MEB’de ‘not’ krizi: Öğretmenler rahatsız

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘not’ kararı öğretmenler arasında rahatsızlığa neden oldu. MEB’in son kararına göre ilk ve orta dereceli okullarda birinci dönemde yapılan sınavlar, karne notlarına dahil edilmeyecek. Karne notları, öğrencilerin proje ve etkinliklere katılım performansının aritmetik ortalamasına göre verilecek. Ancak imkansızlıklar nedeniyle EBA’ya giriş yapamayan 6 milyon çocuk var! Bu çocuklar nasıl değerlendirilecek?

Eğitimciler söz konusu karardan dönülmesini istiyor. Eğitimcilere göre sorunun çözümü basit; öncelikle gerekli önlemler acilen alınarak ikinci dönemde yüz yüze eğitime geçilmeli. Ardından telafi dersleri yapılarak çocuklar sınava tabi tutulmalı ve birinci döneme ilişkin notlar da bu sınavlardan sonra verilmeli.

Milli Eğitim Bakanlığı, pandemi sürecinde aldığı ve almadığı kararlarla tepkilerin odağı haline geldi. MEB, 2 hafta önce ilkokul ve ortaokullarda sınav yapılmayacağını açıklamıştı. Birinci dönemde yüz yüze yapılan sınavların geçerli kabul edilip, karne notunu etkileyeceğini duyurdu. Ancak, okullar kapatılınca bütün öğrenciler, birinci dönemde yazılıya giremedi.

Bakanlık şimdi, yeni bir karar aldı. İlk ve ortaokullarda birinci dönem yazılı sınavların karne notuna dahil edilmeyeceğini bildirdi. Karne notları, öğrencilerin proje ve etkinliklere katılım performansının aritmetik ortalamasına göre verilecek. Çocuğunun karne notuna birinci dönem girdiği yazılı sınav notunun eklenmesini isteyen velilerin, 21 Ocak’a kadar başvurması gerekiyor. Velisi başvurmayan çocuk birinci dönemde sınava boşuna girmiş olacak. Çünkü, Bakanlık yazılı sınavları puanlama dışına aldı.

MİLYONLARCA ÖĞRENCİ SİSTEME GİREMİYOR

MEB’in son açıklamasına göre uzaktan eğitimde notlar öğrencinin EBA’daki performansına göre verilecek. Ancak sisteme giremeyen milyonlarca öğrenci var. Pandemi sürecinin eğitimdeki en önemli sonuçlarından biri de zaten var olan eğitimde eşitsizliği daha da artırması oldu. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayan düşük gelirli alt sınıflar, yoksul aile çocukları, tarım işçisi çocuklar, anadili farklı olan çocuklar ve dezavantajlı gruplar uzaktan eğitime ulaşamayarak sistemin dışında kaldı.

İNTERNET İÇİN DAĞA TIRMANIYORLAR

Özellikle doğu ve Güneydoğu’da bazı bölgelerde online eğitime dahil olma oranı yüzde 5’lerde. Örneğin Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Van, Batman gibi illerde EBA’ya katılım oranı yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişiyor. Kırsal kesimlerde öğrenciler internet için dağlara tırmanıyor. Bilgisayarı, tableti hatta akıllı telefonu bile olmayan milyonlarca aile var. Bu durumda online eğitime katılıma göre verilecek not ne kadar adil olabilir?

VİCDANIM RAHAT DEĞİL

Öğretmenler de söz konusu not sistemine tepkili. Zira suistimale açık. Ve bizzat online derslerde öğretmenler rahatsızlıklarını dile getiriyor. Notların nasıl verileceğini soran öğrencilerine bir öğretmen şunları söylüyor: “Çocuklar ben vicdanen rahatsızım. Böyle olmamalı. İmkanı olmadığı için derslere giremeyen çocuklar var. Bilgisayarı yok, interneti yok. Ben bu çocuğu nasıl değerlendireceğim? Ayrıca online derse girip, bilgisayarı açıp başka işlerle uğraşanlar var. Suiistimal ediyorlar. Ancak derste oldukları için ben bunlara yüksek not mu vereceğim?”

YÜZYÜZE EĞİTİM ACİLEN BAŞLAMALI

Eğitimciler de karara tepkili. Uzaktan eğitimde not uygulamasının doğru olmadığını belirtiyorlar. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube, ‘Uzaktan eğitime not verilmez’ diyerek MEB’e, “MEB bu yanlıştan acilen dönmeli ve bu dönem öğrencilerin notla değerlendirilmemesi kararı almalıdır.” diye sesleniyor. Eğitimcilere göre yapılması gereken şey yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması. Bunun için de MEB’in gerekli önlemleri acilen alması gerekiyor. Ardından telafi dersleri yapılarak çocuklar sınava tabi tutulmalı ve birinci döneme ilişkin notlar da bu sınavlardan sonra verilmeli.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin