Kış güneşini pencere arkasından izlemeyin!

Yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde uzun süre güneşte kalmak fayda yerine zarar verir. Kışın ise böyle bir tehlike söz konusu değil. Özellikle kışın çocuklarınızın D vitaminini doğal yollardan alması için onları eve kapatmayın. Ancak güneşli günlerde camın arkasından değil, açık havada güneşlendirin. D vitaminin doğal olarak güneşten alınması önemli. Ancak bu tek başına yeterli değil. Sağlıklı bebekler ve çocuklar için D vitamini takviyesi şart. D vitamini, vücutta kalsiyum dengesinin sağlanması ve kemik sağlığında etkin rol oynuyor. Vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini sağlayan D vitamini kemik ve kasların sağlığı için gerekli. Yapılan son çalışmalar, D vitamini eksikliğinin, tip 1 diyabet, barsak hastalığı, duygu-durum bozuklukları, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, meme, prostat, barsak gibi kanserler ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, besin alerjileri, astım gibi rahatsızlıklar da düşük D vitamini düzeyleri ile ilişkili

Balık D vitamini deposu

D3 vitamini, ciltten ultraviyole ışınlarını yani güneşin yararlı ışınlarını alarak vücutta çözülüyor ve faydalı hale dönüşüyor. D2 vitamini, bitkilerde bulunan ve diğer diyetle aldığımız şeklidir. En çok balık (somon, sardunya, uskumru), balık yağı, karaciğer, et ve yumurta sarısında bulunuyor. Besinler D vitamini ile güçlendirilmediğinde ya da takviye D vitamini alınmadığında diyetle alınan D vitamini yüzde 10’un altındadır. Amerika’da süt ve süt ürünleri, portakal suları, ekmek, tahıllar ve formül mamalar D vitamini ile özellikle güçlendirilmektedir.

Anne karnından itibaren D vitamini

Uzmanlar, gebelik döneminde de hem annenin hem de bebeğin sağlığı için D vitamini takviyesinin önemine vurgu yapıyor. Bütün gebelerin ve bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile kol ve bacakları açık şekilde gün ortasına yakın saatlerde güneş ışınlarından faydalanması gerekiyor. Ayrıca yeterli güneş görmeyen veya D vitamini yetersizliği bakımından riskli bir yaşam şekli olan annelere gebeliklerinin son üç ayında D vitamini verilmeli.

3 damla sağlık…

Bebek dünyaya geldikten sonra ilk aylarından itibaren D vitaminini ihtiyaç duyar. Bu sebeple, bebeklere yaşamın ilk haftasından itibaren D vitamini verilmeli. Süt çocukluğu döneminde bebeklerin ana besin kaynağını anne sütü oluşturuyor. Bebekler anne sütü ile D vitamini ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyor. Anne sütünün 1 litresinde 12-60 IU D vitamini bulunuyor ve bu miktar, bebeklerin günlük 400 IU olan gereksinimini karşılamıyor. Benzer şekilde bu dönemdeki bebeklerin aldığı diğer besinlerde de D vitamini yetersizdir. Bu yüzden, hayatın ilk haftasından itibaren anne sütü veya zorunlu sebepler yüzünden formül mama alan tüm bebeklere en az bir yaşına kadar günde üç damla D vitamini uygulanması gerekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. TR icin kasım ila mart hatta nisan arası güneş ışınları yeterli açıda gelmediği icin gunesten D vitamini sentezi cok mumkun değil. Evet dogru pencere arkasindan D vitamini sentezi mumkun degil ama kışın dışarı cıkmanında cok bir faydası yok malesef.
    Fakat D vitamini depolanan bir vitamin yazin yeterli miktar gunesé maruz kalinirsa kis boyu depolar yeterli olacaktir, Ancak D vit seviyesi dusuk olanlarin kisin takviye almaları daha dogru olacaktir.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin