Milyonluk transferlerden iflasa!

HABER-ANALİZ | EFE YİĞİT

Geçen yılın son gününde ajanslara iç burkan bir flaş haber düştü: Gaziantepspor kapanıyor. Güneydoğu Anadolu’nun yıllarca Süper Lig’deki en güçlü temsilcisi olan takım iflasın eşiğine gelmişti. Geçen sezon Süper Lig’den düşen Gaziantepspor, TFF 1. Lig’de son sırada bulunuyordu. Yönetim, kulübün resmî sitesinden yayınladığı ‘Gazintepspor’SUZ yeni yılınız kutlu olsun’ başlıklı zehir zemberek açıklamada, kısa süre içinde kulübün faaliyetlerine son verileceğini yazdı. 1969’da başlayan Gaziantepspor’un yolculuğunun artık sonuna varmıştık. Oysa Antep ekibi bir zamanlar sattığı oyuncularla kasasına milyonlar koyan, ligde zirveye oynayan bir takımdı.

EN BAŞARILI BAŞKAN CELAL DOĞAN

Şehrin adını taşıyan Gaziantepspor’un temelleri belediye başkanı Abdulkadir Batur öncülüğünde Nisan 1969’da atıldı. Batur’la birlikte 58 arkadaşı Gaziantepspor Kulübü’nü kurarken, hedefleri şehri temsil edecek güçlü bir takıma sahip olmaktı. Renk seçiminde siyah ve kırmızı tercih edildi. Siyah, 1. Dünya Savaşı sırasında şehrin savunması adına hayatını kaybedenlerin adına matem rengini, kırmızı ise şehitlerin kanını temsil ediyordu. Gaziantepspor’un ilk kulüp başkanlığına kurucu üyelerden Beşir Bayram getirildi. Gaziantepspor ilk kurulduğu yıl hazırlık maçları ile sezonu tamamladı. Kulüp, 1970 yılında çıkartılan ve il takımlarının direk 3. Lig’e alınmasını öngören kararname ile 1970-71 sezonunda Türkiye liglerindeki ilk mücadelesine başladı.

Gaziantepspor’un başkanlarından en tanınanı 1993-2006 arasında görev yapan Celal Doğan olacaktı. Uzun yıllar Gaziantep belediye başkanlığı görevini de yürüten Celal Doğan döneminde Gaziantepspor ligdeki en başarılı sezonlarını geçirdi. Bu arada parlatıp büyük kulüplere sattığı oyuncularla gündeme geldi. Celal Doğan’ın bıraktığı günden bu yana ise İbrahim Kızıl bayrağı devralmıştı.

ŞAMPİYONLUK MÜCADELESİ

Gaziantep ekibi, ligdeki en başarılı dönemini 1999-2001 arasında yaşadı. Sakıp Özbek’in çalıştırdığı takım, 1999-2000 sezonunu lig üçüncüsü olarak tamamladıktan sonra 2000-2001 sezonunda da ligde fırtına gibi esti. Fenerbahçe ve Galatasaray’la amansız bir şampiyonluk yarışı veren Gaziantepspor, 29. haftada deplasmanda 3 puan gerisindeki Fenerbahçe ile karşılaşmıştı. İlk devreyi 3-0 önde bitiren siyah kırmızılı ekip, ikinci yarıda 4-3 mağlup olarak yarışta büyük yara aldı.

Gaziantespor, Süper Lig’de 1989-1990 sezonundan itibaren 27 yıl aralıksız yer aldı. Bu süreçte Avrupa kupalarında 5 kez Türkiye’yi temsil etti. Güneydoğu ekibi, geçen sezonun sonunda düştüğü TFF 1. Lig’de ise zor günler geçiriyor. Tesisleşme ve denk bütçe konusunda bir dönem örnek gösterilen kulüplerden Gaziantepspor, 1990’lı yılların sonundan itibaren yüksek bonservis bedelleriyle sattığı futbolcularla dikkati çekmişti. Türk futboluna uzun yıllar damga vuran birçok isim Gaziantepspor’da parladıktan sonra İstanbul kulüplerinin yolunu tuttu.

DÖRT BÜYÜKLER İHYA ETTİ

Gaziantespor, yıldızlarını kapmak için Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş arasında yaşanan rekabetten çok kârlı çıktı. Kırmızı-siyahlılar, Elvir Bolic, Ayhan Akman, Yaw Preko, Samuel Johnson, İbrahim Üzülmez, Hakan Bayraktar, Joao Batista, Fatih Tekke, Kemal Aslan, İbrahim Toraman, İlhan Özbay, Gökhan Güleç, Antonio de Nigris, Ekrem Dağ, İsmail Köybaşı, Rodrigo Tabata, Wagner, Olcan Adın, Oğulcan Çağlayan, Serdar Kurtuluş, Ivelin Popov, Dany Nounkeu, Muhammet Demir ve Orkan Çınar’ın bonservislerinden 60 milyon Euro’yu aşkın parayı kasasına koydu.

Gaziantespor’un en iyi müşterisi Beşiktaş oldu. Siyah-beyazlılar adeta Gaziantespor’u ihya etti. Ayhan Akman, İbrahim Üzülmez, İbrahim Toraman, Gökhan Güleç, Ekrem Dağ, İsmail Köybaşı, Tabata ve Serdar Kurtuluş’u bonservis bedeli karşılığında Beşiktaş’a gönderen kırmızı-siyahlılar, siyah-beyazlı kulüpten yaklaşık 30 milyon Euro aldı.

Beşiktaş Ayhan Akman için 6,5 milyon Euro, Tabata için ise 8 milyon Euro bonservis ödedi. Tabata transferi hiçbir zaman unutulmadı hatta Beşiktaş’ın Gaziantepspor’a yaptığı ‘büyük kıyak’ olarak lanse edildi. Beşiktaş kariyerinde çok ciddi sakatlıklar atlatan ancak Şenol Güneş’in ilk senesinde iyi bir performans sergileyen şimdilerde Fenerbahçe formasını giyen İsmail Köybaşı, 2009’da 5,5 milyon Euro’ya Gaziantepspor’dan Beşiktaş’a transfer olmuştu. 

Beşiktaş’tan sonraki diğer önemli müşterisi ise Fenerbahçe oldu. Elvir Boliç, Kemal Arslan, Johnson, Preko, Hakan Bayraktar gibi isimler Antep’ten Kadıköy’e taşındı. Fenerbahçe, Johnson’a 4,5 milyon, Boliç’e ise 4 milyon dolar bonservis ödedi. Trabzonspor, Fatih Tekke, Muhammed Demir ve Olcan Adın’ı, Galatasaray ise Batista ve Dany’yi bu takımdan aldı.

Bütün bunlara rağmen Gaziantepspor kötü yönetim ve hesapsız harcamaların bedelini ödeyerek bugün kapanmakla karşı karşıya kaldı. Türk futbolunda Sakaryaspor, Kocaelispor ve Samsunspor gibi köklü kulüplerden sonra bir takım daha tarihin tozlu sayfalarına karışmak üzere.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin