Koronavirüs, esnafın sırtında!

HABER ANALİZ | İLKER DOĞAN 

AKP rejiminin ‘geciken ve gevşek’ önlemleri Covid-19’un ülkede en az 40 şehirde yayılmasına neden oldu. Venezuela hükümeti bile koronavirüs salgınına karşı açıkladığı önlem paketinde altı ay boyunca işten çıkarmaları yasakladı, işçi maaşları konusunda devlet devreye girdi. Bütün kiralar ertelendi, kredi tahsilatları beklemeye alındı.

Son olarak Hindistan Başbakanı Narendra Modi de, ülke genelinde 21 günlük sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu. Ancak AKP hükümeti, virüsün yayılmasını önlemek için bir an önce OHAL ve ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan etmek yerine suya sabuna dokunmayan sözde ‘önlemler’ alarak toplum sağlığını tehlikeye atıyor.

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı son genelgeye göre, il ve ilçelerde tüm marketler 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet verecek. Ayrıca tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları, yolcu taşıma kapasitesinin yarısı kadar yolcu alacak! Peki kapasitesinin yarısı kadar yolcu taşımak zorunda kalan şoför esnafı desteklenecek mi? Hayır… Türkiye’de koronavirüsün yükünü devlet değil, küçük esnaf çekiyor.

Dünya genelinde koronavirüsten ölenlerin sayısı 18 bine dayandı. Virüsün yayılma hızı azalmıyor. Bugüne kadar virüsün görüldüğü neredeyse bütün ülkeler OHAL ilan etti, sert tedbirler alarak sokağa çıkma yasağı getirdi. Ancak 11 Mart’ta ilk vakasını açıklayan Türkiye, sırf ekonomik kaygılardan dolayı ‘OHAL’ ilan etmemekte direniyor. İktidar temsilcileri, herkesin kendi OHAL’ini ilan etmesini salık vererek, sorumluluğu üzerinden atıyor!

EN AZ 40 ŞEHRE YAYILDI

AKP direniyor ancak virüs durmuyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, Çin’den Covid-19 için getirilen ilaçların gece saatlerinde ambulans uçaklarla 40 şehre dağıtıldığını söyledi. Bakan’ın açıklaması virüsün 40 farklı şehirde görüldüğünü ortaya çıkardı. Virüs sadece 10 gün kadar kısa bir sürede 40 şehre yayılmış. Bunun en önemli sebebi AKP rejiminin koronavirüsle mücadele kapsamında aldığı bütün önlemlerin gecikmeli ve göstermelik olması.

ERDOĞAN, SOKAĞA ÇIKMIYOR

Avrupa’da bütün liderler hemen hemen hergün halka sesleniyor, alınan önlemleri anlatıyor, gazetecilerin sorularını cevaplıyor. Ancak AKP’li Recep Tayyip Erdoğan, günlerdir sokağa bile çıkmıyor. Erdoğan, dün partisinin İstanbul teşkilatına telekonferans yöntemiyle seslendi. Bakanlardan da yine telekonferans yöntemiyle bilgi aldı, talimatlar verdi. Mesela ‘günlük ödemelerin ertelenmesi konusunun görüşülmesini’ istedi. Doğalgaz ve elektriklerin kesilmemesi gerektiğini anlattı. O kadar…

DEVLET ‘TAŞIN ALTINA ELİNİ’ KOYMUYOR

AKP rejiminin bugüne kadar açıkladığı bütün önlemler ya da genelgelerin temel özelliği koronavirüsün neden olduğu ekonomik yükün tamamen küçük esnafın üzerine yıkılmış olması. Devlet hiçbir sorumluluk almıyor. Bunun son örneği İçişleri Bakanlığı’nın dünkü genelgesinde yaşandı. Valiliklere gönderilen genelgeyle marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı düzenlendi. Ayrıca tüm şehir içi ve şehirler arası çalışan toplu taşıma araçları, yolcu taşıma kapasitesinin yarısı kadar yolcu kabul edecek.

AKP, VERGİLERDEN VAZGEÇMİYOR!

Genelgede ‘otobüsler’ yüzde 50 yolcu ile çalışsın’ deniliyor ancak şoför esnafına hiçbir destek verilmiyor. Üçüncü köprüyü kullanmak zorunda olan bir otobüs 137 TL ödemek zorunda! Osmangazi köprüsünden ise aynı otobüs 297 liraya geçiyor! Bir otobüste 16-17 koltuk otoyol, köprü ve akaryakıt masrafına gidiyor. Zaten zor durumda olan şoför esnafını açlığa mahkum hale getiren iktidar, sınırlanan yolcuların ücretini ödemeyi neden düşünmüyor?


Koronavirüs sonrası tufan!

Türkiye, ekonomik olarak tam bir darboğaza girmiş durumda. Son 10 günde genelgelerle kapatılan kepenk sayısı 150 binden fazla. Berberler, kuaförler, güzellik salonları, lokantalar, pastaneler… İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde bazı AVM’ler kendi kararlarıyla kapanmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise dün koronavirüs salgını nedeniyle il sınırları içerisindeki AVM’lerin faaliyetlerini durdurmalarını istedi. TÜİK’in 4,5 milyon civarında olduğunu açıkladığı işsiz sayısına sadece son iki haftada yüzbinlercesi eklendi. İşsiz kalan yüzbinlerce kişinin, salgın sonrası iş bulacağının da garantisi yok.


Tatil süresi uzayacak

Türkiye’nin gündemlerinden biri de eğitime verilen aranın uzayıp uzamayacağı. Tayyip Erdoğan bu konuda da topu ‘Bilim Kurulu’na attı. Ancak hastalığın henüz zirveyi bile görmediği Türkiye’de eğitimin 30 Mart’ta başlaması yüzde 1 ihtimal bile değil. Herşeyin yolunda gittiğini, hastalığın bir kaç hafta sonra zirveyi görüp azalma eğilimine girdiğini düşünsek bile okulların açılması en iyi ihtimalle nisan ayının sonunu bulacak, ki bu da düşük bir ihtimal… Mayıs ayının ilk haftasında okullar açılabilir ancak hiç açılmama ihtimali daha yüksek…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin