Kamu hastanelerinden ödeme alamayan tıbbi cihaz sektörü ekonomik darboğaza girdi!

Kamu ve üniversite hastaneleri tarafından satın alınan tıbbi cihazların ödemesinin yapılmaması sonucu ekonomik darboğaza girdiklerini belirten Tıbbi Cihaz Sektör Platformu, pandemi sürecinde sağlık hizmetlerine kesintisiz devam edilebilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Medikal sarf ve tıbbi cihaz tedarikinde büyük oranda yurtdışına bağımlı olan Türkiye’nin tedarik zincirinde yaşanan son gelişmelerden çok olumsuz etkilendiğini ifade eden Tıbbi Cihaz Sektör Platformu, pandemi sebebiyle AB tarafından koruyucu ekipmanlara getirilen ihracat sınırlamasının yanı sıra, tıbbi cihazların Türkiye’ye getirilmesinde farklı lojistik sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

‘‘THY KARGO ÜCRETLERİNE 5 KAT FİYAT ARTIŞI YAPTI’’

Navlun ücretlerinin maliyetleri artırdığına dikkat çeken Tıbbi Cihaz Sektör Platformu, ‘‘Gümrük kapılarında artan kontroller, şoförlerin virüs taşıyıcısı olma riskine karşı bir ülkeden diğerine geçişte başlatılan karantina uygulamaları ağırlıklı olarak kullanılan karayolu taşımacılığı başta olmak üzere tüm lojistik hizmetlerde aksaklıkların yaşanmasına sebep olmaktadır. Normal koşullarda, gemi veya karayolu ile yapılan nakliye, bu aksaklıkların yaşanmaması amacıyla ve ürünlere duyulan ihtiyacın acil olması sebebiyle havayolu taşımacılığına kaymıştır. Ancak havayolu taşıma ücretlerinin salgın öncesine göre 3-5 kat arttığı görülmektedir. THY’nın kargo uçaklarının sayısını sınırlandırması nedeniyle bazı tıbbi malzemelerin, hammadde veya yedek parçaların temini son derece güçleşmiştir. Özellikle bu dönemde THY uçak kargo filosunun süratle attırılması, kargo ücretlerine yapılan 3-5 kat artışın durdurularak fiyatların kriz öncesine çekilmesi sektörümüzü rahatlatacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ ARTAN DÖVİZ KURLARINDA OLUMSUZ ETKİLENDİ’’

Ürün tedarikine ve üretime devam edebilmek için hammadde ve nihai ürün ithalatı yapan tıbbi cihaz sektörün koronavirüs salgını sürecinde artan döviz kurlarından da olumsuz etkilendiği belirten Tıbbi Cihaz Sektör Platformu açıklamasını şöyle sürdürdü: ‘‘Sektörümüz, yurt içinde değiştiremeyeceği ihale ve anlaşmalı satış fiyatları sabit iken, her seferinde daha yüksek fiyatlarla satın alma yapmak zorundadır. Buna ek olarak, son dönemin değişen tedarik koşullarında, arzın yetersiz kalması ve yaşanan belirsizlikler sebebiyle yurtdışından daha önce vadeli ödeme ile tedarik yapılabilen yerlerden, sipariş ve sevkiyat aşamasında peşin ödeme talepleri gelmeye başlamıştır.’’

‘‘KAMU VE ÖZEL HASTANE ÖDEMELERİNDEKİ BELİRSİZLİK SEKTÖRÜ DARBOĞAZA SOKTU’’

Kamu ve üniversite hastaneleri tarafından satın alınan tıbbi cihazların ödemesinin yapılmadığı için ekonomik darboğaza girdiklerini belirten Tıbbi Cihaz Sektör Platformu, ‘‘Tıbbi cihaz sektörünün içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde sağlık hizmetlerine kesintisiz devam edilebilmesinin önündeki en büyük engellerden biri de kamu ve üniversite hastaneleri tarafından satın alınan tıbbi cihazların ödeme vadelerindeki belirsizliktir. Hem ödemedeki bu belirsizlik hem de finansal kaynaklara ulaşma imkanının giderek azalması, şu sıralarda en çok desteğe ihtiyaç duyan tıbbi cihaz sektörünü içinden çıkılmaz bir darboğaza sokmaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir bir sağlık ekosistemi için sektörün taşıdığı finansal yükün hafifletilmesi oldukça önemli bir hal almakta ve düzenli bir ödeme sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Sahada bu dönemde fedakârlıkla çalışan personelimiz ile ülkemizin geçtiği bu zor süreçte hizmet devamlılığını sağlamaya çalışırken bir yandan da yaşadığımız finansal yükün hafifletilmesi için desteğe ihtiyacımız var.’’ ifadelerini kullandı.

‘‘DESTEK PAKETİNDE OLMAMAK HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU’’

Koronavirüs salgını nedeniyle açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında tıbbi cihaz sektörünün yer almamasının hayal kırıklığına neden olduğunu belirten Tıbbi Cihaz Sektör Platformu şöyle devam etti: ‘‘Dünyada stratejik olarak nitelendirilip destek gören sektörümüzün içinde bulunduğu zor koşulların ülkemizde göz ardı edilmesi hayal kırıklığı yaratmıştır. Ekonominin mevcut durumundan bütün sektörler olumsuz yönde etkilendiği için bu tebliğ kapsamında sektör ayrımı yapılmaması gerektiğini, sektörümüzün de içinden geçtiği olağanüstü dönem ve yaşadığı finansal sıkıntılar dolayısıyla bu desteğe çok ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz.’’

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin