekete geçti. Emniyet Müdürlüğü’nden Oyvind Aas, Başbakan Solberg’in, salgın kısıtlamalarını ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma başlattıklarını açıkladı. Suç üstü yakalanan Solberg, Norveç halkından özür dilemek zorunda kaldı. “Her gün Norveç halkına salgının kontrolü için kurallara uyulması için uyarılar yaparken, kendimin de kurallara uyması gerekirdi,” ifadesini kullandı. Norveç halkı ise, dert etme 4 kişiden bir şey olmaz demedi tabi. Kurallara önce kural koyucuların uyması gerektiğini hatırlattı.

Polisin başlattığı soruşturma bugün sonuçlandı. Başbakan Solberg kuralları açıkça ihlal etmişti. 20 bin Kron ceza kesildi. 2 bin Euro’dan biraz fazla. Norveç polisi benzer ihlallerin peşine pek düşmezken, başbakana özel ayrıcalık yaptı. Normalde bu tip durumlarda ceza verilmediğini söyleyen Emniyet Müdürü Ole Saeverud, başbakanın ise kısıtlamalara uyulması çabalarının en ön safında olması gerektiğine dikkat çekip, Kanunlar herkes için aynı olsa da kanun önünde herkes eşit değildir açıklamasını yapıyordu. Normal bir vatandaş olsa, ceza almayacak olan Başbakan Solberg’e oturduğu makamın faturası 2 bin Euro oldu. Zaten polis soruşturma başlatır başlatmaz özürle birlikte verilecek cezayı ödeyeceğini ilan etmişti.

İskandinavya coğrafyasında milletvekilleri ve bakanlara trafik cezası yazmak sıradan bir durum. Hatta bu sıradanlığın faturası da oldukça ağır. Sorumluluk sahiplerinin cezası daha ağır oluyor. Milletvekili ve bakanlara kesilen ceza normal vatandaştan oldukça yüksek. Tam bir maaş tutarı ceza yazılıyor. Geçtiğimiz yıllarda hız sınırını aşan Kopenhag emniyet müdürü de cezadan nasibini almıştı. Düşünsenize, durdurduğunuz aracın direksiyonunda emniyet müdürünüz çıkıyor. Ve siz hiçbir şey olmamış gibi “Amirim iyi günler. Hız sınırını aştığınız için ceza yazmam gerekir,” diyebiliyorsunuz. Bunu Ortadoğu ülkelerinde düşünmeniz bile düşünce suçuna girer. İskandinavya’da ise “E ne var bunda?” tepkisi gelir, ceza kesilen başbakan, bakan, milletvekili de paşa paşa cezayı ödediği gibi üstüne bir de özür dilemek durumunda kalır.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin