Korona bitmiş haberimiz olmamış!

YORUM | VEYSEL AYHAN

Korona bitmiş haberimiz olmamış! Çevreme bakıyorum. Hayat çoktan eski haline dönmüş. El sıkışmak normalleşmiş. Kucaklaşma almış başını gitmiş. En dikkatli olanlar yumruk, dirsek tokuşturma gibi seremoniler icat etmiş. Uğradığım yerlerde bunlara şahit olunca kendi kendime ‘Korona tarih olmuş haberim yok’ dedim.

Keşke öyle olsa…

Oysa Koronavirüs trilyonlarca askeriyle hala dimdik ayakta ve insan avında. Yazdan dolayı biraz siesta yapıyor gibi görünebilir ama bir yere gittiği falan yok. Ne aşı bulundu ne de ilaç. Bazı ülkelerde kıyamet kopuyor. Tekrar sınırları kapatanlar var. Bazı şehirlerde sokağa çıkma yasakları başladı.

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Bayram geliyor.

Geçen bayram Korona yasakları az da olsa delinmiş, ne yazık ki bayram ziyaretleri yapan çok aile olmuştu.

Peki bu bayram nasıl olacak?

El sıkışmalar… Kucaklaşmalar… Çay, tatlı veya kavurma ikramları…

Bunların her biri birer tehlike. Koronavirüs, ‘Kurban Bayramı mübarek bir zaman’ diye tatil yapmayacak. Bilakis nüfusunu artırmak için ona olağanüstü bir fırsat.

Bayram ziyareti olmasın demiyorum. Olmalı ama usule özen göstererek.

Daha önce bize bu konuda yazılar yazmış, şimdi Avrupa’da önemli bir aşı araştırma laboratuvarında çalışan MD. PhD. Nurhan Metan’a Kurban Bayramı ile ilgili tedbirleri sordum. Onun tavsiyelerini aktarayım:

1- Bence tüm hijyen önerilerinden önce unutulmaması gereken en önemli husus, ateş, öksürük ve solunum sıkıntımız varsa ya da ailemizde herhangi birinde varsa, bayram ziyaretine gidilmemeli, bayram ziyareti için dostlar eve kabul edilmemelidir. Bu, dostlarımıza saygının en önemli ifadesi olsa gerek. 

2- Normalimizin değiştiğini kabul etmek de “yeni normallere” uyum sağlamanın ve kendimizi ve sevdiklerimizi korumanın diğer bir olmazsa olmazı. 

3- Dostlarla görüşmelerinizi mümkün olduğunca park, bahçe, balkon gibi açık alanlarda yapın.

4- Kapalı alanlarda görüşmekten başka bir çareniz yoksa, eve girdiğinizde ve çıkarken mutlaka ellerinizi yıkayın ve kapalı alanda bireyler arasında sosyal mesafe (1,5 metre) sağlanamıyorsa maskeli oturun.

5- Sizin dikkatsizliğinizin sevdiklerinizi ve çevrenizdekileri etkileyeceğini unutmayın ve el sıkışmayı lütfen unutun. Öyle yumruk, dirsek, ayak tokuşturma komikliklerine gerek yok. Koreliler gibi Japonlar gibi vücut selamı neyimize yetmiyor.

5- Kucaklaşma, muanaka tamamen sıkıntılı. Aklınızdan bile geçirmeyin.

6- Dostlarınıza virüs bulaştırmak istemiyorsanız ikramlarınızı hijyen kurallarına uygun olarak hazırlamayı da unutmayın. Bunun için ellerinizi mutlaka mutfaktaki hazırlığa başlamadan önce yıkayın, hazırlık esnasında ellerinizi ağızınız ve burnunuza götürmeyin ve elbette ikramlarınızın üzerine hapşırıp tıksırmayın.  

7- Diyelim ki Korona bulunan bir eve gittiniz. O evden Korona kapmadan nasıl çıkarsınız? Üzgünüm, dost acı söyler, yukarda sıraladığımız kurallara uymazsanız virüsü kapmadan çıkamazsınız. 

Yazıyı iki alıntı ile bitireyim:

“İnsanlığı İftihar Tablosu (sas) ‘Vebaya gitmeyin; eğer orada içerideyseniz dışarıya çıkmayın.’ diyor. Günümüzdeki modern düşüncenin bundan farkı yoktur. Evlerinize kapanmışsanız oturun; evlerinizden dışarıya çıkacaksanız içeriye girmeyin. Bunun gibi sebepler riayet… Keşke yapılması gereken şeyler önceden yapılsaydı.” (Küresel salgın ve hatırlattıkları)

“Bu ölüm korkusu değildir. Kendine dikkat etmeme, canına kıyma hatta intihar etme ile salgın hastalıklara karşı duyarsız kalma birdir. Çevremizdeki savsaklamalara karşı biz gevşememeliyiz. Tıbbı otoritelerin bu konudaki mülahazalarına göre davranmak zorundayız. Keşke hiçbir zaman maddi manevi laubaliliğe girmesek, hep Allah’ın huzurunda bulunuyor gibi temkinli, dikkatli ve hüşyar olabilsek.” (Canına kıyma ile salgın hastalıklara karşı duyarsız kalma birdir.)

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

  1. Veysel bey, size de Nurhan hanıma da çok teşekkür ederiz. Bayram öncesinde böyle bir yazıya çok ihtiyaç vardı…

    Yazınız şunu hatırlattı:
    80’li yılların ortası; genciz.
    Salonda Büyük Abilerin istişaresi var.
    Evin Abisi: “dikkat edin, evden çıkarken ikişer ikişer çıksınlar” diyor.
    Şaşırıyoruz; bize bu kuralları öğretenler, tedbire uymamazlık yaparlar mı hiç !?

    “Çevremizdeki savsaklamalara karşı biz gevşememeliyiz” diyen, “mesafeye dikkat” diyen mübarekler, farklı yerlerden gelen dört kişi ile aynı arabada saatlerce seyahat edebiliyorlar. Küçücük arabada, 4-5 kişi, 1.5 metre sosyal mesafeye nasıl dikkat ediyorlar acaba? Keramet mi? Değil tabii…

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin