Nordic Monitor’e Genelkurmay engeli!

Tr724 Haber Merkezi

İngilizce yayın yapan Nordic Monitor haber sitesinin twitter hesabı Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nın talebi üzerine Türkiye’den erişime kapatıldı.

Sitenin bugün okuyucularına duyurduğu habere göre, Genelkurmay’ın 20 Haziran 2019 tarihli dilekçesini aynı gün işleme koyan ve karar veren Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği tebliğinde “TSK’nın itibarını zedeleyebileceğinden bahisle erişimin engellenmesine karar verildiği…” ifadelerine yer verdi.

Araştırma dosyaları ve özel haberleri ile dikkat çeken İsveç merkezli Nordic Monitor, 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümünde çarpıcı bir haber yayınlamıştı. Genelkurmay’daki bilgisayarlardan ele geçirilen ve mahkemeye bilirkişi incelemesi yapılarak sunulan Yurtta Sulh Konseyi belgelerinde dönemin genelkurmay başkanı Hulusi Akar’ın imzasının olduğu ortaya çıkmıştı. Delil klasörlerine konmuş olmasına rağmen bütün yargılamaları etkileyecek bu belgeler ile ilgili hiçbir işlemin yapılmadığı bilgisi de haberde yer almıştı.Nordic Monitor, Ocak ayında yayınladığı başka bir haberde, kamuoyunda ‘Suriye dinlemesi’ olarak bilinen ve MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın, MİT ajanları vasıtasıyla Suriye’den Türkiye’ye füze attırarak Türkiye’nin olası bir askeri operasyonu için şartları oluşturmayı önerdiği toplantıyla alakalı flaş bir gelişmeyi paylaşmıştı.  Başta dönemin dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere devlet yetkililerinin içeriğini yalanladığı ve montaj olduğunu iddia ettiği ses kaydı ile ilgili olarak Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “orijinal” olduğunu kabul ederek işlem yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu haber Cumhurbaşkanlığı’nın talebi üzerine erişime kapatılmıştı.Mayıs ayında sitede yayınlanan başka bir haberde de TSK’ya İnsansız Hava Aracı (İHA) satan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın şirketinin ürettiği araçlarda teknik sorunlar yaşandığı ve terörle mücadeleye zarar verdiği bilgisinin yer aldığı gizli askeri rapor yayınlanmıştı. Bu haber de Erdoğan’ın aile avukatları tarafından Selçuk Bayraktar’ın kişisel haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle erişime kapatılmıştı.

Türkiye Twitter sansüründe dünyada açık ara birinci sırada yer alıyor. Twitter’ın açıkladığı şeffaflık raporlarına göre dünya çapında mahkeme kararı ile erişimi engellenen içeriklerin 2017 yılında %91’i, 2018 yılında da %52’si sadece Türkiye’den gerçeklemiş durumda.

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından açıklanan verilere göre ise 2018 sonu itibariyle Türkiye’de 245 bin 825 siteye, bu sitelerde yayına konulan 7 bin 334 habere mahkemelerce yasak getirildi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin