Müjde var, sonuç yok!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

AKP’li Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği toplantıda kamuoyunun merakla beklediği müjdeyi açıkladı. Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin enerji konusunda en üst lige çıktığını savundu. Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi ve manevi sıkıntılarını çektiklerini anlattı. Ardından, “Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız. Şimdi hedefi veriyorum. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır.” diye konuştu. 

RAKAMLARLA DOĞAL GAZ KARNESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da keşfedilen doğalgazla Türkiye’nin ekseninin değişeceğini, cari açık vermeye başlayacağını savundu. Peki gerçekten öyle mi? Söz konusu 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervi Türkiye’yi enerji piyasasında en üst lige çıkarmaya yeterli mi? Söz konusu miktar Türkiye’nin ekseninin değiştirecek kapasiteye sahip mi? 

PİYASALAR İNANMADI 

Son olarak 8 Ağustos 2020’de güncellenen veriler, dünya üzerinde toplam 203,14 trilyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezervi bulunduğunu gösteriyor. Türkiye’nin 320 milyar metreküp rezervle (kanıtlanırsa) toplam üretim içindeki payı binde 2 bile değil. Piyasalar da açıklamalardan tatmin olmadı. Erdoğan’ın müjdeyi açıklamasının ardından dolar bir anda 7,23’lerden 7,35’lere fırladı. 

DOĞALGAZA TALEP AZALIYOR 

Uzmanlara göre ortada ‘abartılacak’ bir durum yok. Öncelikle doğal gaz arzı son dönemde arttı. Bu nedenle değeri de düşüyor. Bir çok büyük firma Türkiye’nin keşfettiğinden çok daha büyük rezervleri kapatma kararı aldı. Örneğin, Türkiye dahil Avrupa gaz piyasasında Gazprom’un payı, yılın ilk yarısında geçen seneye kıyasla yüzde 32’den yüzde 28’e geriledi. Çünkü talep düşüyor. Amerikan devrimi  olarak adlandırılan kaya gazı da doğalgaz fiyatlarının düşmesine neden oldu. Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) Gaz 2020 raporuna göre, küresel doğalgaz talebinin bu yıl 150 milyar metreküp azalarak 3 trilyon 850 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

İkinci olarak söz konusu rezerv henüz ‘kanıtlanmış’ bir rezerv bile değil. Kaldı ki kanıtlandıktan sonra ne kadarının çıkarılabilecek durumda olduğu bilinmiyor. 320 milyar metreküplük rezervin belki yarısı bile çıkartılamayabilir. 

320 MİLYAR METREKÜP; DEVEDE KULAK BİLE DEĞİL!

Türkiye’nin geçtiğimiz yılki doğal gaz tüketim miktarı yaklaşık 47 milyar metreküp. Maliyeti ise 13 milyar dolar civarında. 320 milyar metreküpün tamamı çıkarılsa bile Türkiye’nin ancak 6-7 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kadar bir rezerv. Avrupa Birliği’nin yıllık doğal gaz tüketimi ise 500 milyar metreküp civarında. Türkiye, 320 milyar metreküplük bir rezervle nasıl ‘eksen’ değiştirecek? 

EN FAZLA REZERV RUSYA’DA, ÜRETİMDE LİDER ABD

ABD Enerji Enformasyon Yönetimi (EIA) verilerine göre, dünya genelinde kanıtlanmış en fazla doğalgaz rezervine sahip ülke, 47,80 trilyon metreküple Rusya.  Son olarak 8 Ağustos 2020’de güncellenen veriler, dünya üzerinde toplam 203,14 trilyon metreküp kanıtlanmış doğalgaz rezervi bulunduğunu gösteriyor. Lider Rusya’yı, 33,80 trilyon metreküplük doğalgaz rezerviyle İran, 23,86 trilyon metreküple Katar ve 13,44 trilyon metreküplük rezerviyle ABD izliyor.  Doğal gaz rezervi açısından 4. sırada olmasına rağmen küresel enerji piyasalarında geçen yıl en fazla doğalgaz üreten ülke 920,9 milyar metreküple ABD oldu. Türkiye, yeni keşfedilen rezervin tamamını bile çıkarsa dünya piyasasındaki payı binde 1.16 civarında olacak… Binde 2 bile değil! 

5-6 YILDAN ÖNCE EKONOMİYE KAZANDIRILAMAZ

Peki söz konusu rezerv, 2023 yılına kadar çıkartılıp kullanıma sunulabilir mi? Uzmanlara göre bu da pek mümkün değil. Bunun için gereken süre en azından 5-6 yıl.


Daha önce müjdelenen ama bir daha haber alınamayan ‘doğalgaz bulundu’ haberlerini Journo derledi

1. Hürriyet: Akçakoca’da doğalgaz bulundu (9 Eylül 2004)
Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarında yapılan sondaj sonucu, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıkladı. Yıl sonuna kadar ciddi yatırımlar yapılarak, doğalgaz karaya çıkartılacak.

2. DHA: Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu (26 Kasım 2006)
TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi.

3. AA: Karadeniz doğal gazı devreye girdi (20 Mayıs 2007)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğalgazın Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi.

4. Sabah: Karadeniz’de petrol ağa takıldı (26 Ağustos 2007)
Müjdeli haber önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in verdiği müjdeli haberi yazdı.

5. Sabah: Sakarya’da doğalgaz bulundu (15 Mayıs 2009)
Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı.

6. AA: Yeni doğalgaz rezervi bulundu (17 Haziran 2010)
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı.

7. AA: TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması (29 Mart 2011)
TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi. (Kaynak)

8. Bakan Yıldız: Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz (25 Ağustos 2012)
Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, “Ancak hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı” dedi.

9. Milliyet: Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez (10 Mart 2013)
Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor.

10. Bakan Dönmez: Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu (29 Haziran 2020)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” dedi.


Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin